Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: obiektyw portertowy do 60d

Domyślnie obiektyw portertowy do 60d

Witam.
    Planuje kupno C. eos60d oraz obiektywu portetowego. rozne opinie namieszaly mi w glowie i juz nie moge sie zdecydowac ktory obiektyw bylby lepszy - 50mm czy 85mm.
    do kupna biore pod uwage:
    Canon 50mm F/1.4 USM
    Canon 85mm F/1,8 USM

zdjecia zamierzam robic w plenerze. niektorzy mowia ze przy tym cropie 50mm jest wystarczajacy, drudzy ze 85mm jednak lepszy.

prosilbym o wasze opinie ; )

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Używałem 50 1.4 razem z 40d. Naprawdę idealne szkło do portretu, ogniskowa pasuje idealnie, 85 1.8 było troszkę za ciasno

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

60/2.8

Idealna, bezpieczna ogniskowa portretowa, ostry również na w pełni otwartej przesłonie, dobry napęd, znikome aberracje, świetny bokeh. W bonusie mała odległość ostrzenia, bardzo przydatna. Obiektyw bez wad, w odróżnieniu w/w.
    Entuzjastyczny Neofita

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Obiektyw bez wad, w odróżnieniu w/w.
    Oprócz światła i EF-s, faktycznie bez wad
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Oprócz światła i EF-s, faktycznie bez wad
    Obiektyw niestety nie świeci, a robienie portretów przy słabym świetle zostawiłbym tym którzy muszą je robić, a nie tym co chcą.

EF-s jakoś boli specjalnie? No rozumiem, jakby napisał to jakiś Entuzjastyczny Neofita...
    Entuzjastyczny Neofita

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Obiektyw niestety nie świeci, a robienie portretów przy słabym świetle zostawiłbym tym którzy muszą je robić, a nie tym co chcą.
    Ale nawet w przypadku dopalania lampą zawsze masz lepszy stosunek światła zastanego do błyskowego. Ja tam zresztą lubię jasne obiektywy nie dla samej małej głębi ostrości, lecz dla odcięcia tła, które nie zawsze bywa atrakcyjne.

EF-s jakoś boli specjalnie? No rozumiem, jakby napisał to jakiś Entuzjastyczny Neofita...
    Boli, bo nie da rady zapiąć do analoga. Mam jeden obiektyw EF-s i pomimo że dobry - więcej nie zamierzam kupować.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale nawet w przypadku dopalania lampą zawsze masz lepszy stosunek światła zastanego do błyskowego. Ja tam zresztą lubię jasne obiektywy nie dla samej małej głębi ostrości, lecz dla odcięcia tła, które nie zawsze bywa atrakcyjne.
    Nie mówię o dopalaniu lampą.

Na atrakcyjność tła wpływa nie tylko możliwość uzyskania jednego oka ostrego a drugiego mniej, ale również co się w tym tle dzieje. A tu możesz wybierać między dość żałosnymi (w porównaniu np. do Sigmy) efektami z 50/1.4 oraz tęczami z LOCA przy obu. Sytuację możesz poprawić... przymykając Z 60/2.8 nie musisz robić nic. Co więcej - co dość niesamowite u Canona - obiektyw nie trafia w cel praktycznie wyłącznie z powodów błędu operatora. Z moich doświadczeń nie można powiedzieć tego absolutnie o kombinacji crop + 50/1.4 lub 85/1.8.

Boli, bo nie da rady zapiąć do analoga. Mam jeden obiektyw EF-s i pomimo że dobry - więcej nie zamierzam kupować.
    Nie sądzę, żeby Twoje problemy dotyczyły pytającego - są dość unikalne.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

nie wiem co masz brzydkiego w 50 1.4
    ładnych pare lat używałem na cropie
    super światło, dobre rozmycie za niegłupie pieniądze
    A teraz moge podpinać pod FF i nie myśleć o zmianie szkła.
    5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

DO 60D polecam Sigme 50/1,4 EX DG HSM, obiektyw jest ostrzejszy do 50/1,4 poza tym ma 9 listkową przesłonę, 3 lata gwarancji i darmowa kalibracja z 60D(które nie ma własnej kalibracji).
    Test na optycznych : http://www.optyczne.pl/132.1-Test_ob...st%C4%99p.html
    Lab Doxo pod względem wykorzystania matrycy 18 Mpix:
    http://www.dxomark.com/index.php/en/...9/CANON-EOS-7D
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

60/2.8

Idealna, bezpieczna ogniskowa portretowa, ostry również na w pełni otwartej przesłonie, dobry napęd, znikome aberracje, świetny bokeh. W bonusie mała odległość ostrzenia, bardzo przydatna. Obiektyw bez wad, w odróżnieniu w/w.
    Obiektyw świetny , ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę , że do portretów ma pewną wadę : daje tak ostry obrazek , że nie wybacza jakichkolwiek wad cery ( a nawet je podkreśla ).

Niezbędna jest postprodukcja , inaczej modelka nie da się nam namówić na kolejną sesję ...

Ja zwykle wybieram 85-kę :-D .
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów