Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: Czy warto w używkę iść?

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Przerabiałem ten problem jeszcze parę tygodni temu. Przeczytałem całe forum, spać nie mogłem i myślałem i wymyślić nie mogłem. 50D nowe vs 5D używka. Wybrałem 50D z 3 najważniejszych względów: 1. NOWE, tj. używany sprzęt zawsze pozostawia Ci pewną niepewność, wkładasz prawie tyle samo cash'u co w nówkę, ale zawsze może Ci np. migawka paść, co wtedy, dodatkowe koszta rzędu xxx PLN, itd. 2. Używane 5D kupić w doskonałym stanie + gwarancja jest prawie niemożliwe! Sam szukałem od maja br. Nie znalazłem (a na prawdę się starałem). No i 3. za co mnie pewnie część wyjadaczy z Forum zje, prawda jest taka że różnica w jakości zdjęć między 50D a 5D rzecz jasna jest, na korzyść oczywiście 5D, ale w skali bezwzględnej, jeśli porównać (a taki test robił mój kumpel) dokładnie zdjęcie z: 50D z 50USM a 5D z 85USM = średnio znająca się osoba nie dopatrzy się różnicy. Oczywiście, onaniści sprzętowi i jakościowi na pewno ją znajdą i nie tylko onaniści bo i profesjonaliści i inni, ale szeroka gama ludzi (przekrój ludzi w teście to młodzież licealna, starcy w okolicy 50-60 lat, oraz ludzie w średnim wieku) nie zauważy różnicy! 5D to FF, 50D to CROP. Pierwszy ma miano profesjonalnego lustra, drugi to segment półprofesjonalny, który ja wybrałem bo nic ponad to nie jest mi potrzebne do pracy, a i szybsze jest to body (digicIV), 6,3klatki + ISO 12800 (używalne może nie jest, ale do zabawy i 'jak mus to mus' to się przydaje). Dziękuję za uwagę

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Przerabiałem ten problem jeszcze parę tygodni temu. Przeczytałem całe forum, spać nie mogłem i myślałem i wymyślić nie mogłem. 50D nowe vs 5D używka. Wybrałem 50D z 3 najważniejszych względów: 1. NOWE, tj. używany sprzęt zawsze pozostawia Ci pewną niepewność, wkładasz prawie tyle samo cash'u co w nówkę, ale zawsze może Ci np. migawka paść, co wtedy, dodatkowe koszta rzędu xxx PLN, itd. 2. Używane 5D kupić w doskonałym stanie + gwarancja jest prawie niemożliwe! Sam szukałem od maja br. Nie znalazłem (a na prawdę się starałem). No i 3. za co mnie pewnie część wyjadaczy z Forum zje, prawda jest taka że różnica w jakości zdjęć między 50D a 5D rzecz jasna jest, na korzyść oczywiście 5D, ale w skali bezwzględnej, jeśli porównać (a taki test robił mój kumpel) dokładnie zdjęcie z: 50D z 50USM a 5D z 85USM = średnio znająca się osoba nie dopatrzy się różnicy. Oczywiście, onaniści sprzętowi i jakościowi na pewno ją znajdą i nie tylko onaniści bo i profesjonaliści i inni, ale szeroka gama ludzi (przekrój ludzi w teście to młodzież licealna, starcy w okolicy 50-60 lat, oraz ludzie w średnim wieku) nie zauważy różnicy! 5D to FF, 50D to CROP. Pierwszy ma miano profesjonalnego lustra, drugi to segment półprofesjonalny, który ja wybrałem bo nic ponad to nie jest mi potrzebne do pracy, a i szybsze jest to body (digicIV), 6,3klatki + ISO 12800 (używalne może nie jest, ale do zabawy i 'jak mus to mus' to się przydaje). Dziękuję za uwagę
    No to co teraz napisałeś zasiało ziarno wątpliwości w moje ewentualne poczynania w najbliższym czasie :-D
    Mam 50D i nie wiem czy przechodzić nie mając mega szkieł z literą L :wink:

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

GoomeX Tak się składa że mam zarówno 5D jak i 50D i różnica w obrazku jest kolosalna, szczególnie w ostrości stałek na otwartej przysłonie. Nie wspominam już nawet o iso. Aha i nie mam żadnego szkła z literką L.

Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

MZ kupno jakiegokolwiek używanego sprzętu o ile nie mamy na serio b.dobrego źródła to zawsze niepokój i niepewność. Osobom 3cim jest łatwo pisać, 'bierz używkę 5D bo to FF i ok'. W teorii 'tak' ale w praktyce jak kupisz i coś klęknie, to wtedy Ty masz problem a nie tzw. doradcy. Oczywiście, każdy pisze co uważa, każdy radzi i pomaga jak może i jak chce. Ja to przechodziłem i wiem i tak zostałem nauczony, kupuj najlepszą rzecz na jaką Cie aktualnie stać. Nie stać mnie na nowe 5D mk II to raz, a 2 to to, że jeśli losowo na ulicy wybrane osoby w wieku od ca. 16-60 w większości (nie pamiętam w cyferkach jak wychodzi) nie widzą większej różnicy między fotką z 50D a 5D to kupno 'by mieć' FFa o ile nie robi się 2 ślubów miesięcznie lub więcej i nie posiada szklarni Super-L, to trochę kupno na wyrost-bez sensu. Z takiego założenia wyszedłem. Stać mnie było na 50D lub na 7D. Drugiego nie chciałem bo mi grip, aku nie pasowały (bo mam jeszcze 30D ) a to wszystko logistyka przy kupnie kolejnego korpusu. A poza tym po wstępnych oględzinach 60D uznałem, że prawdopodobnie 50D będzie ostatnim 'solidnym' dwucyfrowym korpusem Canona Jakby coś służę radą i nie zdziwię się, jak wielu nie zgodzi się z moimi poglądami :]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i widzicie, to jest to do czego ja cały czas zmierzam. Owszem, różnica jest w 50D i w 5D. Ja nie napisałem, że nie jest! Chodzi mi tylko o to, kto widzi tą różnicę. Ty, Wy, My jako członkowie forum i fanatycy hehe! Czy osoby o tak oglądające zdjęcia czy nasi potencjalni klienci...
    Ostatnio edytowane przez GoomeX ; 20-09-2010 o 22:43 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    No to co teraz napisałeś zasiało ziarno wątpliwości w moje ewentualne poczynania w najbliższym czasie :-D
    Mam 50D i nie wiem czy przechodzić nie mając mega szkieł z literą L :wink:
    Możesz śmiało przechodzić :-D ale z FF z reguły tylko stałki dają spoko radę, zoomy dużo słabiej a starsze to już .

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Chodzi mi czy warto zaryzykować w używany sprzęt?

Warto, szczególnie gdy się zna sprzedawcę. :-D

Z oczywistych względów bardziej warto w przypadku szkieł, niż aparatów.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Goomex, nie ma dla mnie znaczenia czy przypadkowi ludzie widza różnicę czy nie, robię zdjęcia DLA SIEBIE a nie dla innych i to ja mam być z nich zadowolony. Co mnie obchodzi czy człowiek z ulicy widzi różnicę 50D vs. 5D, ważne że JA ją widzę. I żeby nie było, mam 5D i 50D. Poza różnicą w obrazku jest jeszcze różnica w pracy obiektywów co już niejednokrotnie było wałkowane ale jest też jedna rzecz o której rzadko się pisze, 50mm to mniej więcej kąt widzenia naszego wzroku więc jak patrzę w wizjer FF z zapiętą 50mm to w wizjerze mam mniej więcej to samo co widzę w rzeczywistości. Oczywiście można założyć 30mm na cropa ale ile kosztuje 30mm f1,4 a ile 50mm f1,4? Dalej moje ulubione szkło czyli 70-200/f4 L, na FF mogę spokojnie objąć całą postać przy 70mm bez zbytniego maszerowania do tyłu jak i mogę zrobić ładne zbliżenie twarzy na 200m, na cropie albo mam portret od pasa w górę albo samo czoło na długim końcu. Maszerowanie w tył nie zawsze jest możliwe a i obiektywów 43-125 (odpowiednik 70-200 dla cropa) nie spotkałem. Z jakiegoś powodu podziały typu 24-70 70-200 i 100-400 powstały jeszcze za czasów filmu 35mm i dziwnym trafem nie jest to widzimisię jednej firmy. Nie wiem co w tym jest ale dużo lepiej komponują mi się kadry 70-200 na FF niż na 50D mimo, że zawsze mogę o te kilkanaście kroków się cofnąć. Z drugiej strony 17-40 stał się trochę nijaki, na krótkim końcu za szeroki a na długim za krótki, przydałoby się uzupełnienie 24-70. Nie żałuję przejścia na FF choć parę rzeczy podoba mi się w 50D których brak w 5D (5DII ma wszystko co ma 50D) ale w 10D tych rzeczy też nie miałem i jakoś sobie radziłem. W sumie żałuję zakupu 50D, mogłem od razu iść w 5D używkę.

Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Przemek_PC - w Twoich słowach jest wiele racji. Robiąc zdjęcia dla siebie i tylko dla siebie w zależności jakie się ma wymagania - dąży się do takiego a nie innego celu aby im sprostać. Pytaniem w temacie było 'czy używkę czy nówkę'. Ja się trochę rozpisałem i w bezpośrednim starciu 5D z 50D jakby nowe porównywać z pewnością wygra 5D. Natomiast ad rem, ja (i tylko ja) z wyboru jaki Autor tematu rozpisał, wybrałem 50D bo miałem właśnie taki dylemat. Znam bdb 5D, 50D właśnie poznaję i nie żałuję, zważywszy, że o dobrą niezajechaną używkę piątki jest trudno. Bo z tym korpusem to też taka historyjka, że to od początku nie był korpus jakby kierowany do niższej grupy, więc dorwać cacko kupione 'od wujka', który raz w roku na wycieczkę do Egiptu zabierał jest ciężko - można ale jest. Dlatego właśnie takie mam zdanie a nie inne. Gdyby tematem wątku było 'czy warto przejść' pomijając kwestie finansowe i sprzęt nowy/używany - napisałbym tak, na pewno warto Aloha, pozdrawiać

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    No i widzicie, to jest to do czego ja cały czas zmierzam. Owszem, różnica jest w 50D i w 5D. Ja nie napisałem, że nie jest! Chodzi mi tylko o to, kto widzi tą różnicę. Ty, Wy, My jako członkowie forum i fanatycy hehe! Czy osoby o tak oglądające zdjęcia czy nasi potencjalni klienci...

Różnicę widzą bardzo dobrze inni fotografowie.
    Ludzie, którzy nie są hobbystami fotografii, raczej nie dostrzegają większej różnicy. :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

Dopiero teraz przeczytałem wszystkie posty. I tak fakt od dwóch lat kupuje 5D przyznaje się . Ale do rzeczy mając 400D porobiłem jużtrochęróznych zdjeć i dziś wiem, że najbardziej interesują mnie portrety ewentualnie śluby.

Dziś chętnie kupił był 5D Mark II ale jest dość drogi dlatego jak pierwsze lustro FF padł mi na myśl 5D, który nadal zachwyca swoim obrazkiem i kolorami.

Co do punktu w którym chce kupićaparat to fotoit w Warszawie. Niewiem dokładnie ile ma zrobionych zdjęć ale faktycznie jest lekko wytarny na sankach a tak twierdzi sprzedawca, że korpus jest w bardzo dobrym stanie. Na jego oko body powinno mieć do 40 tyś klapnieć, czy to dużo jak na 5D tego nie wiem. Ja w swoim 400D mam już 30Tys i daje radę ale niestety zużycie body powoli już wychodzi szczególnie w miejscu gdzie siętrzyma go ręką.

Fotoit daje gwarancje na 3 miesiące na sprzęt i 7 dni na sprawdzenie , gdzie mozna oddać aparat gdyby miał jakąś wadę.

Czy takie warunki gwarancji są dla was wystarcząjce aby brać taki aparat 5D? Oczywiście bez potwierdzenia serwisu o ilości zdjęć nie kupię go.

Tak jak mówię czas mnie nie ciśnie ale troszkę zasmuciłem się tym, że poprzedni kolega szukał szukał i okazuje się, że perełek nie ma tak więc trochę trudno jest znaleźć dobre 5D.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów