Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: Czy warto w używkę iść?

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

sylwester Samluk - to 5D na fotoit chyba pamięta czasy jak ja szukałem Piąteczki. Chyba, że to jakieś inne i 'świeższe'. Nie mniej, skoro to jest to samo - a mniemam, że tak jest i nikt go nie chce kupić, to musi mieć 'jakieś drugie dno'. Z 5D jest w większości tak jak z autami: dobre rozchodzą się po znajomych i rodzinie, a gówna trafiają na alle...drogo i do innych mediów. Ja bym używanego korpusu nie kupił, ale to tylko moje zdanie. Wole dmuchać na zimne, niż mieć później 2x więcej problemów. bye

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

GoomeX wezmęTwoje zdanie pod rozwagę. Wiem że jak kuipie 50D to sięnie rozczeruję, duże lepsze body od 400D ale nie to najwazniejsze, lepiej będzie mi się pracowało z tą puszką i tyle i to co jeszcze istotne to ładne ISO 1600 i 3200. Nadal jestem amatorem z ambicjami, puchę drugą kupić muszę bo backup trzeba mieć a i 400D robi się już starę i boje siętroszkęryzykować z jedną puchą.

NIe wiem może jeszcze 7D kupie ale na 50D jestem zdecydowany gdyby z 5D nie wyszło.

Też lubie nowe sprzęty, tym bardziej, że sam dbam o sprzęt od nowości i nowe posłuży mi dłużej jak będę używał go od nowości według moich upodobań.

Jedno jest pewne inwestuje w kursy po pucha to nie wszystko bez umiejętności choć nie wiem co bym kupił to nić nie wykrzeszę.

Na bank w pażdzierniku dokonam zakupu.

BArdzo chciałbym 7D ale + grip którego uwielbiam to kwota zaczyna z lekka mnie odstraszaćtym bardziej, że 50D + grip+bateria powinienem w 3600zł się zmieścić.

Fakt obrazka lepszego oprócz ISO 1600 i 3200 nie uzyskam na 50D ale trzeba w razie co pokochać cropa.

NIe tracę jeszcze nadzieji ale co kupię to będę miał i tym będę robił dalej zdjęcia.

Dziękuję za wszystkie rady i każdy z was ma w swoich zdaniach dużo prawdy, wyboru dokonam sam. Czy wezmę 5D i zaryzykuję czy kupię 50D ze względów czysto chęci posiadania nowego i pewnego-to już moja sprawa, jedno jest ważne że wszystkich nas łaczy ta sama pasja - zdjęcia, fotografia itd a to jest dla nas tu najważniejsze.

Dziękuję raz jeszcze a w pażdzierniku moja stopka ulegnie zmianie będzie to albo 5D 7D lub 50D z każdego będę maksymalnie zadowolony
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    [...]Z 5D jest w większości tak jak z autami: dobre rozchodzą się po znajomych i rodzinie, a gówna trafiają na alle...drogo i do innych mediów. Ja bym używanego korpusu nie kupił, ale to tylko moje zdanie. Wole dmuchać na zimne, niż mieć później 2x więcej problemów. bye
    No i tu akurat ja bym się nie zgodził. Kupiłem używany 40D poprzez wiadomy serwis i nie żałuję - sprzęt w stanie idealnym, nie mam z nim żadnych problemów. Nie zawsze jest tak, że to, co ktoś sprzedaje przez Allegro to szmelc. Sam sprzedałem właśnie KIT-a w idealnym stanie - po prostu doszedłem do wniosku, że skoro i tak go nie używam, to po co ma się kurzyć. A parę PLN-ów włożę do skarbonki i nazbieram na lampę lub jakiś inny obiektyw.
    Choć przyznaję, że zdarzyło mi się kupić towar całkowicie niezgodny z opisem (nie fotograficzny).

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam !

Nie kupuje od obcych... zadnych uzywanych korpusow ani uzywanych szkiel.

Wole dozbierac kase a jak nie mam na to zbieranie czasu to
    kupuje nizszy model ale nowy.

W zadne kredyty nie wchodze.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Chłopaki! Każdy z nas ma inne doświadczenia i preferencje. Zarówno jeśli chodzi o auta, kobiety czy sprzęt foto.

mar_ko - jeśli udało Ci się kupić używkę w super stanie, pogratulować. Jak widać zdarza się dobry, używany sprzęt na allegro, w dobrej cenie. Nigdy temu nie przeczyłem, bo i auta które tam trafiaj też w jakimś małym procencie są ok. Nie wątpię też, że kit którego sprzedawałeś był perfect! Zdarzają się okazję i może uogólniam, ale w większości przypadków (!) - nie zawsze - auta na allegro to złom, a aparaty, zwłaszcza pokroju 5D - są wytrzaskane, z 2 migawką, albo np. komplet bez kartonu, płyt, kabli, itd, czyli. body + grip + 2 aku... no to co ja mam myśleć o taki sprzęcie? Jakie jest jego źródło pochodzenia, brak jakichkolwiek papierów, etc. Suma summarum: na allegro są dobre rzeczy, w dobrych lub nieco gorszych cenach, kwestia szczęścia i tego jak się trafi. Ja bym się bał kupić po prostu używany sprzęt, wydać równowartość nowego niższej klasy, jeszcze puk-puk odpukać, na odległość, z wysyłką... ;/

darekw1967 - dobrze piszesz. Wychodzę z tego samego założenia + że ostatnio nawet i raty 0% polubiłem ) hłehłehłe

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cena i dostępność 5D zależy tak naprawdę od ceny i dostepności 5D Mk2. Mówię tu zarówno o egzemplarzach zajechanych jak i nie zajechanych. Mnie udało się kupić idealny egzemplarz 5D jakieś 3 miesiące temu od Pana lat poś pod 70 który używał jej kompletnie amatorsko tak więc można znaleźć. Teraz sytuacja na Allegro wygląda gorzej. Rozumiem obawy przed zakupem używek ale czasem można trafić okazję.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Goomex, nie ma dla mnie znaczenia czy przypadkowi ludzie widza różnicę czy nie, robię zdjęcia DLA SIEBIE a nie dla innych i to ja mam być z nich zadowolony. Co mnie obchodzi czy człowiek z ulicy widzi różnicę 50D vs. 5D, ważne że JA ją widzę. I żeby nie było, mam 5D i 50D. Poza różnicą w obrazku jest jeszcze różnica w pracy obiektywów co już niejednokrotnie było wałkowane ale jest też jedna rzecz o której rzadko się pisze, 50mm to mniej więcej kąt widzenia naszego wzroku więc jak patrzę w wizjer FF z zapiętą 50mm to w wizjerze mam mniej więcej to samo co widzę w rzeczywistości. Oczywiście można założyć 30mm na cropa ale ile kosztuje 30mm f1,4 a ile 50mm f1,4? Dalej moje ulubione szkło czyli 70-200/f4 L, na FF mogę spokojnie objąć całą postać przy 70mm bez zbytniego maszerowania do tyłu jak i mogę zrobić ładne zbliżenie twarzy na 200m, na cropie albo mam portret od pasa w górę albo samo czoło na długim końcu. Maszerowanie w tył nie zawsze jest możliwe a i obiektywów 43-125 (odpowiednik 70-200 dla cropa) nie spotkałem. Z jakiegoś powodu podziały typu 24-70 70-200 i 100-400 powstały jeszcze za czasów filmu 35mm i dziwnym trafem nie jest to widzimisię jednej firmy. Nie wiem co w tym jest ale dużo lepiej komponują mi się kadry 70-200 na FF niż na 50D mimo, że zawsze mogę o te kilkanaście kroków się cofnąć. Z drugiej strony 17-40 stał się trochę nijaki, na krótkim końcu za szeroki a na długim za krótki, przydałoby się uzupełnienie 24-70. Nie żałuję przejścia na FF choć parę rzeczy podoba mi się w 50D których brak w 5D (5DII ma wszystko co ma 50D) ale w 10D tych rzeczy też nie miałem i jakoś sobie radziłem. W sumie żałuję zakupu 50D, mogłem od razu iść w 5D używkę.
    Co do przypowiastki o 70-200, zgadzam się zdecydowanie - o wiele lepiej z tym szkłem mi się pracuje na FF. Chociaż czasami podpinam je do 500D, w ramach extendera ;P
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najbardziej warto iść w używkę jeśli jest kilkumiesięczna i do tego jeszcze na gwarancji
    Ja w ten sposób kupiłem pare szkieł i żadnego zakupu nie żałuje. Zawsze min 30% taniej i żadnych śladów użytkowania - stan sklepowy. W przypadku puchy 5D niestety tak dobrze nie ma - od przypadkowego sprzedawcy bez obejrzenia bym nie kupił.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tylko dodam głos, że warto brać używaną piątkę. Trafienie na dobrą sztukę na allegro, to wcale nie jest problem, jak tu niektórzy piszą. Kupiłem taką puszkę, za grosze jak na owe czasy (jakoś rok temu), najtańsza na allegro i jakoś się nie nadziałem. 5D daje świetny obrazek i miażdży wszystkie cropy, a kto wie, że tego chce to niech bierze. Nowy sprzęt może paść tak samo szybko, jak używana piątka. I tak płacisz i tak. Robię zdjęcia dla siebie, jestem amatorem i nie wyobrażam sobie innej puchy w torbie niż FF. A że są inne priorytety niż 5D2, to mam 5D1, która zresztą w zupełności mi starcza.

I tak jak już niektórzy wspomnieli. W cenie 5D masz też "odświeżenie" szkieł. Wszystko nagle nabiera skrzydeł. ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Bierz 5D. Twoje szkła dostaną "kopa" na pełnej klatce. Skoro czas Cię nie nagli, to spokojnie poszukaj puszki w dobrym stanie, pojedź obejrzeć osobiście i na pewno coś znajdziesz. Ważne żeby nie szukać niby okazji za super małą kasę.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów