Mam pytanie czy jeśli mieliście Tamrona 17-50 VC to z celnością AF i ostrością było od razu oki czy dawaliście go do kalibracji? Czy to cos pomaga. Macie jakies fotki jak to wyglądało przed i po?
Mam pytanie czy jeśli mieliście Tamrona 17-50 VC to z celnością AF i ostrością było od razu oki czy dawaliście go do kalibracji? Czy to cos pomaga. Macie jakies fotki jak to wyglądało przed i po?
Z serwisem są problemy dlatego większość testuje szkiełko przed zakupem, ewentualnie kupuje wysyłkowo z pewnego źródła z możliwością wymiany. Ja zaryzykowałem z tamronem 60 i miałem szczęście, innym czasem go brakuje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ustaw aparat na DPP, wtedy będziesz miał ostro. Oczywiście czas musisz dobrać odpowiednio do tego co potrzebujesz. Muszę przyznać, że DPP w 50D spisuje się całkiem nieźle.
Ostatnio edytowane przez Bogdan56_Ch ; 27-10-2010 o 16:44 Powód: Automerged Doublepost
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Ja miałem taki problem, że przy ogniskowej 17mm był FF a przy 50 było OK.
Czekałem z wysłaniem do serwisu, ponieważ miałem w planie wymianę aparatu i myślałem, że może uda mi się dostroić AF w body. Jednak po zmianie 400D na 7D problem pozostał. Zdecydowałem się wysłać. Po dwóch albo trzech tygodniach miałem z powrotem. Zmienili ustawienia AF, w całym zakresie jest podobny delikatny FF do wyregulowania, MA na +10 i jest OK
Podsumowując:
Jeśli chodzi o serwis to kalibracji AF dokonują na miejscu tzn. nie wysyłają do Niemiec i robią to całkiem dobrze.
Natomiast sam AF jest dość nieprzewidywalny, często lubi się mylić, przez to ciężko dobrze go skalibrować.