Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 182

Wątek: Szara karta

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Manual niepotrzebny, zasada jest bardzo prosta. Robisz fote karty na tle tego co chcesz sfotografowac w jakis tam warunkach oswietleniowych, potem reszte zdjec juz bez tej karty. Przy wolaniu RAW-ow w programie wybierasz balans bieli wg wybranego punktu na zdjeciu i wskazujesz na karte z pierwszego zdjecia.

Teoretycznie podobny efekt mozna uzyskac wskazujac "neutralnie" bialy/szary obiekt na zdjeciu (o ile taki wystepuje).

/EDIT eech nie zdazylem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Teoretycznie podobny efekt mozna uzyskac wskazujac "neutralnie" bialy/szary obiekt na zdjeciu (o ile taki wystepuje).

/EDIT eech nie zdazylem
    Tylko teoretycznie. A praktycznie poklikajcie sobie w różne obiekty które wydają sie neutralnie szare na zdjęciu i sami ocencie jak sie ma teoria do praktyki.

A tutaj kolejny przykład leworęcznych (takich co se z plexi nie potrafią):
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic2/278178

Dla mnie EOT.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Cytat Zamieszczone przez Jac
    "no kurde blaszka... 170... jak dla mnie nie warte swojej ceny... "
    Jeśli to jest Twoje zdanie na temat przydatności to gratuluję wiedzy.
    powtórze jeszcze raz jak dla mnie nie warte swojej ceny i to jest moje zdanie na ten temat
    perpla pisze ze konwersja WB nie jest bezstratna i nawet jesli tak by bylo to wg mie straty sa zupelnie pomijalne... to jak pisanie ze antenka zwieksza zuzycie paliwa i zmniejsz v.max (co jest prawda) ale kto to zauwazy?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie EOT.
    A dlaczego? Wrzuciles watek do "Testy sprzetu" to pochwal sie moze efektami, sam jestem ciekaw jak duza moze byc roznica przy AWB i na szarej karcie. Moze bys wrzucil RAW-a, tak zeby kazdy mogl sobie sam sprobowac ustalic balans?

Cytat Zamieszczone przez Jac
    perpla pisze ze konwersja WB nie jest bezstratna
    Szczerze mowiac jestem tym bardzo zaskoczony, o ile rozumiem utrate danych przy zmianie WB w JPEG (ktory ma jakis tam balans ustalony) to nie wiem dlaczego przy wolaniu RAW-a mialbym cos tracic (oczywiscie nie liczac oczywistej utraty danych przez konwersje do 8-bit na skladowa koloru i kompresje).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ok zapodam RAW'y jak będę w domu.
    Zrobię coś na dworze i w domu przy sztucznym świetle i każdy się sam pobawi.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie polemizuję z tym że komuś szkoda kasy na dobre wzorniki ale argumenty że można se wydrukować albo zrobić z pleksi są śmieszne...(wydać kupę kasy na DSLR i szkła po czym szczypać się na 170zł)
    za 170zl wole kupic swiatlomierz niz breloczek plastikowy a dslr'a sprzedalem w maju.. i narazie nie planuje zakupu nowego.. wole moja Mamiye

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Sorry, naprawdę ostatni raz daję link z tymi co dla nich home made plexi be:

http://www.outbackphoto.com/workflow/wf_76/essay.html

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

... o ile rozumiem utrate danych przy zmianie WB w JPEG (ktory ma jakis tam balans ustalony) to nie wiem dlaczego przy wolaniu RAW-a mialbym cos tracic (oczywiscie nie liczac oczywistej utraty danych przez konwersje do 8-bit na skladowa koloru i kompresje).
    Nie mówieę tu o kompresji do 8bitów.
    Weźmy taki przykład: mamy scenę gdzie poprawnie został ustawiony balans bieli i wszystkie trzy składowe koloru rozkłądają się na histogramie w całym zakresie rejestracji matrycy od czernego do przepalenia świateł. W tej sytuacji mamy najlepsza jakość zdjęcia. Jesli ta sama scena będzie sfotografowana przy błędnym WB to składowe widma porozjerzdają się a co za tym idzie zostaną poobcinane na końcach zakresów (w cieniach i światłach). Tak więc balans bieli oczywiście uda nam się ustawić w post-procesingu ale nie będzie to już operacja bezstratna.
    mam nadzieję że klarownie to przestawiłem

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, ja to rozumiem, podobnie sie nie odzyska szczegolow z przepalen na zdjeciu. Nie wiem tylko skad te straty przy RAW, wydawalo mi sie ze RAW jest zrzutka z matrycy i nie ma w sobie zadnego balansu bieli (oprocz informacji o proponowanym WB przez automatyke aparatu).

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Tak, ja to rozumiem, podobnie sie nie odzyska szczegolow z przepalen na zdjeciu. Nie wiem tylko skad te straty przy RAW, wydawalo mi sie ze RAW jest zrzutka z matrycy i nie ma w sobie zadnego balansu bieli (oprocz informacji o proponowanym WB przez automatyke aparatu).
    A co to według Ciebie jest zrzutka z matrycy? Rejestracja sygnałów z czujników.
    Każdy czujnik rejestruje jedną składowa barwną.
    Z tym przepaleniem to jest właśnie to, tyle że jedna składowa może byc bardzie przepalona od drugiej i po ich zgraniu (przy korekcji balansu bieli) nie odzyskamy utraconych informacji.

Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów