Pobierz ten program, uruchom go i zrób screena z wykresem, który pokaże:
http://www.xrite.com/product_overvie...SoftwareID=546
Pobierz ten program, uruchom go i zrób screena z wykresem, który pokaże:
http://www.xrite.com/product_overvie...SoftwareID=546
Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart
Wygląda, że jest względnie dobrze. Albo odbitki oglądasz w zbyt anemicznym oświetleniu (najlepiej sprawdzić kładąc ją w dzień na parapecie okna), albo minilab robi kaszanę, albo spieprzone jest coś jeszcze, na co nie wpadłem. Daj znać czy odbitka położona na parapecie nie będzie wyglądać lepiej - a jak nie, to podaj mi swój adres na PM, podeślę odbitkę referencyjną.
Też już miałem podejrzenia, że może to wina labu ale poszedłem dzisiaj do labu kodaka ("pod dachem" we Wrocku) i niestety efekt ten sam. Zauważalnie inna kolorystyka, zdjęcia wpadające głęboko w zieleń ale wciąż ciemne.
Zdjęcia porównywałem już w najróżniejszych warunkach, przy oświetleniu sztucznym, przy naturalnym " zza okna". Wrzuciłem je nawet na drugiego kompa, który co prawda nie ma skalibrowanego monitora ale różnica w jasności była raczej podobna. Poza tym jeszcze do porównywania słowo - jak pokazałem na focie ze zdjęciami przy monitorze to nie kwestia paru tonów różnicy - to jest masakryczna ciemnia, którą widać po prostu oglądając zdjęcie podczad gdy na monitorze fota wygląda już na ok albo nawet za jasną.
Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart
Podeślij mi ten plik i nr. tel., spróbuję na swoim sprzęcie a jest sprawdzony przez wielu ludzi.
Jedynki Piątki eLki i duperelki
Zdjęcie miśka, które wstawiłeś jest ciemniejsze, niż na Twoim screenie. I to dużo ciemniejsze. Przynajmniej u mnie na monitorze tak to wygląda. Wróć może do ustawień fabrycznych monitora i wtedy zrób próbkę w labie. Musisz się liczyć też z faktem, że zdjęcie na papierze będzie ciut ciemniejsze niż na monitorze. Papier nie świeci.
Albo wstaw tutaj fotke, zeby inni mogli sciagnac i zobaczyc u siebie jak to wyglada. Jesli bedzie wygladac jak u Ciebie, no to raczej z monitorem problemow nie powinno byc. Pozostaje kwestia labu, czy jakiegos profilu, czy czegos![]()
Fotka z postu 17 jest b.ciemna.
Pokaż jak wygląda u Ciebie na PS histogram przed i po obróbce...
pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...
Aaa rzeczywiscie, o strone przeskoczylem w tym temacie. U mnie ta z 17 postu jest ciemna, ale nie na tyle by cienie byly czarne jak na tym potrojnym porownaniu z postu poprzedniego. Ogolnie na tym porownaniu wyglada to tak jakby cienie byly wyciagniete i dodany byl jakis dziwny kontrast, ktorego np ja nie widze.