Przecież można było dać ekstra szybkę, jak w lustrzankach sigmy. Miejsce jest a chroniona byłaby migawka i filtry przed matrycą.
Przecież można było dać ekstra szybkę, jak w lustrzankach sigmy. Miejsce jest a chroniona byłaby migawka i filtry przed matrycą.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Namieszać mogliby, gdyby cena była zauważalnie niższa w porównaniu z najtańszymi lustrzankami, bo kto normalny zapłaci za to jak za Canona 40D? Wyleciało lustro, migawka (niczym nieosłonięta matryca - niefajnie), optyczny wizjer, więc cena wydaje mi się w żaden sposób nie uzasadniona. Czy puszka jest przynajmniej wykonana z czegoś lepszego niż plastik?
Migawka?![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie wyobrażam sobie tego. Przy takiej cenie konkurencję mają ogromną - bogaty wybór amatorskich i półprofesjonalnych luster - pewnych, sprawdzonych i z dużym wyborem szkieł. Wg mnie szansą byłaby tutaj "jakość lustra w cenie kompaktu", bo nie widzę innych argumentów po stronie Panasa.
Konkurencja jest zawsze i wszędzie i obecnie wszędzie bardzo duża. Liczy się target do którego jest kierowany dany sprzęt. I myślę że tutaj musieli stwierdzić, że jednak jest pewna grupa, która się taką nowością zainteresuje. Przy czym nie przesadzajmy ta cena nie jest jakaś obłędna na zachodnie warunki. Nie wiem być może wynika ona z zastosowanych technologii - może póki co nie da się taniej, a być może też z przewidywnej skali produkcji. Na pewno jest to dużo sensowniej pozycjonowany produkt niż ta najdroższa lustrzanka Panasa L1 /czy jakoś tak/.
Mam wrażenie że Panasonic tak trochę miotał się po tym rynku i nie bardzo mogli znaleźć dla siebie miejsce. Chyba właśnie je znaleźli.
Powiem jeszcze tak gdyby Canon wypuścił coś podobnego (a do czego pasowałyby EF-y) w podobnej cenie to jednego klienta już mają bankowo 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może po prostu na czas odpięcia obiektywu migawka się zamyka ?
Gdzieś tam pisze, że po wyłączeniu jest nadal otwarta, ale gdyby odpiąć obiektyw podczas pracy ? Nie zagłębiałem się specjalnie w tekst na dpreview. Aż z ciekawości zerknę.
edit: No i rzeczywiście jest ciągle otwarta... a to ci :-)
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 12-09-2008 o 19:18
@Kolekcjoner - Canon miałby szkła i nie miałby matrycy 4/3, a to już dwie zalety w porównaniu z tym wynalazkiem
@piast9 & Bagnet007 - jaka migawka?! Przecież migawka jest tam taka, jak w kompaktach - żadna. Matryca nie jest niczym osłonięta.
Przeczytaj dokładnie cały opis.
cyt. "...the G1 features a newly-designed focal plane shutter..."
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 12-09-2008 o 19:22