Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Jaki obiektyw wybrać? Proszę o podpowiedz

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie Jaki obiektyw wybrać? Proszę o podpowiedz

Witam.
    Jestem tu pierwszy raz i proszę o radę. Mam C550d + kit 18-55 i jestem oczywiście początkujący. Chciałbym kupić jakiś dłuższy obiektyw. Zastanawiałem się na początku nad Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS, ale doszedłem do wniosku, że chcę czegoś lepszego tak żeby zostało mi na dłużej, bo chcę się rozwijać.
    W tym momencie zastanawiam się nad 3 obiektywami i wyborem tak na przysłość żeby wszystko mi się uzupełniało.

Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO
    lub
    Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM
    +
    Canon EF 70-200mm f/4L IS USM

Najbardziej chciałbym mieć C 24-105 mm gdyż jest dłuższy od Tamrona i być może (chociaż bardzo bym chciał) w odleglejszej przyszłości kupić do niego 70-200 mm, jednak jest to wyjście dość kosztowne. Na pierwszy z tych obiektywów musiałbym zbierać pieniądze ok roku.

Drugie wyjście jest takie że zamiast C 24-105 mm kupić w.w. Tamrona. Czytałem na optycznych test i wypadł chyba dość pozytywnie no i cena tego ob jest przystępna.
    Jednak:
    1. Doczytałem się jednak opinii że niektóre egzemplarze Tamrona bywają wadliwe i występuje w nich np BF lub FF. Obawiam się kupić coś co później może okazać się wadliwe a boję się że sam mógłbym w nie dość dobry sposób spr czy dany obiekty jest ok, szczgólnie gdybym zamawiał przez internet.
    2. Dla mnie mógłby być albo trochę szerszy na krótkim końcu, albo trochę dłuższy, żeby był bardziej uniwersalny jak C 24- 105mm.

I teraz pojawia się pytanie. Który obiektyw kupić jako pierwszy? Czy bardziej uniwersalnego, lepszego choć droższego Canona 24-105 mm.
    Czy zadowolić się mniej uniwersalnym i gorszym, jednak o połowę tańszym Tamronem, który mógłbym kupic o połowę wcześniej.

A może macie jakieś własne sugestie lub propozycje.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Najważniejsze jest to jaki zakres chcesz mieć już teraz. Jeżeli 24-105 pasuje Ci jako uniwersalny to z mogę Ci przyklasnąć. Ja tak zrobiłem i nie żałuje. Wykorzystuję go na co dzień, natomiast do specjalnych zadań powoli kompletuje pozostałe obiektywy. Przyszłościowo będzie to jeszcze 200 /f2.8 L i prawdopodobnie tokina 11-16 f/2.8

Co do tamronów, kupno tylko z pewnego źródła albo osobiście w celu przetestowania.

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie

Tak jak już mówiłem, że właśnie C 24-105 mm najbardziej by mi odpowiadał, ale będę musiał w takim razie ok rok poczekać aż go zakupie, a do tego czasu pomęczyć się na kicie. Szkoda, że nie jest tańszy, bo chciałbym mieć jak najszybciej czym focić
    Może ktoś jeszcze się wypowie.

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

właśnie jestem na podobnym etapie zakupów ,tyle ,ze chce jeszcze zmienić do tego body.Biorąc pod uwage wszystkie za i przeciw,raczej pewne jest ,że sam zakupie 24-105 jako uniwersalne szkło.To chyba najlepszy uniwersalny zoom canona w takich pieniadzach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tyle że nowy 24-105L kosztuje tyle co używane T28-75 i C70-200L razem wzięte. Ja mogę powiedzieć, że 70-200/f4L jest bardzo przyjemnym szkłem. Pewnie że są lepsze od niego ale biorąc pod uwagę cenę za używkę w okolicach 1800-1900zł lub 2400 za nówkę to jest to dobra propozycja. Pytanie czy trafisz na dobry egzemplarz 24-105 bo różnie z tym bywa.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Jeśli mogę dodać moją subiektywną opinię, to powiem tyle, że miałem 24-105. Faktycznie świetny obiektyw. Ale ostatecznie nie mając w perspektywie pełnej klatki sprzedałem i kupiłem C17-55/2.8, bo brakowało mi 18-20 mm, a i 17mm przy jakimś widoczku już wygląda całkiem efektownie (pomijając fakt cholernej beczki przy tym konkretnym szkle). No i światło 2.8 przy okazji. Osobiście uważam, że cena tego obiektywu to jakaś pomyłka, ale ostatecznie jak to człowiek przełknie jakoś to po czasie docenia zakres (wbrew pozorom bardzo uniwersalny) i jakość optyczną. No i masz szkło, i puszkę w jednym systemie (w razie "w" chyba łatwiej dyskutować z jednym a nie z dwoma serwisami). Ale można też rozważyć Tamrona 17-50. Dużo taniej a wielu bardzo chwali. Tylko koniecznie z pewnego źródła. Tu wiadomo skąd ;-)
    Dodać tylko muszę, że akurat na dłuższe ogniskowe mam 70-200, więc nie doskwiera mi brak czegoś wyżej niż 55m w jednym szkle. Wszystko kwestia potrzeb (ile w jakich sytuacjach robisz zdjęć) i perspektyw na ewentualne rozbudowanie szklarni.
    Myślę, że najlepiej, tak jak z resztą wielu doświadczonych użytkowników radzi, najpierw robić tym co się ma, a potem przejrzeć swoje zasoby i zobaczyć w exifach jakich ogniskowych najczęściej używasz (lub ewentualnie będąc przekonanym że brakuje ci zakresu). Ja tak zrobiłem i nie żałuję.
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja bym wziął Tamrona 28-75/2.8 i Canona 55-250IS.
    W tele przyda się IS, a ten Tamron może już być całkiem przyzwoitą portretówką... Chyba, że masz parcie na czerwony pasek, solidne wykonanie, USM i stabilizację. Resztę kasy odłóż sobie na jakąś stałkę... ;-)
    O Tamrona pytaj u forumowego kolegi - Cichego.

Miasto
    Ryki/Lublin

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Tylko, że teraz to już w końcu sam nie wiem na co się w dłuższej perspektywie zdecydować.
    Chętnie kupiłbym tego Tamrona, ze względu na stosunek ceny do parametrów, ale boję się że może mi zabraknąć trochę długości i będę żałował, że jednak nie poczekałem na C 24-105. No i na dodatek obawiam się trafić na jakiś kiepski towar.
    Chyba skontaktuję się z kimś kto foci i ma jakieś obiektywy aby mi pożyczył w celu przetestowania czy wystarczył by mi zakres 28 -75 mm. Jeżeli tak to odpowiedz byłaby prosta.

zaitsev a dlaczego akurat do kolegi Cichego?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co do Canon EF-S 55-250 mm, to nie chce go za bardzo ze względu na kręcącą się mordkę co chyba będzie uprzykrzało życie w połączeniu z filtrami.
    Ostatnio edytowane przez Nozart ; 12-09-2010 o 21:50 Powód: Automerged Doublepost
    Eos 550d + kit 18 -55 mm + duużo chęci
    Dopiero się uczę, więc wybaczcie błędy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak masz body 550D to najlepszym rozwiązaniem w rozsądnej cenie przy zachowaniu odpowiedniej jakości jest :
    1. Tamron 17-50/2.8 ( ten model jest przeznaczony do cropa)
    2. Canon 70-200L/4.0 ( bodajże najtańsza L-ka )
    Ja mam te szkla na 50D i sprawują się wzorowo
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozart Zobacz posta
    zaitsev a dlaczego akurat do kolegi Cichego?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=63222
    http://canon-board.info/showthread.php?t=66623
    Chętnie kupiłbym tego Tamrona, ze względu na stosunek ceny do parametrów, ale boję się że może mi zabraknąć trochę długości i będę żałował, że jednak nie poczekałem na C 24-105.
    Jak może zabraknąć długości, skoro kupujesz też tele? Nie da się mieć wszystkiego w jednym szkle... Chcesz mieć "uniwersalne" szkło to kup Canona 18-200...
    A co do Canon EF-S 55-250 mm, to nie chce go za bardzo ze względu na kręcącą się mordkę co chyba będzie uprzykrzało życie w połączeniu z filtrami.
    Wiesz, można przytrzymać filtr, w momencie jak obiektyw ostrzy. Zresztą filtrów i tak pewnie nie używasz non-stop, a jeśli używasz, to przy każdym ujęciu i tak warto skontrolować pozycję filtra, więc i tak go łapiesz i nim kręcisz...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów