Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Dziekuje bardzo ksiazki zakupione oprocz jednej bardzo waznej. Z racji tego, ze zakupilem zewnetrzna lampe blyskowa Canon 430EX2 prosilbym o polecenie dobrych ksiazek traktujacych o fotografii z uzyciem zewnetrznej lampy blyskowej. W szczegolnosci zalezy mi na takich wiadomosciach jak ustawienia ekspozycji, lampy i wszelkich innych potrzebnych do zrobienia dobrego zdjecia z wykorzystaniem flesza. Ucze sie sam metoda prob i bledow ale widze, ze potrzebna jest mi dobra wiedza podrecznikowa.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam
    na początek zajrzyj tu:
    http://foto.jasiu.pl/
    a potem na stronę wydawnictwa galaktyka - mają kilka ciekawych pozycji w tym temacie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    na początek zajrzyj tu:
    http://foto.jasiu.pl/
    a potem na stronę wydawnictwa galaktyka - mają kilka ciekawych pozycji w tym temacie
    git

a dla lubiących słowo drukowane polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej". Rzecz ma się o wszelakim możliwym wykorzystaniu błyskotek. Wykorzystani e-TTL (chociaż głównie w oparciu o Nikona), mieszaniu oświetlenia zastanego z naszym błyskiem, wykorzystaniu dodatkowych elementów oświetlenia itp.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony

Domyślnie

Dzisiaj zakupiłem sobie "Fotografia ślubna" - Emocje uchwycone światłem. Jak dla mnie bardzo fajnie napisana i sporo cennych uwag do wykorzystania nie tylko w fotografii ślubnej. Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.
    Nie polecam, SERIA taka hmm mocno początkująca. Owszem coś tam nowego w niej znalazłem ale moich oczekiwań nie spełniła.

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    git

a dla lubiących słowo drukowane polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej". Rzecz ma się o wszelakim możliwym wykorzystaniu błyskotek. Wykorzystani e-TTL (chociaż głównie w oparciu o Nikona), mieszaniu oświetlenia zastanego z naszym błyskiem, wykorzystaniu dodatkowych elementów oświetlenia itp.
    .
    Polecam tą książkę, jednak raczej nie dla amatorów, a od poziomu średniozaawansowanego.
    Dla początkujących faktycznie jedną z lepszych stron jest http://foto.jasiu.pl/
    Dla kanonierów fajna stronka: http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m2k Zobacz posta
    Polecam tą książkę, jednak raczej nie dla amatorów, a od poziomu średniozaawansowanego.
    Dla początkujących faktycznie jedną z lepszych stron jest http://foto.jasiu.pl/
    Dla kanonierów fajna stronka: http://photonotes.org/articles/eos-flash/
    pozwolę sobie na OT, ale nie chcę wyjść na neandertala...

na jednej z rozmów o pracę pada pytanie: - Jakie zna pan języki obce? - No... angielski... - Proszę Pana ja pytam Pana o języki obce, angielski jest językiem powszechnym...

nie to, żebym miał problemy, ale szkoda po prostu, że nie ma takich rodzimych "produkcji", a na forach... odsyłka do google
    EOT

swoją drogą wiele zagadnień związanych z "błyskaniem" jest zawarta w pozycjach o portrecie, gdzie (chociaż jak wszędzie) światło to podstawa.. ja np. kilka ciekawych rad wyciągnąłem również z "Fotografia ślubna. Emocje uchwycone światłem".
    .
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    nie to, żebym miał problemy, ale szkoda po prostu, że nie ma takich rodzimych "produkcji.
    No to, co ja Ci poradzę, że nie ma?
    Edukacja fotografii w Polsce raczkuje; jeśli chcesz się nauczyć trochę więcej, to prędzej, czy później będziesz musiał sięgnąć do źródeł anglojęzycznych. Teraz i tak jest lepiej niż np. 5 lat temu, gdzie głównie mogłeś kupić książki National Geographic typu "Ludzie i portrety", albo "Krajobrazy", skądinąd świetne pozycje, fajnie się je czytało i było dużo dobrych zdjęc, ale były napisane w typowo amerykańskim stylu.
    Teraz też nie ma "bailando", ale mimo wszystko chyba jest trochę lepiej i książek do fotografii ukazauje się więcej (niż standardowe 'fotografia cyfrowa dla początkujących').

Uzależniony

Domyślnie

arturs,

Dzięki za link - nieźle ktoś się postarał ale i tak muszę kupić coś na papierze bo tak znacznie lepiej mi się czyta i bardziej to do mnie trafia.

dziobolek,

Dzięki, dzisiaj będę w empiku to może będą jakieś części National Geographic

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów