Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Jaki obiektyw wybrać? Proszę o podpowiedz

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie

A no właśnie. A co do Canon 70-200L/4.0 to lepiej z IS czy może być bez?? Bo jednak cenowo się różnią. Nie wiem czy jak było by bez to nie utrzymam w ręku bez poruszenia, chociaż rękę chyba mam dość pewną.
    Jak duży wpływ ma brak IS do do wartości możliwie najdłuższej ustawy czasu no i ogólnie :P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak może zabraknąć długości, skoro kupujesz też tele? Nie da się mieć wszystkiego w jednym szkle... Chcesz mieć "uniwersalne" szkło to kup Canona 18-200...
    Faktycznie głupotę napisałem.
    ...ale chodziło mi ogólnie o to żeby na początek mieć coś w miarę uniwersalnego rozważając wybór między Tamronem 28-75 , a Canonem 24 - 105
    Ostatnio edytowane przez Nozart ; 12-09-2010 o 22:27 Powód: Automerged Doublepost
    Eos 550d + kit 18 -55 mm + duużo chęci
    Dopiero się uczę, więc wybaczcie błędy.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kolego kompletujesz tu szkła pod 5D czy pod 550D bo coś tu nie tak...
    24-105L to balast pod kropa ani to szerokie ani długie jest jego odpowiednik za to sprytny Canon 15-85IS i tego kup, ela 70-200L miałem - sprzedałem bo za krótka była nawet na kropie, kup albo nowego tamrona 70-300 który nadejdzie albo jak chcesz bez stabilizacji to sigma/tamron 70-200 ale 2.8 bo światło pozwala robić nieporuszone fotki plus ładniejszy bokeh. Co do canona 70-200 to różnica w cenie jest 1,5K za stabilizację czy warto ... nie. Nie zarabiasz fotografią to szkoda kasy na takie szkła pierwszy lepszy wyjazd na wakacje i max to 2 obiektywy w plecak. Sama wymiana nawet między dwoma sztukami męczy plus odkręcanie/dokręcanie filtrów...miałem teraz 4 obiektywy nad polskim morzem i 90% robiłem sigmą a resztę soligorem >300mm ptaszyska i odległe budowle.
    pozdro
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Najważniejsze jest to jaki zakres chcesz mieć już teraz. Jeżeli 24-105 pasuje Ci jako uniwersalny to z mogę Ci przyklasnąć. Ja tak zrobiłem i nie żałuje. Wykorzystuję go na co dzień, natomiast do specjalnych zadań powoli kompletuje pozostałe obiektywy. Przyszłościowo będzie to jeszcze 200 /f2.8 L i prawdopodobnie tokina 11-16 f/2.8

Co do tamronów, kupno tylko z pewnego źródła albo osobiście w celu przetestowania.
    Wiadomo, że najlepiej mieć zakres pokryty za równo z dołu jak i z góry. Aktualnie używam 17-85 i chcę go wymienić na coś innego z stajni Canona. Biorę pod uwagę 24-105 i 17-55 2,8. Każde z tych szkieł ma swoje plusy i minusy - wbrew pozorom wybór wcale nie jest łatwy mimo, że na forach sporo jest sugestii w tym temacie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Kolego poczytaj trochę na forum. Tematów jest mnóstwo i co nowa osoba to ma ten sam dylemat jaki obiektyw wybrać. Lenistwo i nic więcej. Nikt nic nowego nie powie niż to co już jest.

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Kolego kompletujesz tu szkła pod 5D czy pod 550D bo coś tu nie tak...
    Kolego narazie kompletuję pod 550, ale mówiłem że rozważam przyszłościowo, a to znaczy że chce mieć dość dobre szkła (jak na moje obecne warunki finansowe), które mi się ostaną, a puszkę mogę wymienić.

jest jego odpowiednik za to sprytny Canon 15-85IS i tego kup
    Świetny przedział ogniskowych,, który by mi pasował, ale dość sporo kosztuje i czy napewno lepszy od Tamrona 28-75??
    Wiem że zaraz pewnie usłyszę, że nie wiadomo czego wymagam, czy niskiej ceny czy jakości. I dlatego ponawiam pytanie czy ten Canon lepszy od Tamrona uwzględniając także ich różnicę cenową??

L-ka 70-200 dla mnie raczej nie bedzie za krótka, bo chyba nie zamierzam fotografować ptaków.

Ogólnie powiem Wam że w sumie chciałbym mieć obiektywy do krajobrazów, portretów, coś do w stylu reportażówki no i w tym jakiś zoom.
    (jeżeli coś pokręciłem to wybaczcie)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozart Zobacz posta
    ...ale chodziło mi ogólnie o to żeby na początek mieć coś w miarę uniwersalnego rozważając wybór między Tamronem 28-75 , a Canonem 24 - 105
    Mam pomysł... Kup sobie na początek Canona 50/1.8 do portretów... Może zmieni się Twoja polityka. Ja bym został przy kicie, dokupił stałkę do portretów, Tokinę 11-16/2.8 do repo i landszaftów, do tego 55-250IS, które powinno Ci zupełnie wystarczyć... Chyba, że koniecznie chcesz białą rurę. ;-)
    11-16 + 18-55 + 50 + 55-250 to już zestaw mega uniwersalny jak dla amatora. A nie tam w jakieś nudne 24-105 się będziesz pchał. ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Dlaczego u Cichego? No nie wiem... może najwięcej się tu wypowiada, napisał sporo postów, testów, jest sympatyczny i miły... Ale wyłączności na Tamrony chyba nie ma w Polsce?

Ja wszystkie Tamrony kupowałem w sklepie pod Łodzią (bez kryptoreklamy). Na zakup zawsze mam 1,5 godziny (po tym czasie sam ziewam), 5 szkieł na stole, tablice testowe, własną puszkę i doświadczenie sprzedawców pod ręką. Każdy kupuje tam, gdzie lubi. Pewnie najtaniej jest w juesej z niespodzianką po odpakowaniu paczki.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie

Eberloth bardzo chętnie poszedłbym do sklepu z własną puszką i przetestował obiektywy, tylko jest jeden mały problem... Nie mam jak narazie zielonego pojecia jak przetestować obiektyw. A nawet jakbym teoretycznie wiedział, to brakuje mi doświadczenia.
    Więc są dwa wyjścia, albo kupię sprzęt od osoby sprawdzonej, albo poproszę kogoś żeby przetestował mi szkło z moim body

zaitsev Zrobimy tak O C 24-105 narazie zapominam i wybieram jeden spośród:
    Tamron 17-50/2.8
    i
    Canon 15-85/3.5-5.6 IS

A w przyszłości najprawdopodobniej C 70-200 pewnie z IS bo bez sie trochę obawiam. Ale na ten obiektyw jeszcze przyjdzie czas.

Z C i T:
    Osobiście mi by bardziej odpowiadał zakres canona 15-85, ale za to za Tamronem przemawia światło no i cena...
    Teraz pojawia się pytanie, który lepszy (w domyśle pewnie canon)?
    I czy lepiej dopłacić do tego canona?
    Czy ktoś potrafi porównać te dwa obiektywy?? (Jeszcze sam poszukam gdzieś porównania)
    Pomyłka!!! :/

Chodziło mi oczywiście o Tamron 28-75 mm...
    Ostatnio edytowane przez Nozart ; 13-09-2010 o 00:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Kolego poczytaj trochę na forum. Tematów jest mnóstwo i co nowa osoba to ma ten sam dylemat jaki obiektyw wybrać. Lenistwo i nic więcej. Nikt nic nowego nie powie niż to co już jest.
    Kolego czytałem forum (nie tylko to zresztą) i rzeczywiście tematów oraz rad jest całe mnóstwo - stąd trudno wyrobić sobie jakieś konkretne zdanie (pomijam już fakt, że niektóre opinie i rady są skrajnie różne).
    A jeśli chodzi o nazywanie mnie leniem, to zachowaj więcej kultury słownej w dyskusji z innymi osobami.
    Zapamiętaj też, że na grzeczności nikt nigdy nie stracił
    No chyba, że należysz do gatunku trolli - wtedy sorry za moją uwagę.
    EOT.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    ....
    A jeśli chodzi o nazywanie mnie leniem, to zachowaj więcej kultury słownej w dyskusji z innymi osobami.......
    Hmmmmmm..... dziwne. Odniosłem wrażenie, że xxkomarxx pisał to do wątkodawcy (czyli Nozarta) nie do Ciebie. Nie cytował Cię w swoim poście a jego post znalazł się po prostu pod Twoim. W każdym razie ja to tak odbieram. :-)
    Posty dzieli 4 minuty. Pewnie nawet pisał posta kiedy Ty "publikowałeś" swojego.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-09-2010 o 09:11 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów