No, a jak długie kupujecie tła? 11m? To jeżeli rozwijacie 6, to co za problem rozwinąć 11 i zwinąć na alu![]()
No, a jak długie kupujecie tła? 11m? To jeżeli rozwijacie 6, to co za problem rozwinąć 11 i zwinąć na alu![]()
A ja zapytam, co a problem przewinąc z papierowej tulei na aluminiową? Wystarczy metr miejsca.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Żaden problem. Mi osobiście rozchodzi się o koszt. Fotografię traktuje jako hobby (no nie
i wynajmuje 67m^2 pod studio
) i liczę się po prostu z finansami
.
jakieś tam canony
a ja tla przewijalem
mam wlasnej roboty elektrycznie sterowane zawieszenie. I z lenistwa wolalem przewinac niz isc do sklepu po kilka drobiazgow ktorych akurat nie mialem, a bylyby potrzebne do rur 50mm. Z przewijaniem to jest tak ze jak sie na poczatku troche pomysli to to wcale nie jest to trudne ani czasochlonne.
ps. to chyba tez ja pislaem ze kupilem rury po 25zl tyle ze one byly 45mm srednicy. Co prawda mi to nie przeszkadza. Kupilem je w hurtowni metali kolorowych.
Albo to, albo to. Co ci łatwiej, wygodniej i użyteczniej.
Gwoli ścisłości tuleja papierowa/papierowej nie równa, za nomową kolegi kupiłem na próbe tło kartonowe lasolite ( pomimo ze piszą że pochodzi z tej samej fabryki co Savage ) i w tym wypadku tuleja jest bezsprzecznie sztywniejsza.
Co do tuleii z alumininium i ilosci "teł" , to na tyle swobodnie wchodzą na rury aluminiowe że wymiana tła trwa bardzo krótko. Do blokowania tła na tuleii aluminiowej uzywam dwóch specjalistycznych klinów ( z połamanego plastykowego kubka ) które doskonale zdają egzamin.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
polecam płytę pilśniową na podłogę. nie niszczy się i nie gnie, jest tania (w markecie budowlanym 3x4m to ok 50zl), ale tylko czarna lub biała.
czy z teł kartonowych są też gdzieś dostępne szerokości ~1.5-1.6m ?
np w sklepie foto-kuriera
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przepraszam za błąd tam tylko 1,35 m
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co do podkładu myslałem o płycie osb, ale nie miałem czym jej przewieżć , w akacie desperacji kupilem dwa opakowania paneli ( tanich paneli... ) przewiozłem bez problemu w studyjku zdały egzamin.
Ostatnio edytowane przez piotrek72t ; 04-12-2010 o 11:07 Powód: Automerged Doublepost
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
łańcuszkowy ręczny, wieszaki na autopole - lub czasem jak pisałem na statywach,
oczywiście każdy radzi w/g siebie - dla mnie przewijanie teł to byłby kłopot i w ogóle niepotrzebna czynność a dla innych nie, jak już pisałem mnie nie przeszkadza sztywność tuby kartonowej - kupuję kartonowe tła Fomei, ale planuje przetestować też te Savage ... mnie np. cholera bierze jak muszę rozwijać tła teksturowe (a mają raptem 5m długości i nie przeszkadzają im ew. zagniecenia) po to żeby trwale przymocować je do tuby bo są luzem - robię to zszywaczem tapicerskim
widzę że jak tło kartonowe trochę dłużej powisi to marszczy się na środku ale po rozwinięciu jest OK, dodatkowo powiem że ja kartonu używam praktycznie wyłącznie białego i przepalam go na 3x255 więc nawet jak coś tam drobnego jest to ginie w świetle
natomiast jeżeli jest taka opcja żeby tubę wsunąć jedną w drugą to OK - rozwiązanie szybkie i proste tylko czy nie będzie się ślizgać?
a tańszych tub szukałbym poza sklepami foto, prędzej jakieś typowo ze stalą itp... w sklepie foto byle nakrętka nabiera szczególnego cenowego znaczenia gdy tylko znajdzie zastosowanie w jakimkolwiek fotograficznym gracie
pozdrawiam
Tomek