Dziecko na pierwszych dwóch wygląda jak zdeformowane. Mało ale jest. Sorry.
24mm nie jest bardziej uniwersalne i koniec. Świat od dziesiątek lat nie może się mylić. Wprowadzenie super ostrego i uszczelnionego 24L nie zmieniło uniwersalności.
Dziecko na pierwszych dwóch wygląda jak zdeformowane. Mało ale jest. Sorry.
24mm nie jest bardziej uniwersalne i koniec. Świat od dziesiątek lat nie może się mylić. Wprowadzenie super ostrego i uszczelnionego 24L nie zmieniło uniwersalności.
Nie musisz przepraszac. Wiem jak wyglada moj syn i nie stwierdzam, iz jest on zdeformowany
A co do uniwersalnosci stalek, to chyba jest to wogole bez sensu, nie? :wink:
Jeden cyka wiecej na 24 inny na 35 a w Lodzi (w filmowce) na wydziale fotografii dla wiekszosci istnieje tylko 50mm - i co z tego? Takie to przerzucanie sie chyba juz nie ma sensu - niech kazdy wybierze czym woli robic a niezdecydowani niech se oba kupia :cool:
na upartego 24ka moze byc bardziej uniwersalna bo:
z FF mam 24mm.. potrzebuje ciasniej - podpinam 40d i mam 38mm.. cos pomiedzy - prosze bardzo - na 1d jest 31mm - wszystko 1,4 L![]()
ok, tylko sobie zartowalem ;-)
No dobrze ale np. na pierwszym zdjęciu nie rzucają Ci się w oczy proporcje góry głowy do twarzy? Jak dla mnie to są mocno zachwiane...
No ale nie ważne.
Nie mówie konkretnie o portrecie ale chcąc mieć 1osobe w całym kadrze i mając 35 i 24 mogę zrobić takie zdjęcie, ale 24 muszę podejść bliżej. I wtedy przerysowania szerokiego kąta + mniejsza odległość jeszcze je wzmacniająca dają się bardzo zauważyć.
Dlatego wg. mnie 35 jest zdecydowanie bardziej uniwersalne
Ja jestem zdecydowany! Na oba razem! :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk