Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: canon 5d mk2 -co w nowym zestawie

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie canon 5d mk2 -co w nowym zestawie

Ponieważ w najbliższych dniach mam dokonać zakupu Canon 5d mk2 (body) chciałbym Was zapytać na co zwrócić uwagę podczas zakupu. Czy jest folia na wyświetlaczu (wyświetlaczach)? Po czym można poznać czy kupowany zestaw jest nówka (czy np. był już przez kogoś kupowany i zwrócony)? Prosiłbym o sugestie osób, które kupowały body 5d mk2.

Coś już napisał Awatar Manfred

Domyślnie

musze Cie zmartwic ajma
    nie ma zadnych folii
    pudlo nie jest zapieczetowane
    ilosc strzalow sprawdzisz sobie softem (moj mial okolo 100).

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

zależy gdzie kupujesz... czasami się zdarza że sprzedawca nawet nie pofatyguje się skasować licznika zdjęć... ja tak miałem w euro w bielsku
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

Licznik zdjęć? - co to takiego?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Przyznam, że nie potrafię poznać, czy aparat nie był zwrócony np. w ramach 10 dni od zakupu (dla zakupów wysyłkowych). W końcu jakoś taki sprzęt musi trafiać do klientów. Mocno wypalcowane body i umazane tłustym (zazwyczaj) nosem w rejonie wizjera łatwo poznać ale poza tym...
    Ja dostałem świeżutkie body 30D (wysyłkowo), ewidentnie nie dotykane nawet i okazało się całkowicie martwe. Wymieniłem bez problemów ale wrażenie kiepskie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ajma Zobacz posta
    Licznik zdjęć? - co to takiego?
    numerowanie zdjęć - źle się wyraziłem - generalnie masz ustawienia żeby numery szły narastająco albo reset po wymianie karty - jak ciapa sprzedawca to nie wyzeruje zrobionych zdjęć i widzisz że zdjecie na karcie ma numer kolejny 100 czy więcej zamiast 0 ... Dokładny przebieg sprawdzisz na kompie w programie eosinfo
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Manfred Zobacz posta
    musze Cie zmartwic ajma
    nie ma zadnych folii
    pudlo nie jest zapieczetowane
    ilosc strzalow sprawdzisz sobie softem (moj mial okolo 100).
    Miałem to samo w moim 5dmkII, nówka a miał około 100 klatek przebiegu, co ciekawe z moim 50d było identycznie około 100 klatek...dziwna sprawa. Oba nówki, aby nie było z różnych sklepów brane.
    5dmII-50d+szkła

Domyślnie

Sprzedając kilkanaście 5DMII, za zachodniej granicy prawie każdy miał około 70-100 strzałów, to chyba serwisowe przestrzeliwanie, dodatkowo w Polsce sprawdziłbym tą ilość bo niby to nowe a jednak każdy z nas jak sprawdza body to se parę klapnięć migawki uruchomi, od z ludzkiej ciekawości nawet.
    Jeżeli to nowy sprzęt to na pewno będzie ładnie spakowany wszystko oryginalnie jak z fabryki, popakowane w folie i pianki, ważna jest karta gwarancyjna, która powinna być podbita przez sprzedawcę wraz z dokumentem zakupu, gdyż na Żytniej inaczej nie przyjmą sprzętu, ale to tylko tak w Polsce jest. W EU troszkę inaczej. Na wyświetlaczach faktycznie nie ma żadnych folii, ale po tym ile jest na nim odcisków palców można stwierdzić jak intensywnie kupujący oglądali towar u sprzedawcy, dodatkowo sprawdziłbym wyświetlacz, bo zdarzyło mi się raz mieć z wypalonym pikselem, choć to nie ma znaczenia to jednak... Cały osprzęt powinien być kompletny i zgodny z tym co piszą w instrukcji, czyli okablowanie połączeniowe do komputera i audio wizualne, ważną rzeczą jest też instrukcja obsługi bo w myśl prawa unijnego i polskiego powinna być po polsku, lub w danym języku w którym kupujemy. Z tych ważniejszych rzeczy to już chyba wszystko, oglądnął bym również akumulator gdyż to dość wartościowa rzecz, jeśli chodzi o zakup kolejnego oczywiście, a szkoda by było żeby zdarzył się nieuczciwy sprzedawca. Oczywiście jak dla mnie ważną rzeczą jest 1 włączenie body, bo jak widzę że wszystko jest już poustawiane, data, język i inne funkcje, to znakiem tego już body było uruchamiane i użytkowane, ale to taki mały wykrzyknik.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    numerowanie zdjęć - źle się wyraziłem - generalnie masz ustawienia żeby numery szły narastająco albo reset po wymianie karty - jak ciapa sprzedawca to nie wyzeruje zrobionych zdjęć i widzisz że zdjecie na karcie ma numer kolejny 100 czy więcej zamiast 0 ... Dokładny przebieg sprawdzisz na kompie w programie eosinfo
    Ciapa sprzedawca nie ma szans wyzerować licznika, bo po formacie canon będzie liczył dalej a nie od początku
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Ja kupowałem przez zamówienie internetowe w euro.com.pl Nie pamiętam czy na wyświetlaczu była jakaś folia, ale chyba nie. Pudełko przyszło bez żadnych widocznych śladów otwierania i aparat raczej zdecydowanie wyglądał jak fabrycznie zapakowany (najmniejszych śladów dotykania, a pianka w która był zawinięty także nie miała śladów otwierania). Wydaje mi się, że można wizualnie ocenić, czy sprzęt był czy nie uzywany/otwierany. No chyba, że ktoś chce doskonale zatuszować uzywanie, to pewnie mu się to uda.
    Poza tym polecam sprzedaż internetową (ze sklepów internetowych), bo ma się de facto 10 dni na zwrot sprzętu ustawowo. Więc to dość czasu na sprawdzenie czy wszystko jest faktycznie ok.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS.
    Podpisuję się też całkowicie pod radami wyżej opisanymi przez mk307.
    Dodam też, że chyba najgorszy z mozliwych wyborów to zakup z półki w sklepach typu "nie dla idiotów". Chyba, że masz dobry kontakt ze sprzedawcą, który faktycznie odłozy ci oryginalnie zapakowany sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 22-02-2011 o 11:30 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów