Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Ocena ostrości na LCD

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roy Zobacz posta
    Fotografuję w RAW+JPEG (L) z małą kompresją.
    a możesz jakieś uzasadnienie takiego działania podać?
    bo oprócz zapychania karty to chyba nie bardzo jest sens bo jak padnie karta to wszystko szlag trafi
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

calamus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a możesz jakieś uzasadnienie takiego działania podać?
    Zrób jednego dnia parę tysięcy zdjęć, zgraj je na kompa i usiądź do ich przeglądania/segregowania/odrzucania niewypałów... wtedy sam sobie uzasadnienie podasz, jak się przekonasz jaka jest różnica w szybkości przeglądania pomiędzy plikami JPG a CR2.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    Zrób jednego dnia parę tysięcy zdjęć, zgraj je na kompa i usiądź do ich przeglądania/segregowania/odrzucania niewypałów... wtedy sam sobie uzasadnienie podasz, jak się przekonasz jaka jest różnica w szybkości przeglądania pomiędzy plikami JPG a CR2.
    to zależy od komputera - mój rekord - ponad 5 tysięcy RAWów - jakieś 80Gb - z dwóch puszek naraz - LR jakoś dał radę.. tak po 2-3 tysiące to bez problemu robię co parę tygodni i problemów nie mam żadnych z tym co piszesz

calamus
    Guest

Domyślnie

I rozumiem, że Lightroon generuje ci previewy rawów z taka samą prędkością co explorer wyświetla jpegi? Pogratulować sprzętu.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    I rozumiem, że Lightroon generuje ci previewy rawów z taka samą prędkością co explorer wyświetla jpegi? Pogratulować sprzętu.
    nie wiem czy z tą samą, podejrzewam że trochę wolniej.. poza tym np. z 5d2 jpgi o rozmiarze L mają po 7-10 Mb więc różnica nie jest duża, do tego celu o którym piszesz (szybki podgląd) prędzej RAW+S lub M byłby szybszy..
    do szybkiego podglądu RAWów używam FastStone - naprawdę szybko sobie radzi.. można też użyć czegoś co do podglądu wyświetli jpga zaszytego w RAWa, nawet jak podglądasz w eksploratorze jpgi i tam pousuwasz to i tam potem musisz jakoś usunąć rawy które mają taką samą nazwę jak jpgi a to już trzeba pokombinować (total commander albo coś podobnego), opisz może jak robisz potem synchronizację (w sensie jak RAWy usuwasz o takich samych nazwach - może się przyda komuś)..
    w sumie to może autor by się wypowiedział czemu akurat tak robi zdjęcia bo może powód jest całkiem inny

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Domyślnie

Wcześniej robiłem tylko w formacie raw. Również zamierzałem po krótkim czasie i tutaj przesiąść się tylko na raw. W systemie jestem nowy, muszę mieć przez jakiś czas te jpg żeby porównać potem z tym co wychodzi z rawów i mieć rozeznanie jak to wygląda. Niewypały kasuję na miejscu, natomiast jeśli chodzi o kolekcjonowanie plików to jest to wszystko systematycznie zorganizowane. Z miejscem na kartach się liczę zawsze.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    /.../ do szybkiego podglądu RAWów używam FastStone - naprawdę szybko sobie radzi.. można też użyć czegoś co do podglądu wyświetli jpga zaszytego w RAW /.../
    Z tego co mi wiadomo , właśnie FastStone wyświetla jpega zaszytego w RAWie ...
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów