Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1282

Wątek: Eos 60D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar grregorry1
    Miasto
    Ireland / Cork

Domyślnie

A ja dzis się bawiłem 60-tka i niestety zostane przy 40d. Fajan lekka konstrukcja, dobrze trzymajaca sie w dłoni ale dla mnie wada jest pokrętło nastaw programów. Zeby przełaćzyć np z Programu P na Pv to najpierw trzeba nacisnac przycisk usytuowany na szczycie tego pokrętła. Może to nie duża wada ale jednak człowiek przyzwyczaił sie do "starszych rozwiązań".
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grregorry1 Zobacz posta
    A ja dzis się bawiłem 60-tka i niestety zostane przy 40d. Fajan lekka konstrukcja, dobrze trzymajaca sie w dłoni ale dla mnie wada jest pokrętło nastaw programów. Zeby przełaćzyć np z Programu P na Pv to najpierw trzeba nacisnac przycisk usytuowany na szczycie tego pokrętła. Może to nie duża wada ale jednak człowiek przyzwyczaił sie do "starszych rozwiązań".
    Czyżby Canon uczył się ekh^H^H"ergonomii" od Nikona?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Czyżby Canon uczył się ekh^H^H"ergonomii" od Nikona?
    Brak pokrętła trybów to najlepsza rzecz u Canona 1D(s) i szczerze nie rozumiem, dlaczego nawet w takich korpusach, jak 5D czy 7D, nie zrobili czegoś podobnego. Duży plus. Większość ludzi używa jednego - dwóch trybów, a przykładów kiedy mi się same kółeczko przekręciło podczas wyciągania z plecaka, torby czy cokolwiek, jest tak dużo, że szkoda nawet wyliczać. Pod względem ergonomii, kółeczko nastaw jest na pierwszym miejscu, na równi z brakiem przycisków ISO, DRIVE, etc, oraz joysticka na gripach.

Myślę że nie żądam zbyt wiele jak na uchwyt do aparatu za ~1000 zł.

Aha, to, co mi się podoba w 7D, a co nie podoba w reszcie, to usytuowanie tylnego kółka nastaw - jest niziutko, przez co nie ma problemu z dosięgnięciem go kciukiem z gripa.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Brak pokrętła trybów to najlepsza rzecz u Canona 1D(s) i szczerze nie rozumiem, dlaczego nawet w takich korpusach, jak 5D czy 7D, nie zrobili czegoś podobnego. Duży plus. Większość ludzi używa jednego - dwóch trybów, a przykładów kiedy mi się same kółeczko przekręciło podczas wyciągania z plecaka, torby czy cokolwiek, jest tak dużo, że szkoda nawet wyliczać.
    Ja mam kółko w cyfrze i przyciski w analogu i szczerze powiedziawszy wolę kółko. Może kwestia przyzwyczajenia, bo cyfrówki używam znacznie częściej, ale nie przypominam sobie w ogóle sytuacji, by kółko przekręciło mi się samo.
    Przyciski są lepszym rozwiązaniem z innego względu niż ergonomia, mianowicie łatwiej je uszczelnić.

Pod względem ergonomii, kółeczko nastaw jest na pierwszym miejscu, na równi z brakiem przycisków ISO, DRIVE, etc, oraz joysticka na gripach.
    W tym temacie ciężko mi się wypowiadać, bo nie jestem zwolennikiem gripów (choć przy analogu posiadam).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do wycofania 50D z produkcji... jak myślicie - jak długo jeszcze będzie dostępny jako nówka w sklepach???

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafi_szymon Zobacz posta
    Co do wycofania 50D z produkcji... jak myślicie - jak długo jeszcze będzie dostępny jako nówka w sklepach???
    Do wyczerpania zapasów oczywiście

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja mam kółko w cyfrze i przyciski w analogu i szczerze powiedziawszy wolę kółko. Może kwestia przyzwyczajenia, bo cyfrówki używam znacznie częściej, ale nie przypominam sobie w ogóle sytuacji, by kółko przekręciło mi się samo.
    Przyciski są lepszym rozwiązaniem z innego względu niż ergonomia, mianowicie łatwiej je uszczelnić.
    No ale tak obiektywnie patrząc - co łatwiej przypadkowo przestawić - przyciski, czy kółko bez zabezpieczeń I tak kółka używamy raz na jakiś czas, do zmienienia Av na M, albo Tv na coś
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie jednak 50tka

Panowie,

ja tam po przeglądnięciu 60d jakoś nie pałam do niego chęcią,
    ma kilka fajnych 'ficzerów', ale ogolnie 50d przemawia do mnie bardziej.

i tu pytanie:

z Waszego cennego doświadczenia zakupowego:
    jak długo poprzednicy wczesniejszych wersji utrzymywali sie jeszcze na rynku?

Chce troszkę poczekać na 50d ze względu na nadzieję na lekką obniżkę ceny...
    Tylko nie można przegiąć z czekaniem i później pozostanie już tylko szukać 50-tki w resztkach półkowych po zawyżonych cenach...

Pozdrawiam!
    V.

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    Panowie,

i tu pytanie:

Tylko nie można przegiąć z czekaniem i później pozostanie już tylko szukać 50-tki w resztkach półkowych po zawyżonych cenach...

Pozdrawiam!
    V.
    Tak naprawdę to wydaje mi się, że 50D już bardziej nie spadnie (nowa), a obawiam się, że może nawet rosnąć (zmniejszająca się podaż, a rosnący popyt) po miarodajnych testach 60D, kiedy się okaże, że poza filmowaniem reszta nie jest dużo lepsza od 50'tki, a nawet dla niektórych gorsza (plastik, gabaryty, szumy ), a ona zdecydowanie tańsza.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    Panowie,

i tu pytanie:

Pozdrawiam!
    V.
    Raczej nie masz na co czekać, bo 50D można juz kupić za 2700 - 2800 w sklepach i taniej IMHO nie będzie.
    To jest bardzo dobra cena jeśli za ten plastik 60D trzeba wybulić ponad 4.000zł na początku 50D też tyle kosztował.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    e-FotoJoker oferuje 50D za 2.693zł i już się kończą
    http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/canon/
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 24-09-2010 o 18:57 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów