Witam mam dylemat co wybrać (obiektyw);
1. EF 28mm f/1.8
2. EF 50mm f/1.4
Proszę o porady, czy ktoś ma ktoryś z nich?, ew. przykłądowe zdjęcia. Pozdrawiam
Witam mam dylemat co wybrać (obiektyw);
1. EF 28mm f/1.8
2. EF 50mm f/1.4
Proszę o porady, czy ktoś ma ktoryś z nich?, ew. przykłądowe zdjęcia. Pozdrawiam
ale to przecież dwie różne ogniskowe. Każdy do innych ujeć.
Napisz jaki masz aparat.Dla FF 28 mm to prawie to samo co 50 mm dla cropa.Równie ważne jest to co fotografujesz.Co innego potrzeba do portretu co innego do krajobrazu.
Jak taki dylemat to obstawiam ze crop,ja wybrał bym 28 1.8 a 50mm uzupelnil bym 50 ale 18 a nie 1.4 bo osobiscie wole szerzej tym bardziej na cropie...ale moze jestem w bledzie bo moze mowa tu o ff
EOS + L i kupa gratów ...
Eos 7d. Obiektywu potrzebuje do portretów
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z tego co widziałem to 50-tka ma ładniejszy bokeh ale jak z jakoscia wykonania i czy ma któs przykładowe zdjęcia dla porównania?
Ostatnio edytowane przez lukasz.p ; 03-10-2010 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost
wolałbym chyba jednak coś stałoogniskowego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba że źle zrozumiałem i to miałbyć przedział
Ostatnio edytowane przez lukasz.p ; 03-10-2010 o 20:54 Powód: Automerged Doublepost
Nie zgadzam się. Dla mnie dobra ogniskowa do portretu na FF to 35, 50, 85 i 135mm. ;-) A 28mm na cropie to już prawie 50mm. Zresztą przerysować można też na 85mm... Bo przerysowanie nie zależy tylko od ogniskowej.
lukasz.p - Obydwa obiektywy są w miarę dobre, obydwoma da radę zrobić portret. Idź do sklepu, przestrzelaj sobie obydwie ogniskowe... Dla mnie 28/1.8 nie jest wart swojej ceny i na Twoim miejscu wybierałbym między 35/2 a 50/1.4. W tym porównaniu mamy wiertarkowy AF, ale za to nieco bardziej uniwersalna ogniskowa vs. jaśniejszy, cichszy, szybszy standard.
Jeśli upierasz się przy 28/1.8 vs 50/1.4 to weź tego z bardziej pasującą Ci ogniskową. Ale pamiętaj, że 28/1.8 nie da Ci aż takiego bokehu, plastyki co 50/1.4.