Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 145

Wątek: Dpp 3.9

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekjan Zobacz posta
    DPP pracuje w rozdzielczości poziomej min 768. W przypadku mniejszej rozdzielczości nie można otworzyć programu. Czy istnieje możliwość "oszukania" programu bądź są gdzieś w opcjach ustawienia żeby DPP otwierał się przy rozdzielczości pozimej moniora 720.
    Tu coś o tym było:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=41738
    http://canon-board.info/archive/index.php/t-47526.html

Było jeszcze gdzieś, ale nie mogę akurat teraz znaleźć.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    Mi takze wersja 3.9.0.2 chodzi bez problemu, XP 32bit 2 Gb RAM.
    To sobie przepusc tak z 20 zdjec przez ustawianie pipeta balansu bieli. Jesli beda dobrze odjechane od idealu, masz zawieche murowana. U mnie to sie dzieje przy win7 64 na 8 GB ramu, ale kumpel ten sam system i 16gb i u niego w ten sposob zawiesilem go jeszcze szybciej Przetestujcie swoje DPP, ciekawe czy innne kompy tez maja.

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To ciekawe co piszesz, aż spróbuję wieczorem.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie mam to samo.
    W sensie, ogólnie DPP działa ok i nie sprawia większych problemów, więc nie narzekam... ale od kliku wersji wstecz, często jak szybko jadę po zdjęciach z pipetą, na kilkunastym lub dwudziestym którymś nagle się wiesza.

Czyli przykładowo, mam serie zdjęć, ze słabym balansem bieli, np. z kościoła, ale mam białe sukienki z pierwsze komunii, żeby szybko ustawić WB. Zakładam, że innych korekt nie robię, więc lecę, zdjęcie, pipeta, zdjęcie pipeta. I w pewnym momencie klops.

Efekt jest ten sam na różnych komputerach, różnych systemach operacyjnych, nie ustąpił pomimo wielu formatów i instalowania na świeżo nowych wersji. Więc nie chodzi o specyficzną konfigurację, system, czy uszkodzone jakieś biblioteki na kompie.

Ale nie jest jakoś dramatycznie uciążliwy. Po prostu jest. Nigdy specjalnie z nim nie walczyłem.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Generalnie mam to samo.
    W sensie, ogólnie DPP działa ok i nie sprawia większych problemów, więc nie narzekam... ale od kliku wersji wstecz, często jak szybko jadę po zdjęciach z pipetą, na kilkunastym lub dwudziestym którymś nagle się wiesza.

Czyli przykładowo, mam serie zdjęć, ze słabym balansem bieli, np. z kościoła, ale mam białe sukienki z pierwsze komunii, żeby szybko ustawić WB. Zakładam, że innych korekt nie robię, więc lecę, zdjęcie, pipeta, zdjęcie pipeta. I w pewnym momencie klops.

Efekt jest ten sam na różnych komputerach, różnych systemach operacyjnych, nie ustąpił pomimo wielu formatów i instalowania na świeżo nowych wersji. Więc nie chodzi o specyficzną konfigurację, system, czy uszkodzone jakieś biblioteki na kompie.

Ale nie jest jakoś dramatycznie uciążliwy. Po prostu jest. Nigdy specjalnie z nim nie walczyłem.
    Ja po przejsciu przez etapy formatowania, przeinstalowywania i uaktualniania w rozpaczy kupilem nowego kompa... I to samo. Nie ma znaczenia ile jest w tym samym momencie otwartych raw-ow jak sugerowali mi z Canon support, mozesz miec ich 30 albo 1000 zawsze jest tak samo. Jak to jest ze nie potrafia tego dopracowac, a moze nie chca..?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Teraz musze w egzotycznym Ligtroomie z wodotryskami, gdyby dopracowali to DPP Adobe by padlo na pysk
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 07-12-2010 o 17:08 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Przetestujcie swoje DPP, ciekawe czy innne kompy tez maja.
    Potwierdzam zwis u siebie modułu edycji po "spipetowaniu" około 20 fotek.

Ale trzeba oddać DPP, że zmian dokonanych nie utracił, bo glówny moduł DPP (ten z miniaturami) pozostał aktywny i pytał czy zapisać zmiany. - Jakby nie patrzeć zwis i to pierwszy od wielu lat u mnie (balansuję zdjęcia termometrem).
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Ja po przejsciu przez etapy formatowania, przeinstalowywania i uaktualniania w rozpaczy kupilem nowego kompa... I to samo.
    Z moich doświadczeń wynika, że rodzaj kompa nie ma tu znaczenia. Testowałem na laptopie (architektura Core 2 Duo i pamięć DDR2), stacjonarnym (architektura i7 i DDR3) i jeszcze poprzednim stacjonarnym. Testowałem na Win 7 x64 i Viście x32, i nie pamiętam już czy na XP również. Ten błąd zawsze się powtarza i dość łatwo go wywołać.

Natomiast to na ile jest przykry zależy od danego workflow itd. Jasne, wolałbym, żeby go nie było, ale mnie specjalnie nie daje się we znaki.

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Ale trzeba oddać DPP, że zmian dokonanych nie utracił, bo glówny moduł DPP (ten z miniaturami) pozostał aktywny i pytał czy zapisać zmiany. - Jakby nie patrzeć zwis i to pierwszy od wielu lat u mnie (balansuję zdjęcia termometrem).
    Zachowuje zmiany chyba dopiero od wersji 3.9 o ile mnie pamięć nie myli. W wersji 3.8 i wcześniejszych ten zwis powodował utratę wszystkich zmian. Wiem, bo nie raz to boleśnie odczułem, tracąc ustawienia z 300 RAWów W wersji 3.9 faktycznie zapamiętuje wprowadzone zmiany mimo zwisów.

Co do ilości zwisów, jeśli ktoś nie korzysta z pipety, jak Ty, to faktycznie może nie mieć ich latami, a ktoś kto nagminnie korzysta z pipety, może mieć zwis za każdym uruchomieniem. Różnica nie w hardware, czy programie, a w samym korzystaniu z jego funkcji.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Zachowuje zmiany chyba dopiero od wersji 3.9 o ile mnie pamięć nie myli. W wersji 3.8 i wcześniejszych ten zwis powodował utratę wszystkich zmian. Wiem, bo nie raz to boleśnie odczułem, tracąc ustawienia z 300 RAWów W wersji 3.9 faktycznie zapamiętuje wprowadzone zmiany mimo zwisów.
    To prawda, stare wersje nie zapamietywaly ustawien i cala robote potrafilo trafic. Wyglada na to ze Canon nie mogac dopracowac pipety, wprowadzil 'ulepszenie' w postaci zachowywania danych w przypadkach zawieszen
    Co do ilości zwisów, jeśli ktoś nie korzysta z pipety, jak Ty, to faktycznie może nie mieć ich latami, a ktoś kto nagminnie korzysta z pipety, może mieć zwis za każdym uruchomieniem. Różnica nie w hardware, czy programie, a w samym korzystaniu z jego funkcji.
    Mysle pipeta po to tam jest aby jej uzywac, czy nie mam racji? Uzywanie pipety jest znacznie szybsze niz termometra, pozniej ewentualnie lekko tracic na 'tune' i bylo cacy. Ratowalem sie jeszcze wklejaniem ustawien do kolejnych zdjec. Tylko pytanie dlaczego nalezy sie uciekac do kombinowania, dlatego ze program jest sprzedawany razem z aparatem? Naprawde wolabym za niego zaplacic jesli mialby to byc warunek solidnej pracy.
    Czy ktos znajacy sie na podobnym oprogramowaniu, moze choc wysnuc jakies przypuszczenia dlaczego DPP ma problem z ta pipeta?
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 07-12-2010 o 20:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Sid, podziwiam wyrozumiałość! Przy całym moim uznaniu dla DPP, mając taki zwyczaj pracy z nim jak Ty (nic wyjątkowego) potraktowałbym go jako niezdatny do pracy. :sad:

Jeśli przyszły DPP 4 będzie zasadniczo podobny do wersji poprzednich, to trzeba będzie nalegać na niezwłoczne usunięcie tego niewątpliwego błędu oprogramowania. Jeśli natomiast będzie zupełnie nowym programem, to pewnie naprawi się samo. Jako "mniej zainteresowany" na razie wstrzymam się z interwencją, zwłaszcza, że jak ostatnio pisałem w innej sprawie, to podziękowali i olali...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Sid, podziwiam wyrozumiałość! Przy całym moim uznaniu dla DPP, mając taki zwyczaj pracy z nim jak Ty (nic wyjątkowego) potraktowałbym go jako niezdatny do pracy. :sad
    To było chyba skierowane do wagteil, nie do mnie. Ja się tam nie skarzę. Znam ten błąd. Czasem mnie dopadnie, ale bez przesady. Nie jest najgorzej. Oprócz tego mam PS-a, ale mimo wszystko RAWy często wywołuje w DPP.

Uważam, że z samej przyzwoitości, błąd powinni usunąć i tak co wersja sprawdzam, czy ciągle jest. Tak czy siak dla mnie nie ma dramatu. Nauczyłem się z tym żyć

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów