Czym oświetliłeś odbitkę w czasie porównania? Do jakiej jaskrawości kalibrowałeś monitor?
Czym oświetliłeś odbitkę w czasie porównania? Do jakiej jaskrawości kalibrowałeś monitor?
Oświetlona była światłem dziennym. Tak samo jak monitor. Natomiast jak pisałem zarówno kontrast jak i jasność ustawiałem do szablonu (gradienty bieli i czerni). Jeżeli jaskrawość to to samo co jasność.
Dodam że nie jest to drobna różnica zanikająca w jakiś warunkach oświetleniowych, widać różnicę w różnych warunkach oświetleniowych.
Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart
Jak już czornyj napisał - istotne jest jaką jasność/jaskrawość miałeś ustawioną na monitorze i jakie były/są warunki oświetleniowe w pokoju. Monitor ustawiony na 90cd/m2 może być OK w jasny dzień przy oknie i dużo za jasno wieczorem przy słabym oświetleniu w pokoju. Trzeba dbać o możliwie dużą niezmienność warunków pracy.
Druga sprawa to w jakich warunkach porównujesz odbitki. Muszą być dobrze oświetlone - np. na parapecie okna albo lampą z żarówką swiatła białego.
Wszelkie porównania bez zachowania powyższych warunków nie mają sensu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli to LCD to po cholere ruszasz kontrast. Ma być na max i nie dotykać - w LCD NIE MA regulacji kontrastu. Jaką jasność ustawiłeś KALIBRATOREM?
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-10-2010 o 11:00 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
mam monitor flatron L227WT LG i przy ustawieniu kontrastu na max cała biel się zlewa w 1 plamę - mam kontrast ustawiony tak żeby na szablonach gradientu bieli bylo widać roznice między najjasniejszymi polami. Przy kontraście ust. na max. i zmniejszeniu jaskrawości gubi się i tak większość detali w bieli, wiec wydaje mi się ze mam ustawione optymalnie.
Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
http://mva.pl/viewforum.php?f=21
i przeczytaj, proszę, wszystkie cztery posty Pana Tomka.
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
Czy aby na pewno? Jestem coś przekonany, że nie. Jasność też się ustawia spyderem.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zapozyczyłem od kolegi colormunki i wykonałem jeszcze raz kalibracje (dla różnych warunków oświetleniowych) i stworzyłem kilka profili. Teraz tylko przygotuje jakieś testowe foty i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziekuję za wskazówki i rady.
Dzisiaj odebrałem fotki i jest tragedia - zdjęcia są jeszcze ciemniejsze niż te wywołane wcześniej. Wykonałem 5 zdjęć testowych:
1. sRGB
2. eAGFA
3. Profil monitora
4. sRGB konwertowane na profil eAGFA
5. sRGB konwertowane na profil eAGFA
1-4 zdjęcia identyczne natomiast 5 w innej tonacji barwowej dla porównania.
Poza naprawdę minimalnymi różnicami w odcieniu WSZYSTKIE fotki są zdecydowanie za ciemne. Nie ma żadnej różnicy między nimi jeżeli chodzi o jasność. Wygląda na to, że zdjęcia są jeszcze ciemniejsze niż poprzednie, które uznałem za zbyt ciemne.
Kalibrację monitora robiłem tym razem colormunki design przy pomiarze światła w pokoju tym urządzeniem. (testowo również dla 9o i 120 lum).
Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??