Strona 23 z 28 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

fotografowałem długo analogowo,
    kupiłem cyfrę, nie podchodziło mi to, sprzedałem po pięciu miesiącacach.

Kupiłem znów sprzęt analogowy, ale dręczyło mnie to ciągłe uzależnienie wyniku mojej pracy od labów kiepskiej jakości. Sam nigdy nie chciałem siedzieć w ciemni, choć raz byłem ;-)

Z wielkim żalem wróciłem do cyfry.
    I wiecie co? Nagle odzyskałem radość z fotografowania. Dziś po prostu lubię robić zdjęcia, i moge je robić i cyfrą i na slajdach.
    Ale to właśnie dzięki aparatom cyfrowym nauczyłem się szybciej osiągać zamierzone efekty.
    Nie wierzę w mit poszanujesz klatkę to się nauczysz. Żeby robić dobre zdjęcia trzeba ich robić dużo!
    Ale w fotografi cyfrowej też pokutuje mit, że jest "za darmo". Guzik prawda :-P
    nx100

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bo mit że cyfrą się nie nauczysz bo nie szanujesz klatki jest wytworzony głownie przez tych co od analogów zaczynali.
    Każdy ma swoją prawdę.
    Cyfrą nauczyłem się co daje jak zmienię poszczególne parametry, jak nastawiać w danych warunkach, kadrować i wiele innych pierdółek przez które bym puścił trochę kasy. Już na cyfrze nauczyłem się szanować klatkę, myśleć ale dalej daje mi swobodę margines że mogę to tak i tak to zrobić bez większych kosztów jednostkowych.

Teraz gdy już to rozumiem uczę sie dalej także analogowo nie popełniając głupich bledów (które robiłem na początku). A udane klatki z kliszy cieszą mnie ogromnie obrazek cudny

Dopiero zaczyna Awatar krzychul
    Miasto
    Lubliniec

Domyślnie

Niestety mało miasteczkowe pseudo profesjonalne laby, jak i brak miejsca na rozrastającą się ciemnie, również mnie zmusiły do przejścia na cyfre, niestety rozwiązanie nie jest tanie ponieważ subiektywna ocena prac zmusiła mnie do zainwestowania w sprzęt z wyższej półki aby uzyskać efekty podobne do analoga. A może poprostu nie potrafie robić zdjęć.
    Fotografia analogowa nauczyła mnie pokory i cierpliwości, cyfra daje mi możliwość wypróbowania w danej chwili różnych ustawień. A przy okazji jakby ktoś chciał niezły sprzęt do ciemni to jeszcze w piwnicy leży jobo, opemus, durst.
    troche tego, troche tamtego.....

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Wszystkie filmy C41 są teraz bez sensu, i tak spaprają w cyfrowym labie.
    Klasyczne BW fajne, ale trzeba mieć na to czas bo oddawanie do wywołania ma jeszcze mniejszy sens niż C41.
    Zostają slajdy, ale dobry slajd - Provia, Velvia - to już spory koszt.

Jak ktoś się chce nauczyć to na cyfrówce bez problemu i IMHO szybciej i łatwiej się nauczy niż na analogu, szczególnie jak robi mało zdjęć to zanim film wywoła zapomni w jakich warunkach robił to zdjęcie.

Jak ktoś chce tylko pstrykać to mu analog nie pomoże, a na cyfrze przynajmniej się nie wykosztuje na filmy i spaprane odbitki.

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Wszystkie filmy C41 są teraz bez sensu, i tak spaprają w cyfrowym labie.
    Klasyczne BW fajne, ale trzeba mieć na to czas bo oddawanie do wywołania ma jeszcze mniejszy sens niż C41.
    a czy w fotografii wszystko musi mieć sens?
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SergioM Zobacz posta
    a czy w fotografii wszystko musi mieć sens?
    Niekoniecznie : -) tylko po co robic na filmie skoro potem albo ten film byle jak zeskanuja i dopiero z tego zrobia odbitki, albo byle jak wywolaja?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

To sam wywołaj i sam zeskanuj.
    Idąc dalej jak się nie chce lub nie ma czasu ....
    Takim tropem to można oddać aparat żeby też na nas zrobił zdjęcia

Wracając...
    Wywołanie mnie nie dużo nie kosztowało, skanowanie też a to wszystko dlatego że lokalna grupa, znajomi mają te potrzebne rzeczy za dobre słowo. I sam mogę kontrolować staranność zrobionej pracy, lub sam na siebie zły że coś nawaliłem.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    To sam wywołaj i sam zeskanuj.
    Idąc dalej jak się nie chce lub nie ma czasu ....
    Takim tropem to można oddać aparat żeby też na nas zrobił zdjęcia
    Właśnie do tego zmierzam, moim zdaniem jest sens bawić się w analogową fotografię jeśli masz możliwości i czas samemu wywoływać (tradycyjne BW, bo C41 jest AFAIR standaryzowany) i zrobić odbitki lub zeskanować. W przeciwnym wypadku cała zabawa traci sens.

Domyślnie

a ja od roku bawię się w c41 i widzę w tym sens
    Sebastian Małachowski

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gary Zobacz posta
    a ja od roku bawię się w c41 i widzę w tym sens
    w skrócie analog fun

Strona 23 z 28 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów