Proszę więc o polecenie dobrego podręcznika traktującego o czasach naświetlenia, fotografowania obiektów w ruchu, o technice panoramowania. Chciałbym poszerzyć swój warsztat, zawsze człowiek dowie się czegoś nowego, więcej nauczy, wypróbuje inne techniki.
to "ekspozycja" i "czas" właśnie będzie w sam raz,może za dużo nowego się nie dowiesz (bo co tu wymyślać.. ) ale bardzo dobrze usystematyzuje to co już wiesz i coś nowego też pewnie wpadnie..
w książkach amerykanów podstawową wadą jest to że piszą:
"ustaw to i to to będzie dla takich zdjęć ok" ale bez wyjaśniania dlaczego tak masz ustawić (może generalizuję) to polecam Mroczka - mało tam technikaliów sensu stricte ale za to duża porcja innych informacji - zresztą było w tym wątku - pozycja właśnie dla kogoś kto chce trochę się rozwinąć..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Właśnie nie dawno skończyłem przerabiać ,, ekspozycje " polecam jak najbardziej, nawet w pozostałych częściach jest wiele odniesień do tej o ekspozycji
Szkoła Fotografowania National Geographic - Caputo, Burian
czy
Fotografia bez Tajemnic - Peterson ?
Na początek. Conieco o fotografii wiem, ale pewnie niewystarczająco o lustrzankach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No chyba że jeszcze coś polecicie? Przed zakupem i tak przejrzę w księgarni i wybiorę co mi najbardziej leży.
Ostatnio edytowane przez qrvich ; 17-01-2011 o 17:23 Powód: Automerged Doublepost
C450D + ?
Dzięki Saapcio. Kupiłem polecaną przez ciebie książkę i intensywnie przystąpiłem do nauki.
Jeśli chodzi o poznanie aspektów bardziej technicznych, a i zebranie wszystkiego - od pleneru, poprzez portretówkę i akt, to polecam:
"Nowy podręcznik fotografii" - John Hedgecoe
gdzie jest opisane wszystko w dość przyjazny sposób. na początki rewelacja... jest wszystko w pigułce. Dla poszerzenia wiedzy w danym zakresie to już coś innego jak "... bez tajemnic" itp.
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zamówiłem dzisiaj ekspozycję i czas Petersona. Czytaliście może książki z serii Warsztaty Fotograficzne wydawnictwa Helion, w szczególności "Fotografia portretowa i reportażowa" autor Erin Manning ? Jeśli można prosić to byłbym wdzięczny o polecenie jakiegoś dobrego podręcznika traktującego o portretach chyba, że ten jest niczego sobie ?
Pozdrawiam