Zwracam uwagę na cenę obietywu 14-140. Jest to chyba jedyny dotąd słoik, w którym zastosowano silnik liniowy do napędu AF. Stąd wysoka cena obiektywu przy umiarkowanej jakości optyce. Z pozostałymi obiektywami m43 wyniki pewnie nie będą tak dobre.
Zwracam uwagę na cenę obietywu 14-140. Jest to chyba jedyny dotąd słoik, w którym zastosowano silnik liniowy do napędu AF. Stąd wysoka cena obiektywu przy umiarkowanej jakości optyce. Z pozostałymi obiektywami m43 wyniki pewnie nie będą tak dobre.
Czy to co zrobił z AFem w GH2 dorównuje AF-owi na detekcji kontrastu -zobaczymy myślę szybko. Dziś premiera, w ciągu 2 miesięcy pewnie przetestują to w wielu testach. Dzisiejsze informacje są obiecujące.
AF G1 był niezły, śmiało porównywalny z budżetowymi lustrami. AF GH2 jest podobno wyraźnie szybszy. I dobrze sobie radzi w kiepskich warunkach. Przynajmniej takie wnioski wypływają z tego szybkiego testu. Zobaczymy czy to potwierdzą na dpreview, na optycznych, itd.
5DmkII ma bardzo przyzwoity AF na centralnym, to wszystkie boczne kuleją (nie są krzyżowe). Na kontraście to nie ma znaczenia. W moim 5D centralny chodzi całkiem dobrze, problem z nim bywa wtedy gdy robi się ciemniej. Ale przy płytkiej GO często mam problem z bocznymi.
JEŚLI AF w GH2 jest lepszy od krzyżowego w 5DmkII, to dotyczy to dowolnego fragmentu kadru. Nie ma narzekania na rozmieszczenie punktów AF, nie ma narzekania na ilość punktów AF, nie ma narzekania że za mało jest krzyżowych. Palcem wskażemy dowolny punkt na LCD i tam będzie lepiej niż centralny krzyżowy z 5DmkII.
Dodatkowo nie ma tematu Front Focus, Back Focus.
Nie oczekuję AF-u z 1D. Ale jeśli jest na poziomie chociaż 60D to już jest naprawdę przełom. A może jednak jest tak dobry jak w 7D.
Kwiestia jaki jeszcze bedzie AF w trybie ciągłym. Ale zawsze jeszcze jest w GH2 opcja 40 klatek na sekundę... Powinno być sporo zdjęć trafionych.
Ale sam GH2 podoba mi się pod względem innych rozwiązań. Zwłaszcza z 100-300. Jeśli ktoś zechciałby mi zaponsorować taki zestaw na tydzień lub dwa, to chętnie przyjmę. Zimorodki będą też zachwyconeJedyny problem jaki widzę, to brak rozsądnego mocowania statywego. WIem, że zestaw jest lekki, ale zamocowanie za korpus spowoduje spore wibracje przy tak długim obiektywie.
Po co się napalać. GH1+14-140 kosztuje grubo ponad 4 tyś., a więc można się spodziewać, że GH2 wystartuje z ceną ponad 5 tyś. Kto kupi taki aparat?
Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L
Szczerze mówiąc, cena porównywalna do Canona 60D.
Na bhphoto.com w USA Canon 60D kosztuje 1100$, a z 18-135mm 1400$.
Wg zapowiedzi, body GH2 to będzie na starcie 1000$, a z 14-140mm zapowiadają za 1500$.
Z tych dwóch, zdaje się, Panas może więcej i gabaryty ma mniejsza, a obiektyw lepszy.
trzeba szybko sprzedać 1D zanim ceny spadną.....
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Do czasu, aż nie będzie puszki FF i szkieł pod to, to nie ma się co bać.
Nic nie rozumiem, przecież ostatnio olympus zapowiedział w E-5 najszybszy AF na świecie..