Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Pomoc przy wyborze

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.p Zobacz posta
    Witam mam dylemat co wybrać (obiektyw);
    1. EF 28mm f/1.8
    2. EF 50mm f/1.4
    Nie wyskakując poza półkę cenową, proponuję dobrego Tamrona 28-75/2.8. A najlepiej to połączyć to w jedno z uniwersalnym ale jasnym zakresem i nabyć Canona 17-55 lub Tamrona 17-50 - jeżeli brakować będzie portetowego 135mm dokupić później 85/1.8.

Pomysł z 28/1.8 uważam za fatalny, z 50/1.4 lepszy, ale też bez ekstazy.

Czasy w których stałki miażdżyły zoomy jakością, minęły - stety/niestety. W tej chwili jeżeli coś miażdży to stałki, ale nie z tego poziomu cen.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Proponuje zrobić tak jak ja mam,tez mam 7d i do tego do portretow 50 1.8(bo nie uzywam aż tak dużo i nie mam potrzeby mieć 1.4 puki co) i 85 1.8
    EOS + L i kupa gratów ...

Coś już napisał

Domyślnie

Pod warunkiem, że fotografowi nie zależy na małym GO, a moim zdaniem warto mieć taką możliwość przy portretach.
    Osobiście nie tylko ze względu na GO zdecydowanie do portretów wybrałbym 50/1.4 a jeszcze bardziej zdecydowanie 85/1.8mm.
    Pewnie masz jakiegoś zooma - ustaw na 50mm i potestuj, zobaczysz czy masz za krótko/dlugo.
    Piątka, eLki, portfolio w toku.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    Pod warunkiem, że fotografowi nie zależy na małym GO, a moim zdaniem warto mieć taką możliwość przy portretach.
    Osobiście nie tylko ze względu na GO zdecydowanie do portretów wybrałbym 50/1.4 a jeszcze bardziej zdecydowanie 85/1.8mm.
    Pewnie masz jakiegoś zooma - ustaw na 50mm i potestuj, zobaczysz czy masz za krótko/dlugo.
    Na APS-C GO dla 50mm z portretowych powiedzmy 3m to +/-10cm dla f1.8 i +/-15cm dla f2.8. Przyznam, że lubię mieć ostre i oczy i uszy, więc nie wiem czy to f1.8 jest tak bardzo potrzebne.

Pewnie że zooma nie otworzysz już bardziej, podczas gdy stałkę możesz przymknąć. Fajnie by było jednak, żebyś na tej w pełni otwartej stałce nie płakał z powodu mydła bądź LOCA (szczególnie na tak gęstej matrycy).
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

A ja uważam, że warto wejść w 50mm 1,4. Miałem i nie mam. Mam natomiast 85mm 1.8 i abstrahując od wszystkich jego zalet, jego największą wadą jest to że w pomieszczeniach jest za długi. Oczywiście wszystko zależy od tego kto i jak szkła używa, wniosek z moich doświadczeń z tym szkłem. A tak na marginesie każdy lubi coś innego, jeden blondi, a drugi rudą - tak samo jest z obiektywami i ich ogniskowymi, trzeba dotknąć, zobaczyć i podjąć wybór.
    Fakt, 28 1,8 za tą kasę to kosmos, ale ma USM, a 35 2,0 jest o wiele tańszy ale cały czas ja mam wątpliwości do jego AFu? No i nie wiem czy je kupić czy nie

Domyślnie

Ja bym wybrała 50tkę. Bardziej uniwersalna jest.
    Chociaż i tak najlepsze byłoby rozwiązanie o bardziej 'rozciągliwej' ogniskowej.

50tka 1:4 daje świetne światło i ostrość. Sama mam, więc wiem, ze dobra. Będzie pan zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Witam mam dylemat co wybrać (obiektyw);
    1. EF 28mm f/1.8
    2. EF 50mm f/1.4
    Wybrać 50mm f/1.4 najlepiej Sigma.
    Jeśli kusi 28mm, to wybrałbym... 30mm f/1.4 też Sigma.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

W końcu po wielu testach i godzinach oglądania sampli wybrałem EF 100mm f/2 USM. Dzięki wszystkim

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

W końcu po wielu testach i godzinach oglądania sampli wybrałem EF 100mm f/2 USM. Dzięki wszystkim
    Obiektyw super, ale mogłeś zainteresować się w wersji 2.8 dzięki dzięki czemu miałbyś jeszcze macro a cena podobna.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    mogłeś zainteresować się w wersji 2.8 dzięki dzięki czemu miałbyś jeszcze macro a cena podobna.
    Z tym, że to szkło, to już do portretu nie za bardzo... ;-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów