Strona 54 z 65 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Bywa I tak, sa ludzie ktorzy maja innych do edycji, mnie na to na razie nie stac. Tak jak wspomnialem, okolo 8 godzin edycji I 600 got jest na plycie, proofs zamowione w labie a galeria w sieci. Nie ma co sie panowie modlic nad zdjeciami, klient chce miec zdjecia szybko I tak je otrzymuje!
    Amerykanie w masówce są dobrzy, jak ktoś chce fotograficznego McDonaldsa jego rzecz, ale założę się że jest też ogromny rynek na wysmakowaną fotografię na najwyższym poziomie, z innymi cenami ilością zdjęć i terminami, tylko pewnie nie miałeś z nim do czynienia bo niby jak byś miał mieć trzaskając "fastfoody"?
    Ja mam w umowie 3 miesiące na oddanie zdjęć, termin podany z zapasem, czeka się w praktyce około 2, dostaje ok. 100 bardzo starannie obrobionych i wyselekcjonowanych zdjęć na odbitkach albo w fotoksiążce, plus 200-300 lekko poprawionych w lightroomie na płycie żeby można było każdego z gości znaleźć. Klienci nie narzekają ani na ilość ani na czas oczekiwania.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Mam pytanie o kartę podatkową. Działalność zacznę pierwszy raz więc będę mógł skorzystać z ulgi, a więc obecnie będę musiał zapłacić:
    77,12 zł na ubezpieczenie emerytalne
    23,71 zł na ubezpieczenia rentowe
    6,60 zł na ubezpieczenie wypadkowe
    (z tego co wiem to te 3 są obowiązkowe - chorobowe chyba nie?)
    + składka zdrowotna: 233,32 zł

Podatek na usługi fotograficzne w moim mieście wynosi: 255zł
    Od tego mogę odliczyć 7,75% od podstawy wymiaru składki zdrowotnej czyli z 2592,46 ---- to wyniesie około 200,9 zł

A więc razem: 77,12 + 23,71 + 6,60 + 233,32 + (255 - 200,9) = 394,85 zł
    Czy dobrze liczę?
    Rozumiem też, że najpierw muszę zapłacić całość - bez odjęcie 200,9 zł - w jednym miesiącu, a w następnym mogę odjąć tą kwotę od poprzedniej składki.

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieliwo Zobacz posta
    Czy dobrze liczę?
    Sugeruję to pytanie zadać w biurze księgowym. Owszem, zapłacisz, ale będziesz miał spokój bo taki ich obowiązek wykonać robotę za jaką im zapłacisz. A w internecie przeróżne odpowiedzi możesz dostać i czy na pewno chcesz swoją odpowiedzialność za prawidłowe rozliczenia przerzucić na anonimowe Ci osoby z internetu? A co jeśli jakiś troll złośliwie poda Ci błędną odpowiedź?
    A co jeśli ktoś z okolicy namierzy Cię jako potencjalną konkurencję i anonimowo będzie źle podpowiadał i rozłoży Ci Twój raczkujący biznes w ten sposób?
    Ja bym się bał swoje finanse (i ew. późniejsze kary z US itp) bazować na anonimach internetowych.

Domyślnie

Tu w pewien sposób chcę się upewnić czy to faktycznie tak działa - bo przeczytałem właśnie książkę/poradnik na ten temat. Ostatecznie zasięgnę porady fachowca, ale lubię sam się orientować co i jak.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu w pewien sposób chcę się upewnić czy to faktycznie tak działa - bo przeczytałem właśnie książkę/poradnik na ten temat.
    Znaczy opinie na forum mają potwierdzać wiedzę książkową? Ciekawe... jednak wydaje mi się, że powinno być dokładnie odwrotnie .

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie o kartę podatkową. Działalność zacznę pierwszy raz więc będę mógł skorzystać z ulgi, a więc obecnie będę musiał zapłacić:

Od tego mogę odliczyć 7,75% od podstawy wymiaru składki zdrowotnej czyli z 2592,46 ---- to wyniesie około 200,9 zł

Czy dobrze liczę?
    Rozumiem też, że najpierw muszę zapłacić całość - bez odjęcie 200,9 zł - w jednym miesiącu, a w następnym mogę odjąć tą kwotę od poprzedniej składki.

Pozdrawiam
    Z tego co widzę, to ok, ale przy takich obliczeniach to i Panie w US Ci pomogą - mi pomogły:P
    pkt 8 regulaminu

Domyślnie

Czytałem też, że w przypadku karty podatkowej muszę na życzenie klienta wystawić rachunek lub fakturę VAT, a więc oto moje pytanie: czy płacąc kartę podatkową muszę być VATowcem?

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

nie, nie musisz... podatek VAT i dochodowy to dwa różne podatki zupełnie od siebie niezależne... sam napisałeś: "rachunek LUB fakturę VAT".

Domyślnie

Czy dobrze to zrozumiałem co było w książce napisane -> na forum chce się upewnić w US swoją drogą.
    Dzięki

Domyślnie

Czy dobrze liczę?

Pozdrawiam
    Jest dokładnie tak jak to sobie wyliczyłeś. Po pierwszym miesiącu działalności płacisz całość karty podatkowej (255 pln), a w kolejnych miesiącach już odliczasz od tego 7,75% podstawy wymiaru składki na ubezp. zdrowotne.

Strona 54 z 65 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów