A skąd masz taką informację? Masz już może ten wynalazek u siebie? Może jakiś mały teścik![]()
A skąd masz taką informację? Masz już może ten wynalazek u siebie? Może jakiś mały teścik![]()
Ja mam Canon 20D, niby nie ma na liście kompatybilnych aparatów, ale mam nadzieję że działa.
Aha, tylko napisałeś, że urządzenie działa z serią 5d i wyżej, a na stronie jest napisane "Kompatybilne aparaty: Canon 1000D 550D 500D 450D 400D 350D 50D 40D"
więc podejrzewam, że chodziło Ci, że urządzenie nie działa z serią 5d i wyżej.
No cóż pewnie trzeba poczekać na jakąś nowszą wersję, albo obejść się smakiem...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dobra namieszałem, sam nie przeczytałem Twojego posta ze zrozumieniem :P
Ostatnio edytowane przez model ; 30-10-2010 o 12:36 Powód: Automerged Doublepost
Zamowilem tego chinskiego ST-e2 jakis czas temu i wczoraj wlasnie dotarl. Nie mialem czasu dluzej sie nim pobawic, ale odpalil, komunikuje sie swietnie z lampami ( mam 2x 430ex) ladnie dziala diodka wspomagania AF. W nieduzym pokoju jest nieistotne czy lampa widzi transmiter czy jest schowana gdzies wysoko na szafie, odpala za kazdym razem. Na zewnatrz przy pochmurnej pogodzie, zasieg jest naprawde spory - lampa odpalala 10 na 10 prob z odleglosci ok 50 krokow, wiec wyglada na to ze pokrywa sie z danymi producenta ( na pewno bylo to 40+ metrow). Kilka krokow dalej i zaczynala sie loteria, raz odpalalo, raz nie, ale i tak jestem pod wrazeniem. Co do dzialania przy slonecznej pogodzie - w najblizszym czasie raczej nie uzycze slonca wiec nie sprawdze... Testowalem transmiter z canonem 5D (mk1) oraz 30D, nie ma zadnych problemow z komunikacja. Wg instrukcji transmiter obsluguje FEC, ale tylko wtedy gdy jest to dostepne w menu aparatu. W moich akurat tego nie ma. Ciekawe czy ciagle bedzie dzialac za 3 miesiace, ale na chwile obecna, zabija canonowskiego na dzien dobry zarowno parametrami; dziala na bat AA, obraca sie na boki, wiekszy zasieg - oraz cena ktora lacznie z wysylka do UE wynosi 120USD.
no to dylemat, czy YongNuo ST-E2, czy Pixel Knight.
Jedno i drugie ma swoje wady i zalety. Przy ST-E2 nie trzeba doczepiać/dokupować odbiorników do lamp, wygodniejsze baterie, może pomóc dla AF bez zakładania lampy, Pixel na + nie musi widzieć odbiornika, Słońce mu nie straszne.
Według mnie nie ST-E2 nie ma szans konkurować z prawdziwymi wyzwalaczami ponieważ w plenerze praktycznie uniemożliwia sensowne rozstawienia lamp z nałożonymi softboxami i zamiast robić zdjęcia zastanawiasz się czy w ogóle zadziała albo musisz przestawiać tak lampy żeby się zaczęły z ST-E2 widzieć. Także to fajnie że lepszy niż Canonowski ale to i tak niewiele zmienia.
i na pewno działa z 5D ?