Piszac tryb M masz na mysli M na body czy MF??Zamieszczone przez JanuszBody
Piszac tryb M masz na mysli M na body czy MF??Zamieszczone przez JanuszBody
5D + L
Teoria spisku? Coś źle z 350D? Nie. Z pełnym szacunkiem ale przeczytaj cały wątek. Poprawne i dobre ustawienie WB to akutrat jeden z większych problemów w fotografii wogóle a w cyfrowej w szczególności.Zamieszczone przez borkomar
Karteczki z książki są do d... - pisałem dlaczego - zafarb mają i do kompensacji WB się nie nadają.
Białe to szczególny przypadek szarego. Czarne zresztą też.
Jak jest M to M nie MF :-)Zamieszczone przez borkomar
Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też :-)Zamieszczone przez borkomar
Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki :-PZamieszczone przez borkomar
Janusz
EDIT: Do poczytania też tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=7900
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-01-2006 o 10:21
Problem jest w tym że aparat NIE MA bladego pojęcia w jakim świetle robi zdjęcia, a rejestruje je bez kompensacji bieli. Twoje oczy (mózg) robią to automatycznie. To fotograf jest odpowiedzialny za WB. Kwestionujesz użycie "breloczka", dziwi Cię automatyka WB w aparacie...Zamieszczone przez borkomar
Bez urazy ale polecam jakąś lekturę dla początkujących....
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Spokojnie - jaka teoria spisku.Wiem, ze to lezy w mojej gestii aby WB byl OK - fachowcem nie jestm, niedawno zaczalem ale nie jestem tez zielony.Zamieszczone przez Janusz Body
Dlaczego akurat M a nie AV np??Jak jest M to M nie MF
Przeciez piszac to nie kwestionowalem breloczka - poprostu skoro kolor do pomiaru WB nie musi byc idealny to mozna wziac go z jakiejs kartki.Robiac foty na sniegu bierze sie ze sniegu i jest oki.Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też
Pewnie tak - ale wytlumacz mi dlaczego 10D o epoke starszy sprzet od 350D ma znacznie mniejsze klopoty z AWB - wiem bo widzialem roznice.Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki
5D + L
Nie kwestionuje Coustom WB to raz - czy to z breloczka czy z czegos innego.Zamieszczone przez mirhon
Dwa nie jestem specem ale jak juz wczesniej pisalem o 10D ktorym focono w tych samych warunkach - byly BDB i na AWB a z 350d byly nie do zaakceptowania - mozesz mi to wyjasnic jak to mozliwe w puszce tej samej firmy i w dodatku wiele starszej??
Jesli nie robi sie coustom WB bozna bardziej lampa zmazyc i zafarbu nie bedzie - no ale stracimy zastane swiatlo i dostanie piekny efekt flasha:wink: .
5D + L
To widać, słychać i czuć...Zamieszczone przez borkomar
Chyba jednak najlepiej RAWZamieszczone przez borkomar
Zawiódł element z drugiej strony puszki. Naprawde. Nie ma czegoś takiego jak take same warunki wczoraj i dzisiaj. Podobne - może ale takie same z pewnościa nie.Zamieszczone przez borkomar
Jednak poczytać, poczytać, poczytać... potem jeszcze poczytać, poczytać, poczytać...Zamieszczone przez borkomar
Bez urazy ale to co wypisujesz nie poddaje się dyskusji - poprostu poruszasz się na granicy absurdu i niewiedzy. Naprawde bez urazy.
Pozdrawiam
Janusz
Widze, ze sami fachowcy sie odzywaja a dla takich jak nie ma miejsca.8)Zamieszczone przez Janusz Body
Ten Raw mozna sobie wsadzic w pipipiZamieszczone przez Janusz Body
jak wszystko jest bursztynowe albo jeszcze innego koloru - no chyba ze sie chce na kazda fote pol dnia przeznaczyc
![]()
Czepiasz sie Wasc czepiasz. Usredniam daneZamieszczone przez Janusz Body
Bo widze ze juz taki madry jestes, iz dziwie sie, ze wogole to czytasz:-D - bez urazy;-)
Mowie o tym, iz z 350D bylo 80% z zafarbem a z 10D 10% albo mniej i mowie o foceniu w tym samm czasie na tej samej sali - pzy tym samym oswietleniu wiec nie teoretuzuj, ze nie ma "identycznych" warunkow bo o tym wiem - ale to juz filozofowanie dla mnie jest.
Jednak poczytać, poczytać, poczytać... potem jeszcze poczytać, poczytać, poczytać...Zdaje sobie sprawe, iz nie posiadam pelnej wiedzy - co nie znaczy, ze nie widze i nie slysze.Skoro mam foty z dwoch puszek ktore focily w tym samym miejscu i o tej samej porze na tych samych ustawieniach t jestem wstanie porownac efekty.Poza tym Pan fotograf cykal tez troche moja i swoja rowniez 350D i stwierdzil to samo - no ale Ty pewnie i tak wiesz lepiej co i jak byloZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 17-01-2006 o 13:34
5D + L
Dowcip roku. RAW ma tą przypadłość, że NIE ma w nim WB. Robiąc w RAW WB mozna olewać. Korekcja WB z RAW to jest banalna sprawa JESLI ma się "ten breloczek" właśnie (ale nie jest to konieczne). Plik RAW zawiera informacje o tym jak aparat PRZYPUSZCZA że należy ustawić WB ale fotka jest niezbalansowana. Ustawianie WB dla całej serii fotek w PS, RawShoterze czy Capture One zajmuje około JEDNEJ sekundy - to troche daleko do całego dnia - nieprawdaż?Zamieszczone przez borkomar
Fakt, że cykałeś TY i ten Twój Pan Fotograf nic nie znaczy - cholera wie coście tam mieli poustawiane w tych puszkach. Oczywiście jest możliwość, że Twoj egzemplarz jest wadliwy - ale szczerze w to wątpię.
Sorry ale wszystko co napisałeś na temat WB, RAW itp. wyraźnie pokazuje, że sporo jeszcze musisz poczytać i to ZANIM zaczniesz zajmować kategoryczne stanowisko nt. wsadzania sobie czegoś w pipigównianego WB w 350D i lepsiejszego auto WB w 10D.
Ponieważ "nie wiem lepiej jak było" przyjmuję, że masz rację. WB w 350D jest do chrzanu. Wywal 350D - jak bedziesz wyrzucał powiedz gdzie może się mała kolejka ustawi - kup 10D i be happy.
EOT
Janusz
Widze, ze widziales tourtialaZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Wiem co bylo poustawiane - az takim laikiem nie jestm.Poza tym widze Tu mala przypadlosc - wszystko co niezgadza sie z Twoim myslenie i nie tylko Twoim(jest tu jeszcze kilku takich panow8) ) jest pewnie wadliweZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Po pierwsze napisalem o gownianym AWB a nie WB i to w pomieszczeniech ze slabym swiatlem - jesli sie czepiac to na calego (bo widze ze malo tu dyskusji - niestety a tylko wytykania)Zamieszczone przez Janusz Body
Widze, ze lepsza jest ironia nizeli przyznanie komus racji - nawet temu co pewnie wie czasem mniej ale nie zawsze.Zamieszczone przez Janusz Body
5D + L
nie. a co to za diabeł? coś wspólnego z podróżą ma? to TOUR i TIALZamieszczone przez borkomar
Jakbyś nie zauważył, to poświęciłem trochę czasu i napisałem Ci conieco wyjaśnień próbując conieco wyprostować Twoje spojrzenie na AWB i RAWy. Ty się ograniczasz TYLKO do uszczypliwości pod moim adresem.
Jesli Ci bardzo na tym zależy to - TAK MASZ 300 procent racji.
Dla mnie EOT - nie bede wiecej pisał bo sensu nie widze :-)
Janusz