Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Yongnuo ST-E2 - już jest

Dopiero zaczyna Awatar profi666
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stopa Zobacz posta
    Chyba coś Ci się tutaj pomerdało. W lampach Canona w trybie "slave" nie da się przestawiać trybów, mocy, korekty itp. Tymi parametrami można sterować tylko z lampy "master"
    No to powiem Ci, ze Tobie sie pomerdalo. Jesli nie masz / nie uzywales sprzetu to nie rozpisuj sie o jego funkcjach bo ktos jeszcze wezmie to na serio. A jesli masz, to sprawdz co on faktycznie potrafi albo doczytaj w instrukcji zanim napiszesz podobne bajki. Faktem jest ze manuala nie ma w 420ex, ale o niej nic nie pisalem bo takowej nie mam.

W canonowskich lampach w trybie slave mozna zrobic chyba to wszystko o czym piszesz ze nie mozna. Transmiter YN st-e2 nie bedzie zmienial zdalnie mocy ale tak jak pisalem, bedzie wyzwalal lampy w ktorych moc blysku jest ustawiona manualnie.

Pieknie dziala na moim zestawie ( Canon 5dmk1, YongNuo ST-E2, 2szt canon 430ex)

Np aby manualnie wyzwolic lampe(y) ( w moim przypadku 430ex mk1) przelaczasz ja w tryb slave, ustawiasz odpowiedni zoom, ustawiasz kanal taki sam jak na transmiterze, nie uzywasz ratio, wiec grupa jest nieistotna. Potem wystarczy ustawic moc i juz. Nie da rady? Alez oczywiscie: naciskasz przycisk "mode" i trzymasz wcisniety przez ok 3 sekundy. Wtedy znika napis ETTL i pojawia sie migajace "M". Naciskasz "SEL/SET" i zaczyna tez blyskac liczba wskazujaca moc blysku. Ustawiasz odpowiednia wartosc i naciskasz ponownie "SEL/SET" i gotowe. Masz lampy w trybie slave ustawiona manualnie moc i wyzwalasz je transmiterem.

Teraz tryb E-TTL.
    Jak masz jedna lampe i odpalasz ja zdalanie przez YN ST-E2 w trybie automatyki, mozesz ustawic korekte mocy blysku z poziomu aparatu w zakresie +/- 2ev albo +/- 3ev z poziomu lampy. Nawet stare 5D mimo ze nie ma lampy, ma mozliwosc korekty sily blysku i do tego swietnie to dziala z chinskim ST-E2. Jak masz dwie lampy to mozesz jeszcze ustawiac proporcje sily blysku (ratio) pomiedzy nimi w zakresie od 1;1 do 1;8. Nawet jak jak uzywasz ratio, to ciagle mozesz ustawiac korekcje blysku z poziomu aparatu. Albo na lampach jak wolisz.

Mam nadzieje ze dosc jasne?

Domyślnie

Czy ten transmiter jest w stanie dogadać się z najzwyklejszą odwróconą/schowaną fotocelą podpiętą do zwykłej lampy?

Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Odpali ale bedzie tez przedblysk ktory wyzwoli fotocele przed wlasciwa ekspozycja, wiec wypadaloby aby byla to fotocela na drugi blysk. W innym watku ktos wspominal o izolowaniu 4 pinow komunikacyjnych transmitera aby wyeliminowac przedblysk. Moze w Canonowskim tak jest ale sprawdzilem i YN w takim przypadku wcale nie odpala.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pytanie do właścicieli jak rozkłada się wiązka wspomagania AF w tym YN st-e2?
    Czy pokrywa wszystkie punkty AF czy tylko środkowy, pionowe?

Jak to wygląda w porównaniu do wersji Canona st-e2?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak wygląda zasięg wyzwalania lampek na zewnątrz w słońcu bo szukam i nic na ten temat nie ma. Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy kupować czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    pytanie do właścicieli jak rozkłada się wiązka wspomagania AF w tym YN st-e2?
    Czy pokrywa wszystkie punkty AF czy tylko środkowy, pionowe?
    Jest to wzór złożonych z głównych pięciu pionowych linii pomiędzy którymi są jeszcze mniejsze mniej wyraźne. Środkowa na wysokość całego kadru. Boczne nieco niższe. Na całą szerokość kadru/matówki. Po środkowej następne boczne umiejscowione są na skrajnych bocznych punktach AF w 5D mark I.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W całkowitej ciemności ostrzy na ścianie 5D skrajnymi bocznymi punktami, a wiadomo jakie są one słabe. Ważne - na sankach aparatu jest delikatny luz na boki po włożeniu ST-E2 i przy zaciskaniu trzeba tak ustawić sterownik żeby linie wspomagacza pokrywały się z punktami AF.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 02-02-2011 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

szwayko dzięki za informacje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez profi666 Zobacz posta
    No to powiem Ci, ze Tobie sie pomerdalo. Jesli nie masz / nie uzywales sprzetu to nie rozpisuj sie o jego funkcjach bo ktos jeszcze wezmie to na serio. A jesli masz, to sprawdz co on faktycznie potrafi albo doczytaj w instrukcji zanim napiszesz podobne bajki. Faktem jest ze manuala nie ma w 420ex, ale o niej nic nie pisalem bo takowej nie mam.
    Masz rację, to mnie się tym razem pomerdało. Przepraszam.

Trochę dawno czytałem instrukcję i jak widać, nie zapamiętałem jak trzeba.
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Domyślnie

Pytanie do użytkowników: jak wygląda odpalanie lamp, które znajdują się za masterem, z ilu metrów i czy w ogóle się odpalają lampy z tyłu? Widziałem, że są już dwie wersje, jedna - wcześniejsza ze stopką plastikową i druga chyba nowsza ze stopką metalową. Swoją drogą rozmawiałem z Towersem, który odradził mi zakup bowiem egzemplarze, które posiadał miały problem z odpalaniem lamp, które nie widziały się bezpośrednio na wprost. Proszę o opinie, bo bardzo by mi się to "ustrojstwo" przydało.

Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    egzemplarze, które posiadał miały problem z odpalaniem lamp, które nie widziały się bezpośrednio na wprost.

Wyzwalacz jest na podczerwien wiec wypadaloby aby urzadzenia sie widzialy ale nie musza byc idealnie na wprost. Jesli chcesz uzyc zestawu w otwartej przestrzeni, warto zadbac aby nic nie zaslanialo lini pomiedzy nadajnikiem a odbiornikiem. W pomieszczeniach nie ma to wiekszego znaczenia.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów