moze ktos podac przykladowe zdjecia zrobione ta lampa ? Bo jedynke u znajomego sprawdzalem,ktora z pewnoscia nie dorasta do lamp Canona. Moze z ta juz jest lepiej..
Czy ten transmiter jest w stanie dogadać się z najzwyklejszą odwróconą/schowaną fotocelą podpiętą do zwykłej lampy?
Odpali ale bedzie tez przedblysk ktory wyzwoli fotocele przed wlasciwa ekspozycja, wiec wypadaloby aby byla to fotocela na drugi blysk. W innym watku ktos wspominal o izolowaniu 4 pinow komunikacyjnych transmitera aby wyeliminowac przedblysk. Moze w Canonowskim tak jest ale sprawdzilem i YN w takim przypadku wcale nie odpala.
pytanie do właścicieli jak rozkłada się wiązka wspomagania AF w tym YN st-e2?
Czy pokrywa wszystkie punkty AF czy tylko środkowy, pionowe?
Jak to wygląda w porównaniu do wersji Canona st-e2?
Jest to wzór złożonych z głównych pięciu pionowych linii pomiędzy którymi są jeszcze mniejsze mniej wyraźne. Środkowa na wysokość całego kadru. Boczne nieco niższe. Na całą szerokość kadru/matówki. Po środkowej następne boczne umiejscowione są na skrajnych bocznych punktach AF w 5D mark I.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W całkowitej ciemności ostrzy na ścianie 5D skrajnymi bocznymi punktami, a wiadomo jakie są one słabe. Ważne - na sankach aparatu jest delikatny luz na boki po włożeniu ST-E2 i przy zaciskaniu trzeba tak ustawić sterownik żeby linie wspomagacza pokrywały się z punktami AF.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 02-02-2011 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
Interesuje mnie ten wyzwalacz szczególnie pod katem wspomagania AF w Canonie 5D mk2. Lampę używam dosyć rzadko, nie zawsze mam w plecaku, a czasami tak brakuje wsparcia AF i takie małe urządzonko zmieści się łatwo wszędzie. Dlatego będę wdzięczny o wszelkie uwagi o jakości wspomagania Af, czy opisany powyżej przez szwayko trik z mocowaniem na stopce, to złożona sprawa ? Jak zestroić sterownik z punktami AF ? Na czym to polega? Co się dzieje jak sterownik się nieco przekrzywi ? jaka jest skuteczna odległość wspomagania AF ? Jak pracuje z lampami Metz ? Mam 58 AF-1.
Każda rada użytkowników mile widziana, urządzenie jest już trochę na rynku i doświadczeń pewnie przybyło.
witam!
u mnie chyba jest problem z kryciem punktów AF a wyglada to tak przy odległości 3 - 5 metrów
Czy u was jest tak samo? Sprawdzane na 5D mkI i 2x 5D mkII
są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając
Jak wygląda zasięg wyzwalania lampek na zewnątrz w słońcu bo szukam i nic na ten temat nie ma. Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy kupować czy nie.