60/2.8
Idealna, bezpieczna ogniskowa portretowa, ostry również na w pełni otwartej przesłonie, dobry napęd, znikome aberracje, świetny bokeh. W bonusie mała odległość ostrzenia, bardzo przydatna. Obiektyw bez wad, w odróżnieniu w/w.
60/2.8
Idealna, bezpieczna ogniskowa portretowa, ostry również na w pełni otwartej przesłonie, dobry napęd, znikome aberracje, świetny bokeh. W bonusie mała odległość ostrzenia, bardzo przydatna. Obiektyw bez wad, w odróżnieniu w/w.
Entuzjastyczny Neofita
Ale nawet w przypadku dopalania lampą zawsze masz lepszy stosunek światła zastanego do błyskowego. Ja tam zresztą lubię jasne obiektywy nie dla samej małej głębi ostrości, lecz dla odcięcia tła, które nie zawsze bywa atrakcyjne.
Boli, bo nie da rady zapiąć do analoga. Mam jeden obiektyw EF-s i pomimo że dobry - więcej nie zamierzam kupować.EF-s jakoś boli specjalnie? No rozumiem, jakby napisał to jakiś Entuzjastyczny Neofita...![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie mówię o dopalaniu lampą.
Na atrakcyjność tła wpływa nie tylko możliwość uzyskania jednego oka ostrego a drugiego mniej, ale również co się w tym tle dzieje. A tu możesz wybierać między dość żałosnymi (w porównaniu np. do Sigmy) efektami z 50/1.4 oraz tęczami z LOCA przy obu. Sytuację możesz poprawić... przymykającZ 60/2.8 nie musisz robić nic. Co więcej - co dość niesamowite u Canona - obiektyw nie trafia w cel praktycznie wyłącznie z powodów błędu operatora. Z moich doświadczeń nie można powiedzieć tego absolutnie o kombinacji crop + 50/1.4 lub 85/1.8.
Nie sądzę, żeby Twoje problemy dotyczyły pytającego - są dość unikalne.
Entuzjastyczny Neofita
nie wiem co masz brzydkiego w 50 1.4
ładnych pare lat używałem na cropie
super światło, dobre rozmycie za niegłupie pieniądze
A teraz moge podpinać pod FF i nie myśleć o zmianie szkła.
5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...
DO 60D polecam Sigme 50/1,4 EX DG HSM, obiektyw jest ostrzejszy do 50/1,4 poza tym ma 9 listkową przesłonę, 3 lata gwarancji i darmowa kalibracja z 60D(które nie ma własnej kalibracji).
Test na optycznych : http://www.optyczne.pl/132.1-Test_ob...st%C4%99p.html
Lab Doxo pod względem wykorzystania matrycy 18 Mpix:
http://www.dxomark.com/index.php/en/...9/CANON-EOS-7D
Pozdrawiam
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Obiektyw świetny , ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę , że do portretów ma pewną wadę : daje tak ostry obrazek , że nie wybacza jakichkolwiek wad cery ( a nawet je podkreśla ).
Niezbędna jest postprodukcja, inaczej modelka nie da się nam namówić na kolejną sesję ...
Ja zwykle wybieram 85-kę :-D .
6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...
Spośród dwóch znanych mi użytkowników tego obiektywu, żaden nie robi makro typu robale. Możliwość zbliżenia się do obiektu na odległość mniejszą od 85 cm (dla 85/1.8) jest bardzo cenna, wcale nie ze względu na robale.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O Sigmie nie wiem więcej niż z internetu, ale obrazki z niej podobają mi się bardziej niż z 50/1.4. Jeżeli dodatkowo ma szybki napęd, który przetrwa dłużej niż canonowska ściema z 50/1.4, na pewno propozycja dopłacenia warta jest rozważenia.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-02-2011 o 14:35 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita