Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Jaki obiektyw wybrać? Proszę o podpowiedz

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozart Zobacz posta
    Też odniosłem takie wrażenie, że to było do mnie, no ale ja się nie obrażam, bo moze faktycznie mogłem lepiej poszukać, ale jak napisał Jago tego jest tyle, że na dobrą sprawę ciężko coś znaleźć.
    Ponadto jestem NOWY i jestem kompletnym amatorem i byłem przygotowany, że ktoś może mnie zrugać, za cokolwiek.

Ok trerzeba podjąć męską decyzcję... Nie będę Was męczył, bo może faktycznie jak napisał kolega WiatruMistrz za bardzo się przejmuję, bo przeciez mam tylko 550d i jestem amartorem. Może gdybym kupił 50d, nota bene za prawie tą samą cenę, to bym takiej uwagi nie usłyszał.
    Nie chodziło mi o to żeby kogokolwiek obrażać. Po prostu nikt nie doradzi Ci tu nic więcej niż to co było już napisane w wielu wątkach o temacie jaki obiektyw wybrać. A co do tego czy się jest amatorem czy profi; nie zależy to od sprzętu jakim się dysponuje tylko od tego co się potrafi.

Jago. Jak zauważył Janusz post nie był do Ciebie. Jeśli czujesz się obrażony to przepraszam bardzo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmmm..... dziwne. Odniosłem wrażenie, że xxkomarxx pisał to do wątkodawcy (czyli Nozarta) nie do Ciebie. Nie cytował Cię w swoim poście a jego post znalazł się po prostu pod Twoim. W każdym razie ja to tak odbieram. :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Posty dzieli 4 minuty. Pewnie nawet pisał posta kiedy Ty "publikowałeś" swojego.
    Ja odniosłem inne wrażenie i stąd taka moja reakcja.
    Generalnie jak się odnosi do jakiegoś wcześniejszego (konkretnego) postu, to trzeba go zacytować, podać jego numer lub na początku napisać nazwę użytkownika. Wiadomo, że jak odnosisz się do ostatniego (poprzedzającego) postu w wątku, to go nie cytujesz.
    Kolega xxkomarxx nie przestrzegał tej prostej zasady i stąd być może wynikła niejednoznaczna sytuacja.
    W każdym razie już nie patrząc już na to, czy ktoś kogoś zacytował czy też nie, to nazywanie innego forumowicza leniem jest nie tylko brakiem kultury słownej ale po prostu zwykłym chamstwem
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    .... nazywanie innego forumowicza leniem jest nie tylko brakiem kultury słownej ale po prostu zwykłym chamstwem
    Niekoniecznie. A jak ktoś jest naprawdę leniem? Nie ma ochoty przeczytać często kilku wcześniejszych postów, że o wyszukiwarce nie wspomnę, to co? Czyż nie jest z jego strony brakiem kultury i "zwykłym chamstwem", ja bym powiedział "żebractwem" :-), zawracanie głowy innym skoro odpowiedź na jego pytanie jest tuż obok. Tak jest natura internetu, słowo pisane brzmi dosadniej i zwykłe ...weź poczytaj... rzucone w rozmowie brzmi inaczej niż napisane. Ci co chcą pomóc naprawdę często czują się zniecierpliwieni powtarzaniem w kółko tych samych pytań i autentycznym lenistwem pytających.

Chyba nie masz racji z tym cytowaniem. Post bez cytatu zwykle odnosi się do głównego tematu wątku a z cytatem do wypowiedzi określonej osoby. Ale ja się nie znam ;-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Ja odniosłem inne wrażenie i stąd taka moja reakcja.
    Generalnie jak się odnosi do jakiegoś wcześniejszego (konkretnego) postu, to trzeba go zacytować, podać jego numer lub na początku napisać nazwę użytkownika. Wiadomo, że jak odnosisz się do ostatniego (poprzedzającego) postu w wątku, to go nie cytujesz.
    Kolega xxkomarxx nie przestrzegał tej prostej zasady i stąd być może wynikła niejednoznaczna sytuacja.
    W każdym razie już nie patrząc już na to, czy ktoś kogoś zacytował czy też nie, to nazywanie innego forumowicza leniem jest nie tylko brakiem kultury słownej ale po prostu zwykłym chamstwem

Nie cytując pisałem o poście autora wątku i basta.
    Powiedz mi w takim razie jak można nazwać osobę która zadaje kolejne pytanie z serii co wybrać?
    Zadaje się pytanie jakie inni zadawali już dziesiątki razy. A tłumaczy się tym że tyle tego jest że nie można nic znaleźć. Samemu dorzuca kolejny temat do "Bałaganu"
    Jago jeśli czymś Cię uraziłem to najmocniej przepraszam. Nie chciałem nikogo obrażać w żaden sposób. Nie jest to miejsce żeby się kłócić. Skoro już powstał ten wątek to niech autor coś skorzysta.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 14-09-2010 o 09:18 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Dlaczego u Cichego? No nie wiem... może najwięcej się tu wypowiada, napisał sporo postów, testów, jest sympatyczny i miły... Ale wyłączności na Tamrony chyba nie ma w Polsce?

Ja wszystkie Tamrony kupowałem w sklepie pod Łodzią (bez kryptoreklamy). Na zakup zawsze mam 1,5 godziny (po tym czasie sam ziewam), 5 szkieł na stole, tablice testowe, własną puszkę i doświadczenie sprzedawców pod ręką. Każdy kupuje tam, gdzie lubi. Pewnie najtaniej jest w juesej z niespodzianką po odpakowaniu paczki.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie

Eberloth bardzo chętnie poszedłbym do sklepu z własną puszką i przetestował obiektywy, tylko jest jeden mały problem... Nie mam jak narazie zielonego pojecia jak przetestować obiektyw. A nawet jakbym teoretycznie wiedział, to brakuje mi doświadczenia.
    Więc są dwa wyjścia, albo kupię sprzęt od osoby sprawdzonej, albo poproszę kogoś żeby przetestował mi szkło z moim body

zaitsev Zrobimy tak O C 24-105 narazie zapominam i wybieram jeden spośród:
    Tamron 17-50/2.8
    i
    Canon 15-85/3.5-5.6 IS

A w przyszłości najprawdopodobniej C 70-200 pewnie z IS bo bez sie trochę obawiam. Ale na ten obiektyw jeszcze przyjdzie czas.

Z C i T:
    Osobiście mi by bardziej odpowiadał zakres canona 15-85, ale za to za Tamronem przemawia światło no i cena...
    Teraz pojawia się pytanie, który lepszy (w domyśle pewnie canon)?
    I czy lepiej dopłacić do tego canona?
    Czy ktoś potrafi porównać te dwa obiektywy?? (Jeszcze sam poszukam gdzieś porównania)
    Pomyłka!!! :/

Chodziło mi oczywiście o Tamron 28-75 mm...
    Ostatnio edytowane przez Nozart ; 13-09-2010 o 00:32 Powód: Automerged Doublepost
    Eos 550d + kit 18 -55 mm + duużo chęci
    Dopiero się uczę, więc wybaczcie błędy.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Żaden obiektyw o zoomie większym niż 3, no może max 4, nie może być dobry optycznie. Czysta fizyka, której się nie przeskoczy. 15-85 to zoom 5.7x a 18-200..... ponad 10x. To jest oczywiście OK jeśli jest się świadomym wad takich rozwiązań. 24-105 to akurat górna granica i kompromis jakość/zoom.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Żaden obiektyw o zoomie większym niż 3, no może max 4, nie może być dobry optycznie. Czysta fizyka, której się nie przeskoczy. 15-85 to zoom 5.7x a 18-200..... ponad 10x. To jest oczywiście OK jeśli jest się świadomym wad takich rozwiązań. 24-105 to akurat górna granica i kompromis jakość/zoom.
    Nie ma ostrej cezury, co jest dobre, a co nie.

Zniekształcenia 24-105 na pełnej klatce i 15-85 na cropie są podobne i podobnie pomijalne w zastosowaniach amatorskich. 17-55 jest bardziej bezkompromisowy. Najważniejsze, że wszystkie są akceptowalnie ostre od pełnej dziury.

A jakości (może nie mechanicznej ) 18-200 będę bronił, to dobry obiektyw. Na tym forum jest tendencja, która mnie trochę śmieszy - dyskwalifikowania rzeczy, które są po prostu wygodne Wolę od tego pogodny uśmiech znajomego, którym obdarza mnie kiedy mędrkuję o doskonałości optycznej innych niż jego Tamron 28-300 obiektywów, które mógłby przypiąć do swojego D700... na Malediwach
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie ma ostrej cezury, co jest dobre, a co nie.

Zniekształcenia 24-105 na pełnej klatce i 15-85 na cropie są podobne i podobnie pomijalne w zastosowaniach amatorskich. 17-55 jest bardziej bezkompromisowy. Najważniejsze, że wszystkie są akceptowalnie ostre od pełnej dziury.

A jakości (może nie mechanicznej ) 18-200 będę bronił, to dobry obiektyw. Na tym forum jest tendencja, która mnie trochę śmieszy - dyskwalifikowania rzeczy, które są po prostu wygodne Wolę od tego pogodny uśmiech znajomego, którym obdarza mnie kiedy mędrkuję o doskonałości optycznej innych niż jego Tamron 28-300 obiektywów, które mógłby przypiąć do swojego D700... na Malediwach
    Nie o zniekształcenia chodzi. Ogólna jakość optyczna to coś więcej od dystorsji.

Nawet nie próbuję dyskwalifikować któregokolwiek z obiektywów. Napisałem dość wyraźnie: ...To jest oczywiście OK jeśli jest się świadomym wad takich rozwiązań... :-) i podtrzymuję to w całej rozciągłości.

Niczego też nie dyskwalifikuję. Mam (właściwie miałem) 35-350 z określonych powodów. Optycznie nędza ale wygodny. Niestety 18-200 (moim zdaniem) sprawuje się gorzej.

Jako, że mam trochę lat i "przerobiłem" na własnej skórze kilkadziesiąt obiektywów mogę chyba powiedzieć, że moim zdaniem lepiej kupić jeden dobry (drogi) obiektyw niż 3 "bylejakie". Efekt finalny jest zwykle ten sam. "Bylejakośc" idzie (ze stratą) do następnych amatorów a sami kupujemy ponownie coś lepszego. Tani o dobry to 2:1. Tylko dwa razy trzeba kupować. Raz tanio, a raz dobrze. :-)

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jako, że mam trochę lat i "przerobiłem" na własnej skórze kilkadziesiąt obiektywów mogę chyba powiedzieć, że moim zdaniem lepiej kupić jeden dobry (drogi) obiektyw niż 3 "bylejakie". Efekt finalny jest zwykle ten sam. "Bylejakośc" idzie (ze stratą) do następnych amatorów a sami kupujemy ponownie coś lepszego. Tani o dobry to 2:1. Tylko dwa razy trzeba kupować. Raz tanio, a raz dobrze. :-)
    Zgadzam się z Tobą. Obawiam się jedynie o potencjalne odczytanie Twojego poprzedniego wpisu jako recepty na wyliczenie jakości obiektywu z podzielenia granic zakresu ogniskowych. Szukamy (i cały ten wątek jest tego najlepszym dowodem) prostych i przemawiających do wyobraźni argumentów, które zwolnią nas z odpowiedzialności przetestowania tego na własnym portfelu. Uważam to za błąd.

Moje "rady" są tak naprawdę wynikiem mojego nędznego doświadczenia i potrzeb. Innych z całą pewnością niż u autora wątku, innych też niż Twoje.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów