Strona 52 z 194 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    I to jest chyba target m43 - dodatkowy nieduży aparat np. na wakacje dla fotografów posiadających sprzęt profi/semiprofi do celów zarobkowych.
    Tylko wygląda na to, że ten target nie jest za wielki. Już bardziej sensownie i przyszłościowo wg mnie tak jak sony i pewnie samsung. Targetu szukać u masowego odbiorcy. Inaczej pozostaje marginesik i przez to wysokie ceny.

Umówmy się, że rozmiarami już aparaty z matrycą APSC spokojnie są porównywalne, a nawet mniejsze. Więc czym tu teraz się odróżnić? Ceną raczej nie, no bo jak tu dać niższe ceny niż sony ;-). Jakością? Może, ale wtedy właśnie zostaje marginalizacja i niszowy odbiorca.

A wystarczyło już rok temu sprzedawać kity m4/3 za 1500 zł i dziś siedzieli by mocno na rynku i wcinali spory kawałek tortu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym taki odbiorca profi kupi sobie mały aparacik w systemie w którym siedzi, bo jak mu przyjdzie ochota podpiąć coś profi to nie będzie problemu z kompatybilnością. Także poczekajmy, aż podobne mini pokażą canon i nikon i będzie po targecie.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 08-09-2010 o 20:53 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Poza tym taki odbiorca profi kupi sobie mały aparacik w systemie w którym siedzi, bo jak mu przyjdzie ochota podpiąć coś profi to nie będzie problemu z kompatybilnością. Także poczekajmy, aż podobne mini pokażą canon i nikon i będzie po targecie.
    Póki co Nikon pokazał... P7000 i nie jestem pewny, czy to na razie nie wszystko. Canon też nie pokazał swojego EVIL-a i póki co nic o nim sensownego nie słychać, więc na razie target jest, a co będzie później, to się okaże, ale to ani moje, ani Twoje zmartwienie tylko Olka/Panasa.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A wystarczyło już rok temu sprzedawać kity m4/3 za 1500 zł i dziś siedzieli by mocno na rynku i wcinali spory kawałek tortu.
    To nie takie proste. Sa rozna strategie marketingowe. Inna ma Panas, inna Olek.

Wiadomo wszem i wobec, ze Panas nie mogl dawac cen niskich, bo i tak nie wyrabial sie z produkcja, tak duze bylo zapotrzebowanie. Zainteresowanie u43 przeroslo producentow. Glownie P.

Poza tym taki odbiorca profi kupi sobie mały aparacik w systemie w którym siedzi, bo jak mu przyjdzie ochota podpiąć coś profi to nie będzie problemu z kompatybilnością.
    Coz:
    - po pierwsze rozmiar tych szkiel bedzie niepotrzebnie za duzy
    - niedostosowany (wolny, glosny) AF (widzimy jak to dziala dzis w LV)
    - niedostosowana (stopniowa, glosna) przyslona (choc to najmniejszy problem)

Pisze w kontekscie foto i wideo, bo w zasadzie juz tylko o takim mozna rozmawiac, jesli poruszamy temat masowego nabywcy.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dokładnie mam taki plan.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co więcej, nie obrażę się na Canona, jeśli wcale nie wypuści odpowiednika m43. O czym jestem coraz bardziej przekonany.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-09-2010 o 21:52 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wszystko zmienia Sony - ostatnie obniżki E-PL1 w kicie ($480) wymuszone przez rabaty na Nexa, stawiają istnieje serii Gie Canona czy LX Panasonica pod duuuużym znakiem zapytania.
    IMO nic to nie zmienia. Rynek na te aparaty wciąż jest bardzo ciasny. Wielu ludzi patrzy na to tak. Mają kupić aparat = kupują kompakt. Mają kupić aparat profesjonalny/dobry/porządny (do wyboru) = kupują dslr. Dla wielu osób idea bezlusterkowców jest zwyczajnie niezrozumiała. Stąd pewnie jest tak, że ten sprzęt kupują jednak osoby obznajomione z rzeczą i niełatwo się przebić na tzw. masowy rynek.
    Być może to się zmieni ale na to zwyczajnie potrzeba czasu i jakieś nagłe ruchy niczego tu nie zmienią. I mam wrażenie że zarówno Canon jak i Nikon doskonale to rozumieją dlatego nie śpieszą się z wypuszczaniem czegokolwiek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wielu ludzi patrzy na to tak. Mają kupić aparat = kupują kompakt. Mają kupić aparat profesjonalny/dobry/porządny (do wyboru) = kupują dslr. Dla wielu osób idea bezlusterkowców jest zwyczajnie niezrozumiała.
    Trudno sie nie zgodzic, szczegolnie w Polsce. Ale zmienia sie to z czasem. Na pewno Sony wydaje duuuzzoooo wiecej kasy na reklame i marketing niz Oly i Panas razem wzieci.

Caly czas mam przed oczyma obrazek, ktory linkowalem iles postow temu - rynek kompaktow podjedza aparaty w telefonach, runek luster podjedza bezlusterkowce.

Pozyjemy, zobaczymy.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

Wiadomo wszem i wobec, ze Panas nie mogl dawac cen niskich, bo i tak nie wyrabial sie z produkcja, tak duze bylo zapotrzebowanie.
    Poważnie? Taki gigant jak Panasonic nie wyrabiał z zamówieniami na m4/3? To oni mają jakiś mikro dział foto chyba. Przecież ludzie podają linki do procentów sprzedaży co jakiś czas i jakoś nie zauważyłem, żeby panas miał jakiś duży procent rynku. I nie wyrabiał.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przez wiele miesiecy ludzie dzielili sie linkami na DP Review oraz 43rumors, jak tylko jakas pucha albo szklo typu 7-14mm albo 20mm, czy 45mm pojawilo sie tylko w sklepie. Powoli jest coraz lepiej.

To jaki maja dzial - nie ma akurat zadnego znaczenia. Jakis czas temu zdecydowali na linie G, mieli jakis plan produkcji i sprzedazy. Plan byl niedoszacowany. Nikt nie spodziewal sie tak duzego zainteresowania w Japonii, potem na zachodzie.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

IMO nic to nie zmienia. Rynek na te aparaty wciąż jest bardzo ciasny. Wielu ludzi patrzy na to tak. Mają kupić aparat = kupują kompakt. Mają kupić aparat profesjonalny/dobry/porządny (do wyboru) = kupują dslr. Dla wielu osób idea bezlusterkowców jest zwyczajnie niezrozumiała.
    I tu pojawia się Sony z jego malutkim (w wymiarze kompakta) Nexem.
    Sony zmienia wszystko i dobrze. Zmusiło Panasa do zmiany koncepcji odnośnie GF2 (thinnest m/43 camera ever made). Takie a nie inne GF2 będzie dzięki Sony. Takie a nie droższe G10 jest dzięki Sony.
    Imho dzięki Sony zmieni się również podejście mas do jakości obrazka. Ludzie sami to wypromują wśród znajomych i nie tylko (ja mimo, że nie chciałem wysłuchać musiałem wykład o Nex koleżanki do koleżanki podczas reklam, przed seansem w Kinoplexie).
    Dalej to już prawa fizyki. Jedna zrobi zdjęcie na grillu swoim Nexem, druga zwykłym kompaktem, trzecia Nokią. Na kompie w poczcie sobie porównają i... leci kupić Nexa. bo nie będzie wypadać nie mieć, bo zobaczy, że jest lepiej, itp
    Tak samo jak dzieci w szkole z tymi konsolami...

Fajnie Oly kombinuje z tymi zumami, tylko imho praktycznie wszystkie takie stwory tracą sens po rewelacyjnych 14-140 i 14-150.
    Tak naprawdę jakby reklamy TV w deseń TZ7 pokazywały moc takiego zooma "w Egipcie" nic więcej nie musieliby robić (z zumów).
    szkoda, że Oly nie reklamuje swoich zalet tj. rewelacyjnego AWB, bo tak naprawdę to się liczy w realu i IBIS.

To pisałam ja desperate housewife - japoński target aparatu GF1
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

I mam wrażenie że zarówno Canon jak i Nikon doskonale to rozumieją dlatego nie śpieszą się z wypuszczaniem czegokolwiek.
    Ostatnia plotka mówi o pokazie nowej technologii przez Panasa na Photokinie, spekulacje (plus oficjalny wywiad gościa z Panas) kierują w stronę global shutter

Cytat Zamieszczone przez Bod1er na 43R
    With a global/electronic shutter pixels only need to be exposed for the length of time appropriate to the part of the image they relate to. Ie a pixel reading the light from a shadow can now be exposed for longer than one covering a bright part of the image. There is therefore no need for a pixel to ‘clip’ a highlight or underexpose a shadow.
    Jeśli rzeczywiście to będzie elektroniczna migawka to być może na to czeka Canon i/lub Nikon.
    Już dwa razy tak zrobili: anons 200/800 i 500/600 "odłożony w czasie".
    the silence is deafening

Strona 52 z 194 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów