Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Lightroom i profil ICC z labu

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endi_garnek Zobacz posta
    A je jestem ciekaw jak to robią inni fotografowie? Czy tylko kalibrują sobie monitory, czy jeszcze bawią się z profilami maszyny?
    Drukuję*na dobrej drukarce - różnice pomiędzy zdjęciem w przestrzeni edycyjnej a wydrukiem pigmentowym są już bardzo niewielkie i przy typowych zdjęciach softproofing można olać, wychodzi to samo co na ekranie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariokil Zobacz posta
    Ale odpowiedź na podstawowe pytanie nie padła. Czy się da (jak) czy nie ?
    Padła..

Chyba żele myślisz. Załóżmy że maszyna dodaje do zdjęć bardzo dużo czerwieni. Mój monitor jest ustawiony względnie i jak wszystkich posiadaczy komputera. Na tych monitorach to zdjęcie jest w miarę w poprawnej kolorystyce. ALE wydruk w labie daje czerwony zafarb na zdjęciach. Teraz pytanie w jaki sposób to skorygować skoro twierdzą że maszynę mają ustawioną poprawnie a zdjęcia wychodzą czerwone. OTÓŻ ze strony mojego minilabu pobrałem profil kolorów i dodałem go po photoshopa, teraz widzę że zdjęcie ma rzeczywiście za dużo czerwieni i mogę to skorygować widząc mniej wiecej jak będzie wyglądać zdjęcie na papierze. Zrobiłem tak 10 fotek i uważam że teraz mam 90% tego co na PC na papierze, czyli OK
    Właśnie - WZGLĘDNIE
    ja mam monitor skalibrowany i mam kolory wyświetlane DOKŁADNIE (o może Marcin "czornyj" czy Tomasz Tom01 różnicę zobaczą) a nie WZGLĘDNIE czy na 70% czy jakoś inaczej.
    Nie masz racji bo to TWÓJ monitor źle wyświetla.
    Np. leci za bardzo w "czerwony" a ty go sobie na oko ustawiłeś że wygląda dla ciebie ok (bo masz taki gust albo światło np. halogenowe przy monitorze itp.) i jak do tego dodasz jeszcze profil labu który jak twierdzisz dodaje czerwieni to ta czerwień się "doda" do siebie.. itp.
    mówisz że lab nakłada czerwony - bo na twoim monitorze wygląda to że czerwonego dodaje, profil labu dodaje tyle koloru do zdjęcia ile trzeba żeby zdjęcie które jest obrobione na SKALIBROWANYM monitorze i na nim poprawnie wyświetlane tak samo wyglądało na wydruku..
    i są to parametry mierzone przyrządami a nie na oko..

Panowie! wziąłem do ręki 10 odbitek z labu włączyłem PSa i wgrałem do niego ich profil ICC (profil labu) Zauważyłem od razu że zdjęcie na monitorze i na papierze jest przybliżone o jakieś 70%!!! Pokręciłem suwakami w monitorze i mam 90% podobieństwa obrazu w PSie do odbitki! Aby sprawdzić jak to działa to samo zdjęcie które miałem otworzone w PSie otworzyłem w przeglądarce windows i różnica kolorów była kolosalna - Obraz za mocno nasycony, kolory mocno zielone (w PSie wszystko idealnie jak na odbitce).

Zdjęcia natomiast oglądane w necie są poprawne, film z kamery też poprawnie wyświetlany na monitorze.

Czyli wniosek: lab na całkiem inną kolorystykę niż standardowo wyświetla to mój monitor, ale po wyświetleniu zdjęcia z profilem labu jest ono poprawnie wyświetlane na monitorze.
    wniosek masz wyżej - zacznij od kalibracji monitora i jak to zrobisz toefekt będzie widoczny - właśnie jak masz monitor?

Ale nadal nie wiem jak rozwiązać mój problem. Co zrobić aby mieć odbitki takie jak na monitorze?
    jw.

A je jestem ciekaw jak to robią inni fotografowie? Czy tylko kalibrują sobie monitory, czy jeszcze bawią się z profilami maszyny?
    jw. mam skalibrowany monitor - obrabiam foty w Ligtroomie lub C1, przy eksporcie zaznaczam jaki profil papieru ma być "przypięty" i jpgi robię.. ewentualnie jpgi bez profilu labu i tyle..
    i już tych jpgów z profilem papieru nie oglądam na monitorze bo wtedy są np. lekko różowe - a jak odbitkę z labu przystawię do monitora z wyświetlonym plikiem RAW otwartym w LR albo jpgiem (tym bez profilu) to są takie same..

i tyle..

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Drukuję*na dobrej drukarce - różnice pomiędzy zdjęciem w przestrzeni edycyjnej a wydrukiem pigmentowym są już bardzo niewielkie i przy typowych zdjęciach softproofing można olać, wychodzi to samo co na ekranie.
    o właśnie, ale warunkiem jest posiadanie monitora który DOKŁADNIE kolory wyświetla a nie WZGLĘDNIE "na oko"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    jw. mam skalibrowany monitor - obrabiam foty w Ligtroomie lub C1, przy eksporcie zaznaczam jaki profil papieru ma być "przypięty" i jpgi robię.. ewentualnie jpgi bez profilu labu i tyle..
    i już tych jpgów z profilem papieru nie oglądam na monitorze bo wtedy są np. lekko różowe - a jak odbitkę z labu przystawię do monitora z wyświetlonym plikiem RAW otwartym w LR albo jpgiem (tym bez profilu) to są takie same..

i tyle..
    Jak dla mnie masz po prostu szczęście, bo ten sposób jest bez sensu.
    Co Ci da, że przypniesz profil do exportowanego z LR pliku, skoto LR i tak wyświetla zdjęcie używając profilu Twojego monitora, a nie labu? Jeśli lab ma wyraźnie węższy gamut niż monitor, to choćby skały srały, porównanie wywołanej odbitki z obrazem na monitorze od razu wykaże różnice.

Uprawnienia umieszczania postów