Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Za ciemne zdjęcia z labu

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Za ciemne zdjęcia z labu

Witam wszystkich. Chciałbym żebyście pomogli mi z następującym problemem. Jakiś czas temu zebrałem się na wywołanie moich wypocin fotograficznych. Poczytałem sobie na związane tematy. Pożyczyłem od kolegi pajączka i skalibrowałem monitor (zgodnie ze wszystkimi procedurami krok po kroku), pobrałem z fotolabu profil (e-agfa na Jedności we Wrocławiu) a następnie przygotowałem fotki pod ten profil w PS. Eksperymentalnie oddałem do wywołania kolo 15 fotografii w różnych kolorach (czernie, biele itp żeby sprawdzić czy się nie zleją ).
    A teraz problem - otrzymałem fotografie, które jak dla mnie (pełna amatorka) kolorystycznie wydają się super ale wszystkie są za ciemne. Przykładając fotografie do monitora otrzymuję identyczne zdjęcia przyciemniając obraz cyfrowy tak o 100 w PS. Kobieta w labie powiedziała, ze mam za jasno ustawiony monitor, jednak wydaje mi się to niemożliwe biorąc pod uwagę, że ustawiałem jasność/kontrast na szablon. Foto wywoływałem (przepraszam ale nie pamiętam już teraz jak ta opcja się nazywa) bez ingerencji labu (opcja do wyboru na stronie).
    Rozumiem możliwość jaiś drobnych rozbieżności kolorystycznych ale skąd aż taka różnica w jasności?? Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne porady i uwagi.
    pozdrawiam
    Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
    Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czym oświetliłeś odbitkę w czasie porównania? Do jakiej jaskrawości kalibrowałeś monitor?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Czym oświetliłeś odbitkę w czasie porównania? Do jakiej jaskrawości kalibrowałeś monitor?
    Oświetlona była światłem dziennym. Tak samo jak monitor. Natomiast jak pisałem zarówno kontrast jak i jasność ustawiałem do szablonu (gradienty bieli i czerni). Jeżeli jaskrawość to to samo co jasność.
    Dodam że nie jest to drobna różnica zanikająca w jakiś warunkach oświetleniowych, widać różnicę w różnych warunkach oświetleniowych.
    Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak już czornyj napisał - istotne jest jaką jasność/jaskrawość miałeś ustawioną na monitorze i jakie były/są warunki oświetleniowe w pokoju. Monitor ustawiony na 90cd/m2 może być OK w jasny dzień przy oknie i dużo za jasno wieczorem przy słabym oświetleniu w pokoju. Trzeba dbać o możliwie dużą niezmienność warunków pracy.

Druga sprawa to w jakich warunkach porównujesz odbitki. Muszą być dobrze oświetlone - np. na parapecie okna albo lampą z żarówką swiatła białego.

Wszelkie porównania bez zachowania powyższych warunków nie mają sensu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Malky Zobacz posta
    .... Natomiast jak pisałem zarówno kontrast jak i jasność ustawiałem do szablonu (gradienty bieli i czerni)......

Jeśli to LCD to po cholere ruszasz kontrast. Ma być na max i nie dotykać - w LCD NIE MA regulacji kontrastu. Jaką jasność ustawiłeś KALIBRATOREM?
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-10-2010 o 11:00 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mam monitor flatron L227WT LG i przy ustawieniu kontrastu na max cała biel się zlewa w 1 plamę - mam kontrast ustawiony tak żeby na szablonach gradientu bieli bylo widać roznice między najjasniejszymi polami. Przy kontraście ust. na max. i zmniejszeniu jaskrawości gubi się i tak większość detali w bieli, wiec wydaje mi się ze mam ustawione optymalnie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

http://mva.pl/viewforum.php?f=21

i przeczytaj, proszę, wszystkie cztery posty Pana Tomka.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Cytat Zamieszczone przez Malky Zobacz posta
    .... Pożyczyłem od kolegi pajączka i skalibrowałem monitor (zgodnie ze wszystkimi procedurami krok po kroku....
    Czy aby na pewno? Jestem coś przekonany, że nie. Jasność też się ustawia spyderem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zapozyczyłem od kolegi colormunki i wykonałem jeszcze raz kalibracje (dla różnych warunków oświetleniowych) i stworzyłem kilka profili. Teraz tylko przygotuje jakieś testowe foty i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziekuję za wskazówki i rady.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zmienić minilab?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Zmienić minilab?
    nie wiem co poza agfa udostępnia profil.

Domyślnie

podzwoń popytaj. Choćby FJ udostępniają profile...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów