Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Lampa do Canona 40D/50D

Coś już napisał

Domyślnie 40D + 430EX II ? czy jakiś jej tańszy odpowiednik?

Hej,

Czy warto brać tą lampkę za 1000zł? Są jakieś jej tańsze odpowiedniki z takimi samymi funkcjami, żeby nie przepłacać? Aparat to Canon 40D
    Canon eos

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Smile

Metz 48AF-1, innej alternatywy nie znam :rolleyes:

Sam posiadam 48 i 58 - świetliki godne polecenia 8)
    .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herbatniczek Zobacz posta
    Hej,

Czy warto brać tą lampkę za 1000zł? Są jakieś jej tańsze odpowiedniki z takimi samymi funkcjami, żeby nie przepłacać? Aparat to Canon 40D
    W Euro pojawily sie Nissin 422 i 622. Kosztuja odpowiednio 398 i 498pln. 622 ponoc wspolpracuje bezprzewodowo. Sam sie zastanawiam czy nie wziac. Cena atrakcyjna. Obsluguja E-TTL II.
    Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacksun Zobacz posta
    W Euro pojawily sie Nissin 422 i 622. Kosztuja odpowiednio 398 i 498pln. 622 ponoc wspolpracuje bezprzewodowo. Sam sie zastanawiam czy nie wziac. Cena atrakcyjna. Obsluguja E-TTL II.
    Z tego co pamiętam to te nissiny nie pozwalają na pracę w trybie HSS, a to może kiedyś się przydać.

Ostatnio też robiłem 'wywiad', Metz 48 AF-1 ma podobną funkcjonalność co 430EX II, z tą różnicą że nie masz dostępu do regulacji lampy z poziomu body.

Co tu mogłoby się jeszcze przydać... z różnic o jakich ludzie częściej wspominają: wspomniany Metz ma kruchawą stopkę, 430EXII ma metalową - ale jeśli nie planujesz jakichś bardziej hardcoreowych wypadów, a ze sprzętem obchodzisz się jak z jajkami to nie powinno Ci to przeszkadzać...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Nie chce tu robić reklamy, ale ja bardzo ciesze się, że wybrałem canona zamiast podobnego metza. Wg mnie różnica w stopce i korekcji z body jest dość ważna. Chodzi jeszcze o jakość wykonania i czas ładowania. Ja swoją lampkę kupiłem nową w listopadzie za 750zł wiec to mniejsza kasa niż teraz, ale chyba w dalszym ciągu się opłaca. Różnica mniej więcej taka jak pomiędzy szkłami canona a tamrona. Po prostu zapnij jedno i drugie do body, będziesz wiedział na co się zdecydować.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sprawdzilem Nissin, bezprzewodowo dziala tylko jako slave w trybie manualnym. Lipa :-(
    Ja osobiscie tez mam Canona i jestem bardzo zadowolony.

Maly OT: widzieliscie najmocniejsza lampe Sony? Ma naprawde swietnie rozwiazany system obrotu glowicy. Ciekawe czy Canon kiedys zrobi cos podobnego.
    Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Ostatnio też robiłem 'wywiad', Metz 48 AF-1 ma podobną funkcjonalność co 430EX II, z tą różnicą że nie masz dostępu do regulacji lampy z poziomu body.
    Do 'customów' z poziomu aparatu nie wejdziesz. Jest jednak kontrola EV z body

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    wspomniany Metz ma kruchawą stopkę, 430EXII ma metalową - ale jeśli nie planujesz jakichś bardziej hardcoreowych wypadów, a ze sprzętem obchodzisz się jak z jajkami to nie powinno Ci to przeszkadzać...
    No i masz rację Metz wypada kiepsko w porównaniu do Canona 430EX/580EX - obudową... Niestety są jakieś minusy - konstrukcyjne - za trochę tańszą, a praktycznie tą samą lampę
    .

Domyślnie

Witam
    Polecam test- zestawienie lamp różnych systemów i producentów niezależnych w marcowym Foto Video Digital- bardzo przydatne. Zgrubsza- z najtańszych lamp dobrze wypada Nissin 622 (niecałe 500 zł) jest równie mocny jak 430 ale prosty jak konstrukcja cepa, a więc nie ma paru funkcji 430 (np. brak synchronizacji z krótkimi czasami, brak ręcznego sterowania kątem) ale można używac go jako slave w systemach kilku lamp. Równie szybko jak Canon się ładuje. Podobnie prostym urządzeniem jest Sigma EX530 DG ST, ale ma przewagę większej mocy nad 430 tką i jest tańsza (700 zł). Z porównywalnych funkcjonalnie z Canonem zostaje chyba tylko Metz 48, ale jest niewiele tańszy. Pozostałe lampy z ligi "do 500 zł" odstraszają mnie długim czasem ładowania (nawet i 10 sek.), a porównywalne funkcjonalnie z 430EX są droższe (Sigma 500 DG Super). Wg mnie dobry wybór to 430EXII (mam I serię), albo w wypadku rezygnacji z paru przydatnych funkcji- Sigma (bo mocna i niedroga).
    Nie jestem wielkim znawcą lamp, bo mało ich używam. Może wypowie się tu jeszcze ktoś światły.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Niestety są jakieś minusy - konstrukcyjne - za trochę tańszą, a praktycznie tą samą lampę
    Nie jest taka sama, nawet "praktycznie". Jeżeli chodzi o wspomnianą jakość wykonania to w moim odczuciu jakość wykonania Meta'a 48 jest gorsza a niżeli Canon'a 430EX/EXII, widać to już przy pierwszym kontakcie z lampą.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 11-04-2009 o 22:16
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie

Witam
    Od miesiąca posiadam 430EXII dołączoną do analogowego 30V i jestem bardzo zadowolony, głównie korzystam z trybu P, odbijam światło od czego się da i jest OK.

Jak chodzi o E-TTL II to gdzieś czytałem, że:
    - jest to funkcja korpusu a nie lampy
    - do poprawnego działania wymagany jest obiektyw z USM

Jeśli się mylę to przepraszam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów