Z moich doświadczeń wynika, że rodzaj kompa nie ma tu znaczenia. Testowałem na laptopie (architektura Core 2 Duo i pamięć DDR2), stacjonarnym (architektura i7 i DDR3) i jeszcze poprzednim stacjonarnym. Testowałem na Win 7 x64 i Viście x32, i nie pamiętam już czy na XP również. Ten błąd zawsze się powtarza i dość łatwo go wywołać.
Natomiast to na ile jest przykry zależy od danego workflow itd. Jasne, wolałbym, żeby go nie było, ale mnie specjalnie nie daje się we znaki.
Zachowuje zmiany chyba dopiero od wersji 3.9 o ile mnie pamięć nie myli. W wersji 3.8 i wcześniejszych ten zwis powodował utratę wszystkich zmian. Wiem, bo nie raz to boleśnie odczułem, tracąc ustawienia z 300 RAWówW wersji 3.9 faktycznie zapamiętuje wprowadzone zmiany mimo zwisów.
Co do ilości zwisów, jeśli ktoś nie korzysta z pipety, jak Ty, to faktycznie może nie mieć ich latami, a ktoś kto nagminnie korzysta z pipety, może mieć zwis za każdym uruchomieniem. Różnica nie w hardware, czy programie, a w samym korzystaniu z jego funkcji.