Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 215

Wątek: Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    - Program shift: jak zmienic szybkość migawki? Wiem jak w tym zmienić przysłone, ale z migawką sobie nie radze
    Nie wiem, nie używam.

- iExposure - w żadnym trybie nie mogę tego uaktywnić. no i w ogóle czy to w praktyce użyteczne?
    To tylko dobrze o tobie świadczy
    Przy raw nie działa, tylko w jpg. To takie ALO.

- hiperfokalna jak focus nie łapie, czy hiperfokalna jest wtedy jak taki duży zielony kwadrat jest na LCD? ten kwadrat ma zaznaczone tylko rogi
    Tak, jak pisałem

- czy jest sens używać PreAF w praktyce? powiedzmy przy takim sobie streetcie
    Ja używam.

- Intelligent ISO - co to jest?
    Nie wiem, nie używam.

- Stabilzer - jak w praktyce? AUTO daje rade? czytalem gdzies ze Mode2 najlepiej miec wlaczony caly czas..
    Ja też i tak ustawiłem.

- FILM MODE: jezeli robie w RAW to jest sens tego uzywac? czy to wplywa w jakikolwiek na RAW? tak samo jak NR i inne?
    Tak, jak w Canonie ustawisz portrait to faithful ci z tego nie wyjdzie w ACR.

- przepały: wlasciwie zawsze na korekcie 0 mam przepalenia male, i wyglada na to ze -1/3EV jest bardziej optymalne (dla Multi Metering), też tak macie?
    Tak.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    - hiperfokalna jak focus nie łapie, czy hiperfokalna jest wtedy jak taki duży zielony kwadrat jest na LCD? ten kwadrat ma zaznaczone tylko rogi
    Tak, jak pisałem
    No tak tak, ale pisałeś o "wąsach", więc spodziewałem się jakiś klamer, albo coś no ;-) Ale rozumiem, że to to..

- czy jest sens używać PreAF w praktyce? powiedzmy przy takim sobie streetcie
    Ja używam.
    Na którym ustawieniu i czy odczuwasz wpływ na żywoność akku?

- FILM MODE: jezeli robie w RAW to jest sens tego uzywac? czy to wplywa w jakikolwiek na RAW? tak samo jak NR i inne?
    Tak, jak w Canonie ustawisz portrait to faithful ci z tego nie wyjdzie w ACR.
    No, ale w Canonie to jest tak, że na RAW nie mają wpływu żadne ustawienia obrazka. Zresztą zrobiłem teraz test na LX-3 i jakakolwiek zabawa kontrastem, saturacja, NR itd nie wpływa na RAW, który produkowany jest taki sami. Jedynie na JPEG.

Fajnie, podoba mi się jak wyglądają zdjęcia w trybach dynamic, teraz już ciemno, ale jeszcze sobie stuninguje to jutro dokładnie. Więc będe klikał w JPG+RAW i jakby co to będe miał z czego ratować ;-)

Aha, robiłem test wpływu NR, do ISO400 to dla mnie nie ma strat jakiś dużych na NR=0, na ISO800 nieźle sprawdza się NR=1. Chociaż ISO800 nie wiem czy nadaje się do zdjęć jeszcze ;-)

Domyślnie

Na którym ustawieniu i czy odczuwasz wpływ na żywoność akku?
    Q-AF, chyba to mam włączone. Żywotność aku? Czy muszę ci mówić gdzie mam żywotność aku?

Zresztą zrobiłem teraz test na LX-3 i jakakolwiek zabawa kontrastem, saturacja, NR itd nie wpływa na RAW, który produkowany jest taki sami.
    Sprawdzę i ja. Dawno nie robiłem w rawie.

Aha, robiłem test wpływu NR
    Raw minimalnie więcej zostawia. Jpgi 800+ są już mocno rozmazywane.
    the silence is deafening

Domyślnie

Żywotność aku? Czy muszę ci mówić gdzie mam żywotność aku?
    Hehe, ja dopiero mam drugie ładowanie, ale ta żywotność mnei załamuje. Fakt, ze wiecej zabawy niz normalnego pstrykania ale myslalem ze z 400 zdjec zrobie...

No to jeszcze napiszę co mnei wkurza i co chyba nie poprawili w LX-5:

1) Kółko wyboru trybów - powinno mieć blokadę. Aktualnie co wyciągne aparat z kieszenii albo skądś to mam inny tryb ustawiony. w Ricohu to ładnie rozwiązali. Trzeba wcisnac coś obok zeby moc przekrecic.

2) ASPECT RATIO - po co to do cholery? ok, niech bedzie ale gdzies ukryte w menu. wystarczyloby ustawic w menu ze video chce sie HD, a zdjecia 3:2 i juz. kolejna rzecz co lubi sie sama przestawic

3) lampa. wali blyskiem zawsze tak samo, a programowo jest sciagane natezenie jezeli dajemy korekte. sorry, ale to troche slabe.

4) no to juz moje wlasne ale...moglaby byc stalka 35/2, a nie jakis zoom przez ktory do nei wszystkich spodni chce mi sie aparat zmiescic ;-)

Domyślnie

1) Kółko wyboru trybów - powinno mieć blokadę.
    Ten typ tak ma.

2) ASPECT RATIO - po co to do cholery? ok, niech bedzie ale gdzies ukryte w menu. wystarczyloby ustawic w menu ze video chce sie HD, a zdjecia 3:2 i juz. kolejna rzecz co lubi sie sama przestawic
    Dokładnie.

3) lampa. wali blyskiem zawsze tak samo, a programowo jest sciagane natezenie jezeli dajemy korekte. sorry, ale to troche slabe.
    4) no to juz moje wlasne ale...moglaby byc stalka 35/2, a nie jakis zoom przez ktory do nei wszystkich spodni chce mi sie aparat zmiescic ;-)
    A kup sobie deEsa tam wszystko jest cacy i do spodni spawacza się mieści
    the silence is deafening

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Też mam lx3 ale myślę coraz bardziej nad GF1 ze stałeczką.
    ja proponuję e-pl1.
    + stabilizacja w puszce.
    + wg testów robi lepsze zdjęcia (jak dobrze pamiętam chodzi o BalansBieli, kolory i szumy)
    + wbudowaną lampę mozna ustawić pod kątem (nie wiem jakim) do góry
    - wolniejszy focus od pasikonika

mam dylemat co kupić jeszcze jako uzupełnienie Lx3'ki
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

qrcze sorrki, że tak późno się dołączam do tego tematu...
    ale poruszone są tu kwestie na które sam zwróciłem uwagę lecz byłem przekonany, że nie umiem sie obsługiwać aparatem.

- Program shift
    wg mnie mozna tylko zmienić przysłonę. obecnie nie mam innego aparatu, by potwierdzić, czy w innych jest tak samo, czy może inaczej.

- iExposure
    uaktywnić chyba możesz ? tylko różnicy nie ma na fotkach... czy to miałeś na myśli ?

- hiperfokalna
    tak, zielony kwadrat z rogami to tylko info potwierdzające o złapaniu ostrości

- czy jest sens używać PreAF?
    dla mnie to nie działa, obojętnie w jakim jest położeniu / ustawieniu.
    u mnie np wyostrza obraz widoczny na LCD ale mimo to przy wciśnieciu migawki do połowy szuka ostrości dalej.
    nie mam pojęcia po co to jest ???
    chyba, że służy do czegoś innego i nie widzę różnicy albo na to nie potrafię zwrócić uwagę ???

- Stabilzer - jak w praktyce? czytalem gdzies ze Mode2 najlepiej miec wlaczony caly czas..
    potwierdźcie to jeszcze raz
    idąc Waszym tropem, też ustawiłem na MODE2

- w ramach podziekowania powiem jak sprawdzic ilosc pstrykow ;-)
    wylacz aparat w trybie REC, ustaw tryb P, wcisnij i przytrzymaj Focus i kursor do gory i wlacz aparat. trzymaj focus i wcisnij Menu/Set i kursor w lewo, i jeszcze raz Menu/Set i Kursor w lewo przy wcisnietym Focus i dostaniemy ladne informacje ile blyskow, ile klikow itd itd.
    nie trzeba wyłączać na trybie REC. u mnie dziła nawet jak wyłączę na P (tylko na P i REC). zapomniałeś (chyba dodać, że jeszcze na końcu trzeba wcisnąć DISPLAY. jak tego nie wcisnę, to mam biały ekran z dwoma kolumnami samych zer. po wciśnieciu DISPLAY widzę różne cyferki ale jak to rozszyfrować ?? oto jest pytanie ??

- AF ASSIST LAMP
    testowałem i chyba faktycznie nie ma wpływu na focus. jeżeli ma to chyba minimalny.

nasuwa się więc pytanie, czy lx3 już nie jest taki dobry ??
    ale oglądając T fotki z koncertów jest raczej rewelacyjny...
    rozgrzebałem stary temat ale zaintrygował mnie...
    jak macie ochotę wrócić do tematu, zapraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    uaktywnić chyba możesz ? tylko różnicy nie ma na fotkach... czy to miałeś na myśli ?
    gietrzy odpisał wyżej..

tak, zielony kwadrat z rogami to tylko info potwierdzające o złapaniu ostrości
    gwoli ścisłości, hiperfokalnej a nie ostrości w punkt..

dla mnie to nie działa, obojętnie w jakim jest położeniu / ustawieniu.
    u mnie np wyostrza obraz widoczny na LCD ale mimo to przy wciśnieciu migawki do połowy szuka ostrości dalej.
    nie mam pojęcia po co to jest ???
    bo to powinno tylko przyspieszac prace. czyli ze AF powinien byc blizej idealnego punktu czyli szybciej zlapac po nacisnieciu do polowy. ja to wylaczylem i zyje..
    chyba, że służy do czegoś innego i nie widzę różnicy albo na to nie potrafię zwrócić uwagę ???

potwierdźcie to jeszcze raz
    idąc Waszym tropem, też ustawiłem na MODE2
    Ja mam auto. stwierdzilem, ze nei chce mi sie myslec co jest lepsze

nie trzeba wyłączać na trybie REC. u mnie dziła nawet jak wyłączę na P (tylko na P i REC). zapomniałeś (chyba dodać, że jeszcze na końcu trzeba wcisnąć DISPLAY. jak tego nie wcisnę, to mam biały ekran z dwoma kolumnami samych zer. po wciśnieciu DISPLAY widzę różne cyferki ale jak to rozszyfrować ?? oto jest pytanie ??
    Troche to źle opisałem. Robimy tak.
    Ustawiamy tryb REC i P. Wciśkamy FOCUS i kursor do góry naraz i właczamy aparat
    nastepnie przy wcisnietym FOCUS naciskamy naraz Menu/Set i kursor w lewo.
    Otrzymamy szereg liczb. Trzymajac wciac FOCUS powtarzamy operacje (naraz menu/set i left) i otrzymujemy opis waznych rzeczy jak np. ile zdjec zrobilismy, ile razy aparat byl wlaczany itd.

nasuwa się więc pytanie, czy lx3 już nie jest taki dobry ??
    ale oglądając T fotki z koncertów jest raczej rewelacyjny...
    Spokojnie kowboju. Czas ochłonąć :-) Żadne pokazywane publicznie przeze mnie zdjęcie z jakiegokolwiek koncert nie było zrobione LX-3.
    Na stronie możesz zobaczyć mniej więcej chronologicznie: 300D+20/2.8 -> 20D/10-22/3.5-4.5 -> 1Ds2+16-35/2.8
    Wszystko z lampą 580EX.

LX3 nie ma szans osiągnąć takich zdjęć z miliarda powodów jak rozpiętość tonalna, szybkość AF, shutter lag, ogniskowa obiektywu, obsluga lampy, ISO itd itd itd itd itd

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Żadne pokazywane publicznie przeze mnie zdjęcie z jakiegokolwiek koncert nie było zrobione LX-3.
    LX3 nie ma szans osiągnąć takich zdjęć z miliarda powodów.
    hmmm... wiedziałem, że te zdjęcia są z lepszych aparatów ... ale byłem przekonany, że i z lx3'i też są.

Domyślnie

Nie nie. Przykro mi. Raz kiedyś zrobiłem ze 3 zdjęcia z wbudowaną lampą, ale to tak na pamiątke. W ogóle nie ta liga. LX-3 to świetny streetowiec i walkaround. Ale nie na koncerty...

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów