Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Lampa błyskowa a celność autofokusa (Z cyklu: Bleskem a automatickým ostřením)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emaliasz Zobacz posta
    Powiedzcie mi więc, jeżeli tylko możecie Waszmościowie, czy takie "hopsztosy" z lampami błyskowymi to "normalka" czy też Metz 58AF-2 ma tak kiepską "idiodkę" AF?
    Nie chce mi się wierzyć w AF-zabójczą ciepłotę diody Metza Miałem 580EXII, nie było żadnych problemów.

Wyczuj dziada
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Pozostaje mi zazdrościć? Chyba nie... w końcu ja lepiej mieć nie mogę - po prostu jestem na 100% zadowolony.
    Cieszę się, ja też jestem zadowolony Świat ludzi zadowolonych jest tym lepszym światem...

Metaxa, wybaczcie
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-10-2010 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Zadowolenie jest celem, jak kto do niego trafia to już zależy od czynników zewnętrznych. (Kto oglądał smerfy lubi Nikony, fani Gumisiów tulą w dłoniach Canonki, albo odwrotnie, mniejsza z tym ;-) ) Ważne jest obligatoryjne pozytywne nastawienie do podmiotu którego użyjemy w celach osiągnięcia ekstazy, np. ekstazy wynikającej z poprawnie ustawionej ostrości... :-P (Przesadziłem)

Teoretycznie ciągłe niezgadzanie się z niesprawiedliwością, czy to pod postacią puszki z kiepskim AF który trzeba regulować na Żytniej czy też innego barachła, prowadzi do ujednolicenia tej postawy i zanegowania jakiejkolwiek możliwości zmiany nastawienia. Tym samym można się skazać na wieczne gonienie króliczka, a wtedy się przepadło. (Chociaż, co kto lubi...)

Natomiast pogodzenie się z faktami, może nas błyskawicznie doprowadzić do 100 procentowej szczęśliwości. Tym samym, chociaż nie spodziewałem się że stanie się to w ten sposób, przekonaliście mnie że nie warto gnębić biednego METZa i czas zająć się jego oswajaniem, tym bardziej że wreszcie dzięki niemu skompletowałem sobie mały zestawik do bez-kablowego błyskania...

W obliczu braku kontrastów i zatrzęsienia statywów mikrofonowych będę używał zamiast diody, swojej głowy, powinno mi wyjść na zdrowie... :-)

PS. Jeżeli macie jeszcze jakieś ciekawe/konstruktywne/merytoryczne spostrzeżenia związane z tematem, bardzo, ale to bardzo chętnie je przeczytam. (Tak jak wszyscy inni którzy mierzą się z podobnym problematem.)

Tymczasem, dziękuję za to co już napisaliście! ;-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Metaxa, wybaczcie
    Jakoś często ostatnio

Jeżeli macie jeszcze jakieś ciekawe/konstruktywne/merytoryczne spostrzeżenia związane z tematem, bardzo, ale to bardzo chętnie je przeczytam. (Tak jak wszyscy inni którzy mierzą się z podobnym problematem.)
    Z tych naszych rozmów wyłania się idea występów, jakich jeszcze nie było. Stworzenia czegoś zupełnie nowego. Nowa wartość może powstać jako synteza różnorodnych sprzecznych ze sobą wartości. Jeżeli chcemy osiągnąć nową wartość, musimy doprowadzić do konfliktu między tym, co fizyczne, a tym, co duchowe. Jeżeli natura, więc fizyczność, jest czymś pierwotnym, czyli tezą, to kultura jest jej antytezą, a synteza tym, co pragniemy osiągnąć. Gdy ktoś z nas gimnastykuje się z AF, reprezentuje naturę, więc tezę, jeśli ktoś z nas śpiewa do Nikona, reprezentuje kulturę, więc antytezę. Chcąc stworzyć sztukę na naszą miarę, musimy zwiększyć w niej udział wysiłku fizycznego, a dla antytezy i duchowego. I to jest nowa strategia syntezy. I to jest nowa koncepcja sztuki.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Z tych naszych rozmów wyłania się idea występów, jakich jeszcze nie było. Stworzenia czegoś zupełnie nowego. Nowa wartość może powstać jako synteza różnorodnych sprzecznych ze sobą wartości. Jeżeli chcemy osiągnąć nową wartość, musimy doprowadzić do konfliktu między tym, co fizyczne, a tym, co duchowe. Jeżeli natura, więc fizyczność, jest czymś pierwotnym, czyli tezą, to kultura jest jej antytezą, a synteza tym, co pragniemy osiągnąć. Gdy ktoś z nas gimnastykuje się z AF, reprezentuje naturę, więc tezę, jeśli ktoś z nas śpiewa do Nikona, reprezentuje kulturę, więc antytezę. Chcąc stworzyć sztukę na naszą miarę, musimy zwiększyć w niej udział wysiłku fizycznego, a dla antytezy i duchowego. I to jest nowa strategia syntezy. I to jest nowa koncepcja sztuki.
    Wyczuwam Metaxę. Trunek Bogów, Otwieracz Trzeciego Oka
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Opróżniacz portfela i wyłączacz rzeczywistości ;-)

Chociaż, mea culpa, sam zacząłem :-)

Nie zrozumiałem tylko "śpiewania do Nikona", co uniemożliwiło mi dogłębną analizę wykoncypowanej przez Ciebie strategii syntezy. Jednakowoż bliskie mi są twoje idee synkretyzmu antagonistycznych wartości które pomimo swojej nieprzystawalności mogą znaleźć się w ustanowionej przez nas artystycznej korelacji... Ale obyśmy nie byli zelotami, w półświatku naszych domniemań...

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :-D

A co do tematu wątku, sprawdziłem różnicę pomiędzy AF lampy w pełnym oświetleniu a AF z lampy w oświetleniu przygaszonym. Wynik oczywisty, w przypadku ciemniejszego otoczenia, lampa fiksowała, gdy było jaśniej, działała bez problemu.

Nawet w przypadku ostrzenia poprzez w/w listowie poradziła sobie w 1. przypadku, w drugim totalnie spudłowała, do tego stopnia że nie ustawiła ostrości nigdzie :-/

Dalej mnie to dziwi, ale cóż, tak ma być... :-)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nawet w przypadku ostrzenia poprzez w/w listowie poradziła sobie w 1. przypadku, w drugim totalnie spudłowała, do tego stopnia że nie ustawiła ostrości nigdzie :-/

Dalej mnie to dziwi, ale cóż, tak ma być... :-)
    Raczej tak ma być. Wszelkie przeszkadzajki typu wspomniane "listowie", bywają zwodnicze dla AF naszych aparatów. Gorzej bywa tylko, jeśli staramy się ostrzyć na robaczka w trawie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Jedyne (prawie) co mnie jeszcze zastanawia, to dlaczego 580EXII Działa gdy mamy jakieś stojaki/patyki/krzesła na pierwszym planie (Zadzwoniłem do znajomego, przepytałem) podczas gdy METZ/420EX już wymięka? (Zasadniczo to jego widzialna wiązka wspomagająca AF jest słabszej mocy niż nawet ta z 420EX co też dziwi...)

Domyślnie

Znalazłem w internecie opis problemu dokładnie takiego samego, jak mój.
    Dioda AF psuje ostrość i generalnie AF wariuje:

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=595744

Teraz lepiej będzie widać na czym polega problem...
    Może dzięki temu ktoś się zorientuje w czym rzecz i da radę pomóc? :-)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów