Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Zmiana Sytemu _ Witam Canon

Question Zmiana Sytemu _ Witam Canon

Witam,
    Po wielu przemyśleniach, doszedłem do wniosków że pora na zmianę systemu.
    System jaki używałem wcześniej jest nieistotny ale chciałbym zadać parę pytań doświadczonym użytkownikom Canona.

Nie chcę wychodzić na lenia i z góry mówię że zanim zadałem to pytanie przejrzałem setki art. zarówno w PL jak i EN w poszukiwaniu rad, wiedzy co wybrać.
    Na szczęście ludzi z podobnymi dylematami nie brakowało wiec stoję już przy ostatecznym wyborze zestawu.
    Chcę wydać ok 13 k i o to moje 2 zestawy.
    Canon 7D, F 70-200mm f 4L IS USM, EF 17-40 f/4 L USM, EF 24-105 mm F4.0 L. (lub na podmianę jednego z 2 ostatnich 100 mm F/2.8 L IS)
    Do grudnia jak budżet się poszerzy błyskadło 580EX II, oraz Grypę.
    Drugi zestaw to już FF,
    5D Mk II, 70-200mm f 4L IS USM oraz EF 24-105 mm F4.0 L (wychodzi trochę podan 14 k).

Jestem skierowany w stronę portretu, krajobraz czasami fotoreportaż z imprez.
    Dobrze jest posiadać szybko AF ale z drugiej strony cześć $ warto przeznaczyć na szklarnię.

Proszę o rady oraz wasze opinię który zestaw byłby dla was bardziej hmmm optymalny.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Jak na krajobraz to te zestawy są ok, ale portret i reportaż to już ciemnica. Ja bym kupił ze 3 stałki do 5d mk II i flasha.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Jak Cię stać na wydatek tysiąca więcej to bierz 5dmkII i bedziesz miał aparat z głowy na pare lat bo kupisz 7d i bedziesz dalej miał pokuse by dążyć do FF tak jak ja...tyle że pociesza mnie że jak kupie 5-tke mkII a może już mkIII to będe miał fajny zapas w postaci 7d
    EOS + L i kupa gratów ...

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Jeśli nacisk na portret i krajobraz, to skłaniałbym się ku 5dmkII + np. 17-40 + 50/1.4 lub (i)85/1.8. UWA zrobisz krajobrazy, stałki posłużą do portretu. Natomiast jeśli tej "reporterki" jest trochę więcej, niż "czasami", to 7D+ 24-70 + 70-200/2.8L (IS). 24-105, to naprawdę dobry obiektyw, ale na cropie robi się już nieco ciemnawo. Poza tym przy dynamicznej repo raczej stabilizacją ruchu nie zamrozisz. Takie jest moje skromne zdanie. Ale poczekaj jeszcze na wypowiedzi bardziej doświadczonych Kolegów.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

24 na 7D robi się raczej wąskawo

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goralito Zobacz posta
    ...chciałbym zadać parę pytań doświadczonym użytkownikom Canona...
    wiem, że może nie jestem super-doświadczonym, ale przynajmniej świadomym użytkownikiem Canona, który posiada jakąś świadomość tego co mi potrzebne do czego i jako że forum jest dla wszystkich, też się wypowiem...

...
    Chcę wydać ok 13 k i o to moje 2 zestawy.
    Canon 7D, F 70-200mm f 4L IS USM, EF 17-40 f/4 L USM, EF 24-105 mm F4.0 L. (lub na podmianę jednego z 2 ostatnich 100 mm F/2.8 L IS)
    Do grudnia jak budżet się poszerzy błyskadło 580EX II, oraz Grypę.
    Drugi zestaw to już FF,
    5D Mk II, 70-200mm f 4L IS USM oraz EF 24-105 mm F4.0 L (wychodzi trochę podan 14 k).

IMHO pierwszy plus - podajesz zakres cenowy i perspektywę stosowania zestawu...
    co do pierwszej propozycji, jako user cropa, proponuję zacząć od 17mm i nie koniecznie szkieł z gamy "L", zatem Canon 17-55/2.8IS lub tańsza opcja - Tamron 17-50/2.8VC, bo... 24 pod cropa będzie za wąsko zarówno w krajobrazie jak i reportażu, no i f/2.8, które nie jest jakąś magią, ale... jest.
    jeśli pod 7D to bez sensu jest kupowanie 17-xxmm i 24-105 mając 70-200 zamiast 24-105 w tym zestawie weź 85/1.8..

szkoda, że 5DII z tymi szkłami wychodzi ponad 14tysi, bo z 24-70 wyjdzie więcej no jakieś 580EXII podbije cene..

...Dobrze jest posiadać szybko AF ale z drugiej strony cześć $ warto przeznaczyć na szklarnię...
    a może warto jeszcze zaoszczędzić na body (biorąc pod uwagę tylko crop'a) i zamiast 7D brać 50D z C17-55/2.8IS i 70-200/4L IS USM, 85/1.8 oraz 580EXII..
    wiem, że 7D ma lepszy AF więcej punktów i usprawnień, ale czy aż tak będzie to potrzebne?

warto przemyśleć FF, bo dobra jakoś przy wysokich ISO i jasnych szkłach pozwoli wstrzymać się z bólami nt. lampy. no i to "coś" w obrazku

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Przyznam szczerze że skłaniam się bardziej do 5D MkII, jednak nigdy nie miałem jej w dłoni i chciałbym jak działa ten "wolny" AF o którym wiele można przeczytać.
    Do ostrzenie używam głównie punktu centralnego więc z jasną szklarnią nie będzie chyba źle..

W necie można znaleźć oferty 5D mkII z kitem 24-70 za niespełna 12k, tylko pytanie ile to szkło jest warte swojej ceny, dlatego szukałem jakichś alternatyw ale jak widać nie jest łatwo.

Z drugiej strony się zakorzenić w systemie Canona i rozbudowywać szklarnie i graty, wiec rozwój jest wpisany w wybór.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pełna klatka, reporterka i przystępna cena: trzy naraz to na pewno nie w Canonie. Wybierz z tych trzech cech dwie, wtedy można coś zaproponować.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Wybierając dwa z zaproponowanych trzech, w mojej opinii nasuwa automatycznie odpowiedz.

Skłaniam się do FF, ale szklarnię wolał bym jak już coś budować wolniej ale naprawdę dobrą żeby potem nie kombinować i nie zamieniać (oczywiście pewne wyjątki się pojawią w miarę poznawania szkieł).

Analizując wasze rady:
    5D MkII+ EF 85mm f/1.8 oraz "ewentualnie" kit 24-70 (jak bóg da będzie ostry).

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli szybki i celny autofocus oraz spory lag są do zbagatelizowania, 5d jest idealnym wyborem. Jeżeli nie, to 1-ki albo D700 od konkurencji.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów