Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Kobieta w Afryce

Coś już napisał

Domyślnie Kobieta w Afryce

Nie wiem, może jest podobny temat, ale nie mogłem znaleść.
    Opis przypadku:
    Kobieta, 60 lat, od pół roku ma Canona 50d + C17-40, zawsze fotografowała, ale zwykle compaktami, przed Canonem miała hybrydę Sonego, ale porównując moje zdjęcia z lustrzanki stwierdziła, że ona też tak chce. Z chęci nauki nic nie wyszło, jej ulubiony tryb to zielony kwadracik. Dużo podrózuje i z tych tez powodów kupiła tego Canona + grip, bo w tym wieku już nie ma siły żeby to poręcznie trzymać.
    O co chodzi:
    W tym roku wyjeżdza na 3 tygodnie do Afryki, a konkretnie Etiopia (piachy, część życia pod namiotem). Będą krajobrazy i trochę reportażówki.
    Jak jej nie doradzę to będzie rąbać zdjęcia najpewniej w trybie automatycznym. Trochę szkoda.
    Chciałbym dać jej rozpiskę, że w takich i takich warunkach ma ustawić tak i tak. Wiem, że to trudne, bo przecież mnie tam nie będzie i trudno przewidzięć, ale myślałem o jakiś uniwersalnych ustawieniach.
    Proponuję, żeby ustawić aparat w priorytecie przesłony
    -za dnia f/8,0, ISO=100
    -wieczorem o zmierzchu, lub rankiem f/4,0, ISO=800

Lub jeszcze inaczej: ustawić na P i niech manipuluje ISO i ew. lampą (bo wtedy może decydować o tym).
    Sugerowałbym jak namniej zmieniania obiektywu. Rano i wieczorem jasniejszy C17-40, a przez dzień 18-200. A może brać tylko 1 obiektyw, np.17-40?
    Co wy na to? Może ktoś ma jakieś doświadczenie wyobrażenie?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Av i manipuluje tylko przysłoną, ISO auto, wszystko zapis raw
    przed wyjazdem potrenować

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Jeden z czołowych fotografów National Geographic (gdzies w albumie "NG Oczami fotografów" jest to napisane) na pytanie: "Jaki jest Twój przepis na dobre zdjęcie" odpowiedział: "Przysłona 8 i dużo szczęścia".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jeden z czołowych fotografów National Geographic (gdzies w albumie "NG Oczami fotografów" jest to napisane) na pytanie: "Jaki jest Twój przepis na dobre zdjęcie" odpowiedział: "Przysłona 8 i dużo szczęścia".
    Jako uzupełnienie można chyba tylko dodać wypowiedź Wojtka Tkaczyńskiego (chyba) który powiedział coś w stylu 'Dziesięć moich najlepszych zdjęć to te które nigdy nie powstały' ale to tak poza tematem
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Av i manipuluje tylko przysłoną, ISO auto, wszystko zapis raw
    przed wyjazdem potrenować
    Racja, zapomniałem, że w C50d jest iso auto. To rozwiązuje problem szukania iso (w moim C400D nie jest tak słodko

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ISO auto dla mnie to troche nieporozumienie.. Wolalbym poswiecic komus troche czasu i wytlumaczyc podstawowe rzeczy i przejsc sie z ta osoba na spacer z aparatem..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

I znajoma zamiast cieszyć się z fotografowania egzotycznych miejsc, będzie się zastanawiała nad parametrami, których nie do końca rozumie. Dzięki temu, ucieknie jej, lub nieprawidłowo naświetli, 90% ciekawych momentów.
    Wyjazd w tym roku, czyli "na dniach". Wg mnie za malo czasu, by poczula się w tym swobodnie. Lepiej nie mącić jej w głowie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

witam, autoiso to jest świetna nastawa, mojej dziewczynie cały czas to włączam na każdym obiektywie nawet na sigmie 10-20 a i sam nie unikam na tele bez IS'a. F/8 + auto iso równa się dużo zdjęć nieporuszonych...szum na iso1600 jest znośny a z poruszonym zdjęciem nic się już nie zrobi...
    W mojej 50tce unikam tylko iso12800 bo ssie mocno.
    pozdr.
    Rafał
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    ISO auto dla mnie to troche nieporozumienie..
    Nie widzę w tym żadnego nieporozumienia, widzę za to spore ułatwienie, gdy nie ma czasu na zmianę iso a warunki są trudne.

Wracając do tematu. Chyba jedyna recepta to AV + autoiso, ale dobrze żeby nie schodziła z czasem poniżej 1/40 (17-40) chociaż to i tak długawo jak na dłuższy koniec.

Inna opcja: zdać się na tryby dedykowane, w końcu są robione w myślą o takich osobach. Jeśli się nie mylę, to w trybie portret bedzie miała doświetlanie lampą z automatu, w razie potrzeby.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mówisz jakby na auto nie dało się zrobić dobrych fot. Podstawa fot to kadr, a nie brak szumow, ostrość czy poruszenie. Najsłynniejsze zdjęcie, chociażby bressona tez jest na długim czasie i ludem jest poruszony.

Dużo czasu używam pomiaru centralnego, matrycowego, mimo ze to mz takie automaty. Av i autoiso tez często jest wrzucone, wiec można powiedzieć ze moja rola ogranicza się do spalania ostrosci, pokrecenia jednym czy drugim kółkiem i nacisniecia przycisku. Jak robię manualem to nawet przyslony i ostrosci nie ustawiam, lecę na sztywno po hiperfokalnej.

Wrzuć jej na P, żeby lampa nie wyskakiwala, pomiar matrycowy i z bani.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów