ST-E2 będzie błyskał podwójnie, to wiadomo, ale czyżby ten jego czerwony błysk pomiarowy już wyzwalał lampy studyjne?
chmm, jeżeli tak, to faktycznie problem. w kilku lampach studyjnych miałem regulację fotoceli, może dałoby się ją tak 'osłabić', żeby nie reagowała na czerwone błyski ST-E2, a dopiero na manualny błysk 580EX?
ale to i tak kiepskie i niepewne rozwiązanie...
no tak, nie masz ETTL, ale wspomagania AF też nie masz...
musisz poeksperymentować i kolejno odsłaniać po jednym styku z tych 4 - może jest kombinacja, która zablokuje ETTL, ale wyzwoli AF.
no to jak tak, to ja bym go jednak w studio nie włączał i nie kombinował.
po prostu w studio pakujesz 580EX (albo 430EX) na sanki aparatu, ustawiasz ją w tryb manualny, moc 1/128, palnik do tyłu i gotowe - na 100% odpali ci studyjne, na 100% zadziała wspomaganie AF - i żadnych niewiadomych. i jeszcze jako bonus będziesz miał synchro HSS ze studyjnymi
sam tak robię i nie wyobrażam sobie inaczej (tzn. z kablami albo bez wspomagacza AF). kable to w ogóle byłaby porażka. w studio to ja nawet pasek odpinam od aparatu.
i to jest coś, czego mi zawsze w canonie brakowało: małe "coś" na dwa paluszki AAA i niewiele od nich większe wsuwane w sanki z samym czerwonym wspomaganiem AF![]()