Jaceksw zapomnial wół jak cielęciem był ?? chyba zapomniał. Nawet jak wygrałam , to nie moge miec takiego sprzętu ??
A wlasnie ze bede miała![]()
Jaceksw zapomnial wół jak cielęciem był ?? chyba zapomniał. Nawet jak wygrałam , to nie moge miec takiego sprzętu ??
A wlasnie ze bede miała![]()
5D mark II (battery pack) + 16-35 L II USM 2.8 , 70-200 2.8 L USM , Speedlite 580 EX II, Canon EOS Rebel T2i + fish eye 8mm 3.5, EFS 18-55 IS , EFS 55-250 mm 5.6 IS. + torba canon, plecak, szelki, walizka i reszta...
Ad.1 Nic nie musisz zmieniać - bo wszelkie ustawienia są pod konkretne zastosowania. Nawet nie powinno być takiego ustawienia, by o całej reszcie zapomnieć, ale na wszelki wypadek ustaw sobie RAW do zapisu;-)
Ad.2 Lightroom wystarczy, albo darmowy FastStone Image Viewer ;-)
Ad.3 Monitor masz kiepski, ale możesz dokupić tani kalibrator marki X-RITE i nim pobawić się w korekcję. Zmień monitor na EIZO z matrycą PVA lub IPS - nie kupuj nic co ma matrycę TN (Twoje Nieszczęście). Unikaj też marki NEC, bo ta marka nie wie co to jest kontrola jakości w fabryce.
Ad.4 Z dużym prawdopodobieństwem ten co sprzedawał laptopa kłamał. Do obrabiania zdjęć może być każda karta graficzna z gniazdem DVI, ale najlepiej jak ma minimum 128bitów, i jest na pamięciach DDR3. Wybierając kartę kieruj się wielkością zamontowanego wentylatora - im większe łopaty, tym ma szansę być cichszy, a po kilku latach masz jeszcze szansę na wychładzanie karty.
Fotografowie ciężko pracowali na swój sprzęt, na komputer, na Photoshopa i na pluginy. Trudno się dziwić ich reakcji, gdy podjedziesz Ferrari i nie można się z Tobą ożenić ;-)
Witam !
Bardzo ładny podpis uzbierałaś i niech Ci długo służy![]()
Co do kalibracji i kolorystyki jest troszkę tu http://www.optyczne.pl/50.1-poradnik..._kolorami.html ale bardzo mało i troszkę tu http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-z...yce-22318.html
Osobiście bardzo polecam kalibracje, myślałem, że gołym okiem nie zobaczę różnicy, ale jest kolosalna.
Co do programów, to polecam lightrooma, posiada on wszystkie niezbędne opcje i w 90% potrzeb wystarcza, pozostałe 10 % to photoshop.
Opcje w aparacie to musisz ustawić sama pod siebieOczywiście RAW, i zapominasz o balansie bieli, który dokładnie możesz ustawić sobie już z poziomu lightrooma. Reszta opcji typu odszumianie, brzegi, wyostrzanie i inne duperele, to już zależy od ciebie. Ja takich rozwiniętych opcji nie posiadam w 5d mark I, ale polecam wyłączyć redukcje szumów przy długich czasach
![]()
TOK'RA
Co do ostatniego slowka, to jeszcze nie zgłupiałam :-) moze kiedys sie ktos ze mna ożenihihi
Bartorux
w takim razie nieuniknione raczej bedzie spotkanie z kolega z KielcMoze jak sie ladnie usmiechne to mi skalibruje moje okienko
Tak do wszystkich, moze nie bedzie to inteligentne co napisze, ale zawsze pobierala mi sie wersja trial Lightrooma, wczoraj triumf !!! mam pelna wersje :P dobra, to tak dla oderwania sie od tematu- po prostu jestem dziwnie dumną brunetką![]()
5D mark II (battery pack) + 16-35 L II USM 2.8 , 70-200 2.8 L USM , Speedlite 580 EX II, Canon EOS Rebel T2i + fish eye 8mm 3.5, EFS 18-55 IS , EFS 55-250 mm 5.6 IS. + torba canon, plecak, szelki, walizka i reszta...
Fotobrosa nie znam... nie wiem czy powinienem?
w zasadzie wszedłem teraz na stronę i w sumie to niedaleko ode mnie ale nigdy tam nie byłem - większość sprzętu tego co mam kupiłem u Grześka
Trzeba było też wysłać
Każdy się kiedyś uczył..
Tu się zgodzę..
Tu już się nie zgodzę..
Z tego monitora chyba dużo się nie wyciągnie?
Co do NECa też nie masz racji - nikt nie broni kupić czegoś z serii SV..
ja mam NECa wybranego przez Toma01 i jestem zadowolony..
jasne... ciekawe co te DDR3 dadzą przy obróbce zdjęć?
ja w robocie mam kartę bez wentylatora i co ? to dobrze czy źle? jak napisał Czornyj - w zasadzie wszystko jedno jaka karta..
hmm.. znaczy masz pełną wersję oryginalną czy pełną ale z legalnością nie mającą wiele wspólnego.. ?
Ostatnio edytowane przez arturs ; 09-01-2011 o 13:12
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Arturs Fotobros fajna firma, naprawde korzystne ceny.
Co do wersji to mam pelna oryginalna...Czy moze nalezysz do jakiegos stowarzyszenia foto w CK ??
Dziobolek dzieki wielkie![]()
Co jak, co ale ja w to po prostu nie wierzę. Można by się pytać o jakieś bzdury itd, ale w sumie mam to gdzieś.
Piractwo się kręci. Natomiast wy młodzi nic sobie z tego nie robicie.
Co do stopki brawo. Trzeba było jeszcze wypisać aparaty krewnych, znajomych i sąsiadów. Jeśli to Cię wystarczająco usatysfakcjonuje, to mamy tutaj odpowiedni dział do chwalenia się sprzętem.
Ustawienia aparatu ? Fizi dizi..., każdy ustawia jak mu wygodnie. Jeśli ktoś Ci poda ustawienia swojego aparatu to niestety jego strata. Jeżeli robisz zdjęcia weselne czy sesyjki, to pogrzebać w ustawieniach możesz.
DDR2 czy DDR3 nie zrobi wielkiej różnicy. Jak tanim kosztem, to 4gb ddr2 starczy na spokojnie. Karta grafiki? Polecam 8600gt albo 250gts. Może filmy Cię wkręcą
Póki, co nie chwal się tylko rób zdjęcia, bo sprzętu można mieć pełen wór po ziemniakach, a ze zdjęć nici... Bo przecież włącznik będzie nie po tej stronie.
Ale teraz włącznik jest po jedynie słusznej stronie
i ISO da się zmienić trzymając aparat przy oku
nie wiem, może i korzystne.. to twoja firma czy pracujesz tam że o to pytasz?
To tam gdzie Kwant?
Po co należeć do stowarzyszenia jak tu jest typowe polskie piekiełko? zaraz są rozłamy i kłótnie (jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ...)
robię zdjęcia na Koronie od paru lat i się nasłuchałem różnych rzeczy
Jedyne co uważam i szanuję to www.jakiecudne.pl Pawła Zawadzkiego - on robi to z zamiłowania i nie ogląda się na innych.. reszta.. hmm.. mam swoje zdanie na ten temat - poczytaj sobie np. tu: http://www.canon-board.info/showthre...=44330&page=25
generalnie to czasem się z spotykamy na piwku na sienkiewce itp. i tyle, wolę sobie sam pstrykać albo z kolegami się umówić na zdjęcia poza formalnymi strukturami..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 09-01-2011 o 23:58
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|