mwx - pomysł ciekawy ale niestety nie działa. Mimo przestawienia 580EX na manual, ST-E2 i tak błyskał podwójnie.
Zakleiłem cztery mniejsze styki w stopce aparatu taśmą izolacyjną zostawiając tylko główny - największy. Wskaźnik ETTL w wyzwalaczu się nie podświetla i nie daje przedbłysku... jednym słowem udało mi się
Nie mogę w ten sposób wyzwolić lampy systemowej ale na studyjne działa
PRZEMEK_PC - korzystam ze studyjnych lamp tylko czasami. Częściej z systemowych i dlatego zaopatrzyłem się w wyzwalacz Canona przenoszący automatykę i zapewniający synchronizację z krótkimi czasami. Zauważyłem kiedyś, że wskaźnik ETTL podświetla się w nim dopiero po wsunięciu w stopkę aparatu więc zacząłem kombinować i stąd ten post. Stwierdziłem po prostu, że zamiast inwestować w rzadko używany sprzęt spróbuję wykorzystać to co mam a dodatkowo będę mógł korzystać z bardzo zacnego moim zdaniem wspomagania AF które zapewnia ST-E2.
Swoją drogą to wykorzystuję go często do fotografowania przy świetle zastanym i wtedy zupełnie wyłączam błysk żeby nie marnować bateryjki a wspomaganie dodaje dużo pewności siebie każdemu obiektywowi![]()