Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 182

Wątek: Szara karta

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanuszBody
    Tak. Jak chcesz ustawic WB na custom to szara karta położona "byle gdzie" i zdjęcie w trybie M - nie musi być ostre więc może być nawet poniżej minimalnej odległości ostrzenia obiektywu - daje wystarczająco dobre przybliżenie.
    Piszac tryb M masz na mysli M na body czy MF??
    5D + L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    ....
    Musi byc cos z 350tkami gdyz cykajac tak dla siebie na weselu gdzie rowniez focil Fotograf ( miał 10D )to przy tych samych warunkach jego AWB bylo o niebo lepsze niz moje w 350d(tez AWB).
    Zreszta on sam mowil, iz ma 350D i tez z tym walczy koretka na WB Shift.
    Nastepna sprawa to troche dziwne jest dla mnie iz pokazuje sie aparatowi "szare" ktore ma byc na focie biale....
    Teoria spisku? Coś źle z 350D? Nie. Z pełnym szacunkiem ale przeczytaj cały wątek. Poprawne i dobre ustawienie WB to akutrat jeden z większych problemów w fotografii wogóle a w cyfrowej w szczególności.

Karteczki z książki są do d... - pisałem dlaczego - zafarb mają i do kompensacji WB się nie nadają.

Białe to szczególny przypadek szarego. Czarne zresztą też.

...
    Piszac tryb M masz na mysli M na body czy MF??
    Jak jest M to M nie MF :-)

.
    Moim skromnym zdaniem mozna sobie poradzic bez breloczka....
    Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też :-)

...
    Co do wogole AWB moze to w 350'tce tak jest ze kaszani na maxa szegolnie indor...
    Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki :-P

Janusz

EDIT: Do poczytania też tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=7900
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-01-2006 o 10:21

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

....Co do wogole AWB moze to w 350'tce tak jest ze kaszani na maxa szegolnie indor.Na zewnatrz jest oki w wiekszosci przypadkow....
    Problem jest w tym że aparat NIE MA bladego pojęcia w jakim świetle robi zdjęcia, a rejestruje je bez kompensacji bieli. Twoje oczy (mózg) robią to automatycznie. To fotograf jest odpowiedzialny za WB. Kwestionujesz użycie "breloczka", dziwi Cię automatyka WB w aparacie...
    Bez urazy ale polecam jakąś lekturę dla początkujących....
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Teoria spisku? Coś źle z 350D?
    Spokojnie - jaka teoria spisku.Wiem, ze to lezy w mojej gestii aby WB byl OK - fachowcem nie jestm, niedawno zaczalem ale nie jestem tez zielony.
    Jak jest M to M nie MF
    Dlaczego akurat M a nie AV np??
    Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też
    Przeciez piszac to nie kwestionowalem breloczka - poprostu skoro kolor do pomiaru WB nie musi byc idealny to mozna wziac go z jakiejs kartki.Robiac foty na sniegu bierze sie ze sniegu i jest oki.

Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki
    Pewnie tak - ale wytlumacz mi dlaczego 10D o epoke starszy sprzet od 350D ma znacznie mniejsze klopoty z AWB - wiem bo widzialem roznice.
    5D + L

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Problem jest w tym że aparat NIE MA bladego pojęcia w jakim świetle robi zdjęcia, a rejestruje je bez kompensacji bieli. Twoje oczy (mózg) robią to automatycznie. To fotograf jest odpowiedzialny za WB. Kwestionujesz użycie "breloczka", dziwi Cię automatyka WB w aparacie...
    Bez urazy ale polecam jakąś lekturę dla początkujących....
    Nie kwestionuje Coustom WB to raz - czy to z breloczka czy z czegos innego.
    Dwa nie jestem specem ale jak juz wczesniej pisalem o 10D ktorym focono w tych samych warunkach - byly BDB i na AWB a z 350d byly nie do zaakceptowania - mozesz mi to wyjasnic jak to mozliwe w puszce tej samej firmy i w dodatku wiele starszej??
    Jesli nie robi sie coustom WB bozna bardziej lampa zmazyc i zafarbu nie bedzie - no ale stracimy zastane swiatlo i dostanie piekny efekt flasha:wink: .
    5D + L

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Dwa nie jestem specem ale
    .
    To widać, słychać i czuć...

...
    Nie kwestionuje Coustom WB to raz - czy to z breloczka czy z czegos innego.
    .
    Chyba jednak najlepiej RAW

...
    10D ktorym focono w tych samych warunkach - byly BDB i na AWB a z 350d byly nie do zaakceptowania
    .
    Zawiódł element z drugiej strony puszki. Naprawde. Nie ma czegoś takiego jak take same warunki wczoraj i dzisiaj. Podobne - może ale takie same z pewnościa nie.

...
    Jesli nie robi sie coustom WB bozna bardziej lampa zmazyc i zafarbu nie bedzie
    Jednak poczytać, poczytać, poczytać... potem jeszcze poczytać, poczytać, poczytać...

Bez urazy ale to co wypisujesz nie poddaje się dyskusji - poprostu poruszasz się na granicy absurdu i niewiedzy. Naprawde bez urazy.

Pozdrawiam
    Janusz

Miasto
    Płock

Domyślnie

To widać, słychać i czuć...
    Widze, ze sami fachowcy sie odzywaja a dla takich jak nie ma miejsca.8)

Chyba jednak najlepiej RAW
    Ten Raw mozna sobie wsadzic w pipipi jak wszystko jest bursztynowe albo jeszcze innego koloru - no chyba ze sie chce na kazda fote pol dnia przeznaczyc

Zawiódł element z drugiej strony puszki. Naprawde. Nie ma czegoś takiego jak take same warunki wczoraj i dzisiaj. Podobne - może ale takie same z pewnościa nie.
    Czepiasz sie Wasc czepiasz. Usredniam dane Bo widze ze juz taki madry jestes, iz dziwie sie, ze wogole to czytasz:-D - bez urazy;-)
    Mowie o tym, iz z 350D bylo 80% z zafarbem a z 10D 10% albo mniej i mowie o foceniu w tym samm czasie na tej samej sali - pzy tym samym oswietleniu wiec nie teoretuzuj, ze nie ma "identycznych" warunkow bo o tym wiem - ale to juz filozofowanie dla mnie jest.

Jednak poczytać, poczytać, poczytać... potem jeszcze poczytać, poczytać, poczytać...
    Bez urazy ale to co wypisujesz nie poddaje się dyskusji - poprostu poruszasz się na granicy absurdu i niewiedzy. Naprawde bez urazy.
    Zdaje sobie sprawe, iz nie posiadam pelnej wiedzy - co nie znaczy, ze nie widze i nie slysze.Skoro mam foty z dwoch puszek ktore focily w tym samym miejscu i o tej samej porze na tych samych ustawieniach t jestem wstanie porownac efekty.Poza tym Pan fotograf cykal tez troche moja i swoja rowniez 350D i stwierdzil to samo - no ale Ty pewnie i tak wiesz lepiej co i jak bylo
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 17-01-2006 o 13:34
    5D + L

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ten Raw mozna sobie wsadzic w pipipi jak wszystko jest bursztynowe albo jeszcze innego koloru - no chyba ze sie chce na kazda fote pol dnia przeznaczyc
    Dowcip roku. RAW ma tą przypadłość, że NIE ma w nim WB. Robiąc w RAW WB mozna olewać. Korekcja WB z RAW to jest banalna sprawa JESLI ma się "ten breloczek" właśnie (ale nie jest to konieczne). Plik RAW zawiera informacje o tym jak aparat PRZYPUSZCZA że należy ustawić WB ale fotka jest niezbalansowana. Ustawianie WB dla całej serii fotek w PS, RawShoterze czy Capture One zajmuje około JEDNEJ sekundy - to troche daleko do całego dnia - nieprawdaż?

Fakt, że cykałeś TY i ten Twój Pan Fotograf nic nie znaczy - cholera wie coście tam mieli poustawiane w tych puszkach. Oczywiście jest możliwość, że Twoj egzemplarz jest wadliwy - ale szczerze w to wątpię.

Sorry ale wszystko co napisałeś na temat WB, RAW itp. wyraźnie pokazuje, że sporo jeszcze musisz poczytać i to ZANIM zaczniesz zajmować kategoryczne stanowisko nt. wsadzania sobie czegoś w pipi gównianego WB w 350D i lepsiejszego auto WB w 10D.

Ponieważ "nie wiem lepiej jak było" przyjmuję, że masz rację. WB w 350D jest do chrzanu. Wywal 350D - jak bedziesz wyrzucał powiedz gdzie może się mała kolejka ustawi - kup 10D i be happy.

EOT

Janusz

Miasto
    Płock

Domyślnie

Dowcip roku. RAW ma tą przypadłość, że NIE ma w nim WB. Robiąc w RAW WB mozna olewać. Korekcja WB z RAW to jest banalna sprawa JESLI ma się "ten breloczek" właśnie (ale nie jest to konieczne). Plik RAW zawiera informacje o tym jak aparat PRZYPUSZCZA że należy ustawić WB ale fotka jest niezbalansowana. Ustawianie WB dla całej serii fotek w PS, RawShoterze czy Capture One zajmuje około JEDNEJ sekundy - to troche daleko do całego dnia - nieprawdaż?
    Widze, ze widziales tourtiala

Fakt, że cykałeś TY i ten Twój Pan Fotograf nic nie znaczy - cholera wie coście tam mieli poustawiane w tych puszkach. Oczywiście jest możliwość, że Twoj egzemplarz jest wadliwy - ale szczerze w to wątpię.
    Wiem co bylo poustawiane - az takim laikiem nie jestm.Poza tym widze Tu mala przypadlosc - wszystko co niezgadza sie z Twoim myslenie i nie tylko Twoim(jest tu jeszcze kilku takich panow8) ) jest pewnie wadliwe

ZANIM zaczniesz zajmować kategoryczne stanowisko nt. wsadzania sobie czegoś w pipi gównianego WB w 350D i lepsiejszego auto WB w 10D.
    Po pierwsze napisalem o gownianym AWB a nie WB i to w pomieszczeniech ze slabym swiatlem - jesli sie czepiac to na calego (bo widze ze malo tu dyskusji - niestety a tylko wytykania)

Ponieważ "nie wiem lepiej jak było" przyjmuję, że masz rację. WB w 350D jest do chrzanu. Wywal 350D - jak bedziesz wyrzucał powiedz gdzie może się mała kolejka ustawi - kup 10D i be happy.
    Widze, ze lepsza jest ironia nizeli przyznanie komus racji - nawet temu co pewnie wie czasem mniej ale nie zawsze.
    5D + L

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Widze, ze widziales tourtiala ...
    nie. a co to za diabeł? coś wspólnego z podróżą ma? to TOUR i TIAL

Jakbyś nie zauważył, to poświęciłem trochę czasu i napisałem Ci conieco wyjaśnień próbując conieco wyprostować Twoje spojrzenie na AWB i RAWy. Ty się ograniczasz TYLKO do uszczypliwości pod moim adresem.

Jesli Ci bardzo na tym zależy to - TAK MASZ 300 procent racji.

Dla mnie EOT - nie bede wiecej pisał bo sensu nie widze :-)

Janusz

Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów