Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Za ciemne zdjęcia z labu

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pobierz ten program, uruchom go i zrób screena z wykresem, który pokaże:
    http://www.xrite.com/product_overvie...SoftwareID=546

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław
    Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
    Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wygląda, że jest względnie dobrze. Albo odbitki oglądasz w zbyt anemicznym oświetleniu (najlepiej sprawdzić kładąc ją w dzień na parapecie okna), albo minilab robi kaszanę, albo spieprzone jest coś jeszcze, na co nie wpadłem. Daj znać czy odbitka położona na parapecie nie będzie wyglądać lepiej - a jak nie, to podaj mi swój adres na PM, podeślę odbitkę referencyjną.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Też już miałem podejrzenia, że może to wina labu ale poszedłem dzisiaj do labu kodaka ("pod dachem" we Wrocku) i niestety efekt ten sam. Zauważalnie inna kolorystyka, zdjęcia wpadające głęboko w zieleń ale wciąż ciemne.
    Zdjęcia porównywałem już w najróżniejszych warunkach, przy oświetleniu sztucznym, przy naturalnym " zza okna". Wrzuciłem je nawet na drugiego kompa, który co prawda nie ma skalibrowanego monitora ale różnica w jasności była raczej podobna. Poza tym jeszcze do porównywania słowo - jak pokazałem na focie ze zdjęciami przy monitorze to nie kwestia paru tonów różnicy - to jest masakryczna ciemnia, którą widać po prostu oglądając zdjęcie podczad gdy na monitorze fota wygląda już na ok albo nawet za jasną.
    Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
    Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart

Domyślnie

Podeślij mi ten plik i nr. tel., spróbuję na swoim sprzęcie a jest sprawdzony przez wielu ludzi.
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Początki nałogu

Domyślnie

Zdjęcie miśka, które wstawiłeś jest ciemniejsze, niż na Twoim screenie. I to dużo ciemniejsze. Przynajmniej u mnie na monitorze tak to wygląda. Wróć może do ustawień fabrycznych monitora i wtedy zrób próbkę w labie. Musisz się liczyć też z faktem, że zdjęcie na papierze będzie ciut ciemniejsze niż na monitorze. Papier nie świeci.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Albo wstaw tutaj fotke, zeby inni mogli sciagnac i zobaczyc u siebie jak to wyglada. Jesli bedzie wygladac jak u Ciebie, no to raczej z monitorem problemow nie powinno byc. Pozostaje kwestia labu, czy jakiegos profilu, czy czegos

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Albo wstaw tutaj fotke, zeby inni mogli sciagnac i zobaczyc u siebie jak to wyglada. Jesli bedzie wygladac jak u Ciebie, no to raczej z monitorem problemow nie powinno byc. Pozostaje kwestia labu, czy jakiegos profilu, czy czegos
    Fotka jest, raz ze screena, raz w oryginale.

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Fotka z postu 17 jest b.ciemna.
    Pokaż jak wygląda u Ciebie na PS histogram przed i po obróbce...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Aaa rzeczywiscie, o strone przeskoczylem w tym temacie. U mnie ta z 17 postu jest ciemna, ale nie na tyle by cienie byly czarne jak na tym potrojnym porownaniu z postu poprzedniego. Ogolnie na tym porownaniu wyglada to tak jakby cienie byly wyciagniete i dodany byl jakis dziwny kontrast, ktorego np ja nie widze.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów