Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Lampa błyskowa a celność autofokusa (Z cyklu: Bleskem a automatickým ostřením)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    AF w moim byłym 5d (v1) w całkowitych ciemnościach ze wspomaganiem lampy nie wykazywał ciążenia na front focus - 100% celności. Wystarczyło jednak zapalić żarówkę i czar pryskał, czy ze wspomaganiem czy bez.
    A jak w Twoim obecnym Najkonie?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Na pewno ma 100% trafień
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie ma specjalnych problemów, prócz rzecz jasna Nigdy-Więcej-Tamronów.

Uciekanie w front-focus wydaje się trochę mniejsze, pewnie ze względu na najtrudniejszy w tym względzie obiektyw - Nikkor 50G zachowuje się o niebo lepiej niż Canon 50/1.4.

Czy koledzy chcą jeszcze o coś spytać? Chętnie służę informacjami pod hasłem "stary Canonier z nowym Najkonem"
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Piła

Domyślnie

Czy koledzy chcą jeszcze o coś spytać? Chętnie służę informacjami pod hasłem "stary Canonier z nowym Najkonem"
    Ja nie mam pytań... Ale problemów z AFem w piątce też nie mam. Nawet w ciemnych i "różnokolorowych" klubach.
    Pewnie dlatego, że dopiero zaczynam przygodę z foto i jak większość mi podobnych początkujących dopiero się uczę
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Na pewno ma 100% trafień
    Hmm... Interesuje mnie ten temat, bo ja na AF w Canonie nie narzekam za bardzo. Staram sie mysleć przy robieniu zdjęć i przewidywać, że w niektórych warunkach oświetleniowych (lampy sodowe, wszelkie żarówki energooszczędne etc.) AF wariuje. Wtedy trzeba szybko szukać jakigos konkretnego kontrastu (np. znacznie ciemniejsza linia niż tło) i przekadrowywać.
    Jeśli uwielbiany Najkon ma taki AF, że takich rzeczy nie trzeba robić, może warto o nim myśleć... Tez Najkony, które ja miałem w rękach (nie było ich dużo) miały rzeczywiście bardzo dobry AF, ale absolutnie NIE idealny.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Handelson, możliwe, nie zaprzeczam nie potwierdzam ;-)

Ale jednak, do tej pory jakoś radziłem sobie i z "kiepaśnymi" kitami, starymi manualami, wiercącymi tamronami itd... itp...

Lecz gdy robię zdjęcia na sali widowiskowej, gdzie światło pochodzi z miksu trzech kolorów podstawowych, pochodzących z kilku zestawów trzech różnych reflektorów, gdzie nie ma prawdziwie białego światła (ba nie ma nawet żółtego!) a łączna luminacja jest tylko trochę skuteczniejsza od zapalonego kandelabru, to ani "goły" AF z obiektywu f/2.8, ani ostrzenie manualne nie wchodzą w grę. Chciał bym sobie więc umilić życie taką diodką-idiotką wspomagania AF, a tu mi sprzęt robi ZONK!

No i w tym momencie się zatrzymuję i nie wiem co dalej. Ot i mój problem...

(Żeby nie było! Zdjęcia robię zza kulis, więc dioda "doświeci". Ponadto, ruch sceniczny uniemożliwia manualne ostrzenie, tak też jest klops) ;-)

Powiedzcie mi więc, jeżeli tylko możecie Waszmościowie, czy takie "hopsztosy" z lampami błyskowymi to "normalka" czy też Metz 58AF-2 ma tak kiepską "idiodkę" AF? :-P

Ale zgryz... ;-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Ja nie mam pytań... Ale problemów z AFem w piątce też nie mam. Nawet w ciemnych i "różnokolorowych" klubach.
    Pewnie dlatego, że dopiero zaczynam przygodę z foto i jak większość mi podobnych początkujących dopiero się uczę
    Ja też nie miałem, chociaż kosztowało mnie to wyprawę do Warszawy na odbiór pokalibracyjny.

Jeżeli coś działa niezgodnie z naszymi oczekiwaniami, są dalej dwa warianty. Możemy się do tego dostosować, lub nie. Niedeterminizm zachowań zmniejsza nasze szanse dostosowania do zera. AF w 5d nie był niederministyczny, dlatego oceniam go pozytywnie, abstrahując od tego że teraz mam lepiej.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emaliasz Zobacz posta
    Powiedzcie mi więc, jeżeli tylko możecie Waszmościowie, czy takie "hopsztosy" z lampami błyskowymi to "normalka" czy też Metz 58AF-2 ma tak kiepską "idiodkę" AF? :-P
    Kiedy zależy mi bardzo na celności AF, a warunki są problematyczne, ale wystarczająco jasno, podpinam lampę z wyłaczonym błyskiem. Niestety mam tylko 580EXII i nigdy nie porównywałem z Metzem. W każdym razie, jeśli zdarzała się nieostrość, to chyba w 100% z mojej winy.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tez Najkony, które ja miałem w rękach (nie było ich dużo) miały rzeczywiście bardzo dobry AF, ale absolutnie NIE idealny.
    Potwierdzam.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Piła

Domyślnie

Ja też nie miałem, chociaż kosztowało mnie to wyprawę do Warszawy na odbiór pokalibracyjny.
    Ja nie musiałem, działał tak "od nowego".

Jeżeli coś działa niezgodnie z naszymi oczekiwaniami, są dalej dwa warianty. Możemy się do tego dostosować, lub nie. Niedeterminizm zachowań zmniejsza nasze szanse dostosowania do zera. AF w 5d nie był niederministyczny, dlatego oceniam go pozytywnie, abstrahując od tego że teraz mam lepiej.
    Pozostaje mi zazdrościć? Chyba nie... w końcu ja lepiej mieć nie mogę - po prostu jestem na 100% zadowolony.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów