Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: obróbka zdjęć -nie podziele sie wiedzą....?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie obróbka zdjęć -nie podziele sie wiedzą....?

Witam,,,od niecalego roku jestem uzytkownikem forum,,,forum,,czyli..."nie wiesz zerknij, moze dowiesz sie tego, czego sam nie umiesz zrobic"....nie ukrywam ,ze czytajac opinie dotyczace "zrobilem zdjecie prosze o komentarz" pokazaly mi na przykladzie zaprezentowanych zdjec , jakie mozna zrobic bledy , co poprawic , czego sie ustrzec...jak zrobic DOBRE ZDJECIE -bo nie ukrywam , ze opinie dotyczace bledow sa bardzo konstruktywne..pozwalajace zrozumiec wlasne bledy...i cenne wskazowki forumowiczow -ja przynajmiej umiem i chce wykorzystac ...no ale do sedna....kiedy jednak przegladam gelarie ,,,czesto spotykam sie z pytaniami " w jaki sposob zostala wykonana obrobka zdjecia"...i przepraszam wszystkich tych , ktorzy udzielili bardziej lub mniej wyczerpujacej odpowiedzi na ten temat ale przegladajac posty zauwazylem , "wielka niechec " do dzielenia sie tymi wlasnie informacjami...wyjatkiem -nie urazajac innych , jest Janusz Body,,ktory chetnie i wyczerpujaco dzieli sie wiedza...a napisalem poniewaz,,utknalem na tym wlasnie etapie...czyli.."obrobka"..w kilku watkach przeczytalem ,ze "ok opisze jak to zrobilem" ale....cisza,,,sam reszta napisalem kilka razy PW z prosba o wytlumaczenie pewnych spraw,,,i cisza...tak na koniec,,mialem nadzieje ,ze forum to miejsce , w ktorym moge sie czegos dowiedziec,,ze inni chetnie mi pomoga -nie tylko skrytykuja...ale,,,dlaczgo dzielenia sie wiedza , dotyczaca sposobu obrabiania zdjec jest takie.."ciezke"..?..wiem jest wiele info dotyczacych mojego pytania wiec byc moze troche przesadzam,,ale chcialbym poznac Wasze opinie....

Bywalec Awatar suluf
    Miasto
    > :Wieś

Domyślnie

Ja myślę że potrzebujesz umiejętności układania logicznych zdań bo to jest ledwo czytelne
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suluf Zobacz posta
    Ja myślę że potrzebujesz umiejętności układania logicznych zdań bo to jest ledwo czytelne
    czego nie rozumiesz?

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

hahaha - nauka fotografowania na podstawie opinii i porad z forum. Rozbawiłeś mnie do łez.
    Weź kup kilka książek o fotografii (zacznij od podstaw eksponometrii, bo bez tego ani rusz) i poczytaj, wyciągając z tego wnioski.
    BTW - poszedł byś do lekarza, który swą wiedzę czerpał z forum...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    hahaha - nauka fotografowania na podstawie opinii i porad z forum. Rozbawiłeś mnie do łez.
    Weź kup kilka książek o fotografii (zacznij od podstaw eksponometrii, bo bez tego ani rusz) i poczytaj, wyciągając z tego wnioski.
    BTW - poszedł byś do lekarza, który swą wiedzę czerpał z forum...
    nie pisze o nauce fotografowania...czytaj uwaznie,,,pisze o obrobce..mam kupic ksiazki? tego samego lub wiecej dowiem sie z forum,,a podstawy mam za soba...pisze o czym innym...
    do lekarza ? hmm,,,to Ty raczej idz...po porade z ortografii..."poszedl bys" pisze sie razem...

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Nikt Ci nie sprzeda tej wiedzy za darmochę. Pozostają Ci jedynie warsztaty lub dochodzenie samemu małymi kroczkami.

Najważniejsza rada w obróbce to taka że nie ma złotej recepty/prestetu/metody na obrobienie zdjęcia. Trzeba wyćwiczyć swoje oko na to co jest dobre, a co złe, a dojść do tego możesz spędzając długie godziny w PS'ie.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Obróbka to jedyne, co tak naprawdę pozwala się wyróznić.
    Jeśli spojrzysz na zdjęcia nie poprzez pryzmat obróbki, to będą one mniej lub bardziej "takiesame" u wszystkich, którzy bardziej się przykładają do tego co robią i mają jakieś tam już doświadczenie. Dzięki obróbce, przestają być "takiesame", a stają się "łoł" z trzema wykrzyknikami (albo się nie stają ). Do swojego stylu obróbki dochodzi się czasem latami, a nigdy nie jest to proces "weekendowy". Jakość obróbki przekłada się na zachwyt klienta, zachwyt klienta na marketing szeptany wśród znajomych, ten ostatni na zlecenie, zlecenie na pieniądze.
    W tym co wyżej opisałem nie ma nic złego. Nikt nie ma ochoty oddawać swojej ciężkiej pracy za darmo. A takich co docenią bezinteresowny gest, również nie ma wielu. Janusz Body ma inne źródła utrzymania niż fotografia i nie ma parcie na "łatkę artysty", dlatego on Ci chętnie wytłumaczy, w przeciwieństwie do reszty.
    Stąd się to bierze.

Wiele o obróbce można dowiedzieć się, używając dostępnych za darmo w sieci presetów i analizując ich ustawienia.

P.S. I ja wolałbym, żebyś bardziej przemyślał formę swojej wypowiedzi, zanim wciśniesz przycisk "Zatwierdź odpowiedź"
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Nikt Ci nie sprzeda tej wiedzy za darmochę. Pozostają Ci jedynie warsztaty lub dochodzenie samemu małymi kroczkami.

Najważniejsza rada w obróbce to taka że nie ma złotej recepty/prestetu/metody na obrobienie zdjęcia. Trzeba wyćwiczyć swoje oko na to co jest dobre, a co złe, a dojść do tego możesz spędzając długie godziny w PS'ie.
    wiem , zauwazylem to,,, ja tylko przelewam na papier moje mysli...i zgadzam sie z Toba...niestety...

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hudant Zobacz posta
    wiem , zauwazylem to,,, ja tylko przelewam na papier moje mysli...i zgadzam sie z Toba...niestety...
    Moja rada. Idź pogrzebać w PS'ie zamiast siedzieć na forum

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

99% pytań "jak osiągnąć taki efekt?" dotyczy cudzych zdjęć, najczęściej znalezionych gdzieś w necie. Sporo osób odpowiada i co ciekawe najczęściej pytający uparcie twierdzi, że nie mają racji :-) Ocena cudzych zdjęć to są zawsze domysły jak zostało zrobione czy jak obrobione w PS. Do tego samego rezultatu jest zwykle wiele dróg. 99% dobrych zdjęć to po prostu dobrze zrobione, dobrze naświetlone, dobrze skadrowane. Jak mówi wieszcz "z g... bata nie ukręci" i najlepsza obróbka nie uratuje marnego zdjęcia.

Jest w Bazie Wiedzy dział "Szkoła fotografii CB" ale jakoś obumarł. Widać nie ma zainteresowania.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów