Hej,
Czy warto brać tą lampkę za 1000zł? Są jakieś jej tańsze odpowiedniki z takimi samymi funkcjami, żeby nie przepłacać? Aparat to Canon 40D
Hej,
Czy warto brać tą lampkę za 1000zł? Są jakieś jej tańsze odpowiedniki z takimi samymi funkcjami, żeby nie przepłacać? Aparat to Canon 40D
Canon eos
Metz 48AF-1, innej alternatywy nie znam :rolleyes:
Sam posiadam 48 i 58 - świetliki godne polecenia 8)
.
Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye
Z tego co pamiętam to te nissiny nie pozwalają na pracę w trybie HSS, a to może kiedyś się przydać.
Ostatnio też robiłem 'wywiad', Metz 48 AF-1 ma podobną funkcjonalność co 430EX II, z tą różnicą że nie masz dostępu do regulacji lampy z poziomu body.
Co tu mogłoby się jeszcze przydać... z różnic o jakich ludzie częściej wspominają: wspomniany Metz ma kruchawą stopkę, 430EXII ma metalową - ale jeśli nie planujesz jakichś bardziej hardcoreowych wypadów, a ze sprzętem obchodzisz się jak z jajkami to nie powinno Ci to przeszkadzać...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Nie chce tu robić reklamy, ale ja bardzo ciesze się, że wybrałem canona zamiast podobnego metza. Wg mnie różnica w stopce i korekcji z body jest dość ważna. Chodzi jeszcze o jakość wykonania i czas ładowania. Ja swoją lampkę kupiłem nową w listopadzie za 750zł wiec to mniejsza kasa niż teraz, ale chyba w dalszym ciągu się opłaca. Różnica mniej więcej taka jak pomiędzy szkłami canona a tamrona. Po prostu zapnij jedno i drugie do body, będziesz wiedział na co się zdecydować.
Sprawdzilem Nissin, bezprzewodowo dziala tylko jako slave w trybie manualnym. Lipa :-(
Ja osobiscie tez mam Canona i jestem bardzo zadowolony.
Maly OT: widzieliscie najmocniejsza lampe Sony? Ma naprawde swietnie rozwiazany system obrotu glowicy. Ciekawe czy Canon kiedys zrobi cos podobnego.
Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye
Do 'customów' z poziomu aparatu nie wejdziesz. Jest jednak kontrola EV z body
No i masz racjęMetz wypada kiepsko w porównaniu do Canona 430EX/580EX - obudową... Niestety są jakieś minusy - konstrukcyjne - za trochę tańszą, a praktycznie tą samą lampę
![]()
.
Witam
Polecam test- zestawienie lamp różnych systemów i producentów niezależnych w marcowym Foto Video Digital- bardzo przydatne. Zgrubsza- z najtańszych lamp dobrze wypada Nissin 622 (niecałe 500 zł) jest równie mocny jak 430 ale prosty jak konstrukcja cepa, a więc nie ma paru funkcji 430 (np. brak synchronizacji z krótkimi czasami, brak ręcznego sterowania kątem) ale można używac go jako slave w systemach kilku lamp. Równie szybko jak Canon się ładuje. Podobnie prostym urządzeniem jest Sigma EX530 DG ST, ale ma przewagę większej mocy nad 430 tką i jest tańsza (700 zł). Z porównywalnych funkcjonalnie z Canonem zostaje chyba tylko Metz 48, ale jest niewiele tańszy. Pozostałe lampy z ligi "do 500 zł" odstraszają mnie długim czasem ładowania (nawet i 10 sek.), a porównywalne funkcjonalnie z 430EX są droższe (Sigma 500 DG Super). Wg mnie dobry wybór to 430EXII (mam I serię), albo w wypadku rezygnacji z paru przydatnych funkcji- Sigma (bo mocna i niedroga).
Nie jestem wielkim znawcą lamp, bo mało ich używam. Może wypowie się tu jeszcze ktoś światły.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez axk ; 11-04-2009 o 22:16
EOS + Speedlite
Witam
Od miesiąca posiadam 430EXII dołączoną do analogowego 30V i jestem bardzo zadowolony, głównie korzystam z trybu P, odbijam światło od czego się da i jest OK.
Jak chodzi o E-TTL II to gdzieś czytałem, że:
- jest to funkcja korpusu a nie lampy
- do poprawnego działania wymagany jest obiektyw z USM
Jeśli się mylę to przepraszam