Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: obróbka zdjęć -nie podziele sie wiedzą....?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    W tym co wyżej opisałem nie ma nic złego. Nikt nie ma ochoty oddawać swojej ciężkiej pracy za darmo. A takich co docenią bezinteresowny gest, również nie ma wielu.
    no wlasnie do tego zmierzam,,,moj kolega z pracy ma rowniez swoja pasje..i czesto w luznej rozmowie opowiada o tym jak na "jego" forum , Ci ktorzy maja wieksze doswiadczenie , dziela sie swoja wiedza i doswiadczeniem,,,...stad wlasnie moj post,,,

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hudant Zobacz posta
    no wlasnie do tego zmierzam,,,moj kolega z pracy ma rowniez swoja pasje..i czesto w luznej rozmowie opowiada o tym jak na "jego" forum , Ci ktorzy maja wieksze doswiadczenie , dziela sie swoja wiedza i doswiadczeniem,,,...stad wlasnie moj post,,,

A jego pasja to? Żeglarstwo, modelarstwo albo inne niedochodowe hobby to sprawa prosta. Tu jest dużo tzw. ślubnych (z naciskiem na tzw. ) i innych którzy żyją z fotografii. Ci się za darmo wiedzą nie podzielą. Sprzedają swoją wiedzę i częściowo zwraca im się czas spędzony na dochodzeniu "co i jak". Na praktyce w każdym zawodzie trzeba najpierw sprzątać warsztat szefa zanim od łaskawie powie, że do przybijania fleków służą inne gwoździe niż te, których zamierzasz użyć.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    99% pytań "jak osiągnąć taki efekt?" dotyczy cudzych zdjęć, najczęściej znalezionych gdzieś w necie.
    masz racje...czesto forumowicze zadaja banalne pytania, na ktore odpowiedzi moga znalezc np w bazie wiedzy..mi natomiast..chodzi o jak to mowia "diabel tkwi w szczegolach"...o konkretne zagadnienia...i wtedy wlasnie -sciana!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A jego pasja to? Żeglarstwo, modelarstwo albo inne niedochodowe hobby to sprawa prosta.
    motoryzacja..odpowiadam,,,,bo co tu ukrywac...tylko moje pytanie..dla mnie forum,,,to baza wiedzy,,,miejsce skad moge dowiedziec sie czegos czego nie "umialem" znalezc na www.google.pl , stad moje...."pytanie"...
    Ostatnio edytowane przez hudant ; 03-10-2010 o 22:23 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

I co w tym dziwnego ? Dziś nie ma nic za darmo ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hudant Zobacz posta
    masz racje...czesto forumowicze zadaja banalne pytania, na ktore odpowiedzi moga znalezc np w bazie wiedzy..mi natomiast..chodzi o jak to mowia "diabel tkwi w szczegolach"...o konkretne zagadnienia...i wtedy wlasnie -sciana!

Ale tego to Ci nikt nie powie. I nie dlatego, że nie chce czy że to tajemnica tylko każde zjęcie jest inne i wymaga innej obróbki. Drobne niuanse jak to zrobić przychodzą z czasem i doświadczeniem. Co z tego, że kupisz zdjęcie Dragana z jego obróbką? I tak jej nie skopiujesz na swoje zdjęcia bez ogromnej wiedzy o PS i obróbce.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja proponuje kilka pozycji książkowych z wydawnictwa helion,plus kilka-naście/dziesiąt godzin praktyki przed ps i albo od podstaw albo pobawić się presety ktore ułatwiają prace i potrafią dać fajne efekty gdy korzysta się z nich z głową
    EOS + L i kupa gratów ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    I co w tym dziwnego ? Dziś nie ma nic za darmo ...
    masz racje...nic nie ma za darmo...ja tylko "glosno pytam i sie zastanawiam" ,sa warsztaty , mozna zapisac sie na szkolenia , kursy...ale forum jak dla mnie to kopalnia wiedzy...bezplatnej...tak do tej pory myslalem,,,hmm..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Ja proponuje kilka pozycji książkowych z wydawnictwa helion,plus kilka-naście/dziesiąt godzin praktyki przed ps i albo od podstaw albo pobawić się presety ktore ułatwiają prace i potrafią dać fajne efekty gdy korzysta się z nich z głową
    mam za soba tyle,,uwierz mi...mozna -masz racje!ale sam pewnie przyznasz -czasem przez cos nie przejdziesz i dlatego wlasnie...wchodze na forum,,,z pytaniem,,,jak przebrnac ....?
    Ostatnio edytowane przez hudant ; 03-10-2010 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

To czerp tą bezpłatną wiedzę, ale nie oczekuj, że ludzie oddadzą Ci coś na czym zarabiają i ich to wyróżnia z tłumu, lub coś do czego dochodzili latami ciężkiej pracy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    To czerp tą bezpłatną wiedzę,.
    skad? z platnych warsztatow? owszem mozna...ale sam przyznasz , ze Ci ktorzy dzisiaj ta wiedze posiadaja , sami kiedys byli w podobnej sytuacji.. .i dlaczego pisza "napisze jak tylko bede mial chwilke" a potem...wiadomo...zapominaja o sprawie...chyba lepiej napisac "sorki ,,kosztowalo mie to tyle a tyle lat pracy ,to moj warsztat nie gniewaj sie ale nie"...nie sadzisz?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiedzę się ceni, nie ma na to rady. Jestem na jakimś tam poziomie, ostatnio chciałem się zapisać na warsztaty, popatrzeć sobie jak prosy podchodzą do obróbki zdjęć. Kurs kosztował tyle, że zbastowałem, ale zawsze warto się przyglądać.

Ostatnio się przyłapałem na tym, że koleś który robi naprawdę w porządku foty, nie robi ich wypasionymi eLami, tylko plastikowymi szkiełkami które większość forumowiczów, włącznie ze mną kijem by nie tknęło.

Siła obróbki to wydobycie tego, co zarejestrowałeś aparatem. Jak masz fajne, światło i je odpowiednio wyeksponujesz, masz "wow". Jak masz fajne kolorki i je wyciągniesz w ps'ie - jest "wow". To samo z delikatnymi, subtelnymi tematmi, jak do tego podejdziesz odpowiednio to opada szczęka i nie ma bata.

Jak masz PS'a sobie ogarnij wywoływarkę RAW'ów, w photoshopie channel mixer do BW, krzywe, poziomy i parę innych. Ja photoshopa uczę się ponad 5 lat i ciągle mi mało, książki powoli nie mieszczą mi się na półce, a w końcu one też kosztują. Czasami za 5 dych kupuje się książkę która nie wnosi nic, czasami 1-2 tak przydatne pozycje, że opada szczęka, że się tak da.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów