Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: obróbka zdjęć -nie podziele sie wiedzą....?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Wiedzę się ceni, nie ma na to rady. Jestem na jakimś tam poziomie, ostatnio chciałem się zapisać na warsztaty, popatrzeć sobie jak prosy podchodzą do obróbki zdjęć. Kurs kosztował tyle, że zbastowałem, ale zawsze warto się przyglądać.

Ostatnio się przyłapałem na tym, że koleś który robi naprawdę w porządku foty, nie robi ich wypasionymi eLami, tylko plastikowymi szkiełkami które większość forumowiczów, włącznie ze mną kijem by nie tknęło.
    masz racje..tez znam taka osobe...i czasami podpytuje "co i jak" , i szacun , ze potrafisz ,chcesz i u miesz wydac na"wiedze"..bo zdaje sobie sprawe , ze trzeba lat aby liznac temat PS...ja tez jak moge staram sie ..ale ...no wlasnie , myslalem ,ze forum bedzie taka "troche bezplatna minikopalnia wiedzy"..

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hudant Zobacz posta
    skad? z platnych warsztatow? owszem mozna...ale sam przyznasz , ze Ci ktorzy dzisiaj ta wiedze posiadaja , sami kiedys byli w podobnej sytuacji.. .i dlaczego pisza "napisze jak tylko bede mial chwilke" a potem...wiadomo...zapominaja o sprawie...chyba lepiej napisac "sorki ,,kosztowalo mie to tyle a tyle lat pracy ,to moj warsztat nie gniewaj sie ale nie"...nie sadzisz?
    Czy brak odpowiedzi w temacie, znaczy coś innego niż "kosztowalo mie to tyle a tyle lat pracy ,to moj warsztat nie gniewaj sie ale nie"?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Czy brak odpowiedzi w temacie, znaczy coś innego niż "kosztowalo mie to tyle a tyle lat pracy ,to moj warsztat nie gniewaj sie ale nie"?
    Dinderi...napisalem przeciez, ze najpierw pisza , ze "za chwile wszytko opisza" a potem,,,cisza....moze wlasnie lepszy bylby brak odpowiedzi,,,? niektorzy dopytuja co chwila , kiedy , kiedy , kiedy....to takie troche krepujace...nie sadzisz?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

masz racje..tez znam taka osobe...i czasami podpytuje "co i jak" , i szacun , ze potrafisz ,chcesz i u miesz wydac na"wiedze"..bo zdaje sobie sprawe , ze trzeba lat aby liznac temat PS...ja tez jak moge staram sie ..ale ...no wlasnie , myslalem ,ze forum bedzie taka "troche bezplatna minikopalnia wiedzy"..
    Jest tu bezpłatna kopalnia wiedzy. Janusz Body wspominał o cyklu zaprezentowanym przez niego. Są też inne podpowiedzi od innych użytkowników. Czerp z tego. Ale nie wymagaj że dostaniesz wszystko na tacy.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Obróbka to jedyne, co tak naprawdę pozwala się wyróznić.
    Wyrónić się można JEDYNIE dobrym zdjęciem. Obróbka to tylko jeden z WIELU środków.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

witam

hudant

Czytaj wszystko co się da, książki,i artykuły w internecie, kup też filmiki instruktażowe do PS np w cyfrografi. Robiąc to, rozjaśni ci się po pewnym czasie.
    Na początku przygody z fotografią ludzie zadając pytanie spodziewają się jednoznacznej odpowiedzi. A takiej niema.
    Pytasz jak została obrobiona jakaś fotografia i oczekujesz, że jak ktoś odpowie, to klikniesz tu i twoja fotka będzie przypominała efekt z cudzego zdjęcia. To jest niemożliwe. Twoja fotografia wyjściowa ma często inne kolory, inne tło, inny kadr itd. I gdyby nawet obrobić ją identycznie efekt będzie różny.
    Czytam posyt pt. " w jaki sposób została wykonana obróbka zdjęcia" i czasami mam ochotę odpowiedzieć ale przeważnie odpowiedź została już udzielona (moim zdaniem prawidłowa). I co się rzuca w oczy? to, że pytający nie rozumie odpowiedzi. Jak również da się zauważyć paniczna niechęć w inwestowanie w swoją wiedzę. Bo pytający chcą (tutka ) zamiast poświęcić czas w zabawę z warstwami lub maskami, krzywymi. Wolą też poświęcić 1500 PLN na zmianę obiektywu a nie na warsztaty dobrane do poziomu ich wiedzy.
    To jest forum bardziej o sprzęcie niż o fotografii są też fora o obróbce.

pozdrawiam

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ostatnio się przyłapałem na tym, że koleś który robi naprawdę w porządku foty, nie robi ich wypasionymi eLami, tylko plastikowymi szkiełkami które większość forumowiczów, włącznie ze mną kijem by nie tknęło.

Siła obróbki to wydobycie tego, co zarejestrowałeś aparatem. Jak masz fajne, światło i je odpowiednio wyeksponujesz, masz "wow". Jak masz fajne kolorki i je wyciągniesz w ps'ie - jest "wow". To samo z delikatnymi, subtelnymi tematmi, jak do tego podejdziesz odpowiednio to opada szczęka i nie ma bata.
    Też znam goscia który robi nie najwyzszej klasy szkłami i nie zadnym super FF ale ma świetne zdjęcia jak dla mnie,a przede wszystkim genialną obróbke dzieki czemu te zdjecia wygladają świetnie.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://mojlo.pl/blog/
    Ostatnio edytowane przez Bartek_902 ; 04-10-2010 o 07:54 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

masz racje...nic nie ma za darmo...ja tylko "glosno pytam i sie zastanawiam" ,sa warsztaty , mozna zapisac sie na szkolenia , kursy...ale forum jak dla mnie to kopalnia wiedzy...bezplatnej...tak do tej pory myslalem,,,hmm..
    powtarzasz to jak mantrę, co dziwi zwłaszcza na forum systemowym canon, z założenia sprzętowym. może byłeś w błędzie?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    To czerp tą bezpłatną wiedzę, ale nie oczekuj, że ludzie oddadzą Ci coś na czym zarabiają i ich to wyróżnia z tłumu, lub coś do czego dochodzili latami ciężkiej pracy.
    nie tylko, że zarabiają lecz głównie siedzieli dniami, nocami, miesiącami i latami próbując, czytając - zdobywali tę wiedzę którą ty chciałbyś by ci ot tak podali na talerzu.

Robiąc warsztaty mówili, że strzelamy sobie w kolano bo za tak marne pieniądze (odrabić to można już przy pierwszym zleceniu) dzielimy się wiedzą, zgromadzoną przez lata. Dzieląc się tutaj na forum (nie mówię, bo czasem komuś coś postaram się podpowiedzieć jeśli pyta) strzelamy sobie znów w kolano. O ile za ten pierwszy strzał mamy zapłacone, to ten drugi zupełnie bez podstaw. Gbyby to była li tylko moja pasja a nie musiałbym wyżywić rodziny to czemu nie, pewnie bym się dzielił??

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    nie tylko, że zarabiają lecz głównie siedzieli dniami, nocami, miesiącami i latami próbując, czytając - zdobywali tę wiedzę którą ty chciałbyś by ci ot tak podali na talerzu.

Robiąc warsztaty mówili, że strzelamy sobie w kolano bo za tak marne pieniądze (odrabić to można już przy pierwszym zleceniu) dzielimy się wiedzą, zgromadzoną przez lata. Dzieląc się tutaj na forum (nie mówię, bo czasem komuś coś postaram się podpowiedzieć jeśli pyta) strzelamy sobie znów w kolano. O ile za ten pierwszy strzał mamy zapłacone, to ten drugi zupełnie bez podstaw. Gbyby to była li tylko moja pasja a nie musiałbym wyżywić rodziny to czemu nie, pewnie bym się dzielił??
    I tu tkwi chyba sedno problemu.
    Aczkolwiek, nie bez znaczenia jest fakt, że pytający się zazwyczaj "raczkuje" w ps i oczekuje prostych recept, czy wręcz gotowych akcji.
    Tymczasem prawda jest tak, że stosując do setu tą samą ścieżkę, po drodze dokonuje się korekt regulacji indywidualnie dla danego zdjęcia, nieco inny stopień krycia, kontrastu, temperatury etc.
    C-F-K - forever

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów