R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Mac
Dobrze napisałeś
Też uważam, że porównywanie tych szkieł nie ma sensu.
To zupełnie różne szkła. Nie da się zastąpić f2,8 natomiast robiąc w raw można w PS przyciąć fotkę. Czekam na wersję MKII jak będzie ze stabilizacją to zmienię. Po zakupie myślałem że niepotrzebnie kupiłem bo zaraz wyjdzie następca - i tak minęło parę lat
EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM to jest prawdziwy spacer zoom ale chyba drogi.
Po przeczytaniu całego wątku wybrałem 24-105. Narazie pstryknołem pare fotek i widzę że jest ostry już od f4. Pstykałem już kiedyś tym obiektywem na weselu (inny egzemplarz) i w zupełnośći mi wystarczył. Jedyne co mnie denerwowało to duża aberacja prz 24mm w szczegulnośći na sukni panny młodej przy sesjii plenerowej.
POzdrawiam i polecam
Kurcze - co Wy tak z ta stabilizacja???
No moze ja jakis "zboczony" jestemale tak nie lubie tego wynalazku (ruszajace sie soczewki i dziwne odglosy etc.), ze ciesze sie niezmiernie, iz moja szklarnia opiera sie w 100% TYLKO w szkla "non IS".
Swiatlo, swiatlo i jeszcze raz swiatlo8)
Poza tym, minimalna glebia ostrosci nieosiagalna na "gorszym" sprzecie i plastyka kadru sprawia, iz powyzej f/2.8, to wychodze tylko przy "normalnym" upamietnieniu (zdjecia rodzinne ;-)) badz landszaftach![]()