Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ef 70-300 is

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie ef 70-300 is

Mam zamiar kupić jak w tytule do 5d mk1.Bawilem sie,wypadl nieźle.Szczegolnie w srodku klatki Mam pytanie do uzytkownikow:czy to prawda czy plotka,ze af początkowo dziala w tym szkle ok ale po jakims czasie sie <rozjeżdża>. Czy cos takiego potwierdzacie? Czy ewentualna naprawa jest prosta/droga? Dzieki za odpowiedz:-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sorry,prosba do admina zeby przeniosl post do <obiektywow> dziekuje:-)
    Ostatnio edytowane przez photogambler ; 05-09-2010 o 11:26 Powód: Automerged Doublepost
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Mam takie szklo od 6 lat i nic sie nie rozjechalo. Osobiscie uwazam ze do 5D lepiej bylo by kupic 70-200 f/4 ktory bedzie w tej samej cenie a jest lepszy i szybszy. IS jest fajny, ale jakosciowo 70-200 jest duzo lepsze. Ogniskowa 200 a 300mm nie robi wielkiej roznicy na zdjeciach.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ogniskowa 200 a 300mm nie robi wielkiej roznicy na zdjeciach.
    Wszystko zależy od tego co fotografujesz. Miałem wcześniej sigme 70-300, teraz 70-200/4 i powiem szczerze, że największa zmiana w tych szkłach <po za szybkością af, bo sigma w przedziale do 200 nieźle sobie radzi> to brak 300mm.

Coś już napisał

Domyślnie

Witam,

odswierzam watek bo zastanawiam sie wlasnie nad uzywanym tele na jednorazowy wyjazd do afryki - potem planuje sprzedac bo normalnie nie przepadam za ogniskowymi powyzej 105 mm. Nie chce wiec inwestowac kroci w szkla typu 100-400.

Co bralibyscie do 5d2: C70-300 czy moze w zamian nowego Tamrona 70-300 albo C70-200/4?

Z gory dzieki za rady...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Witam,

odswierzam watek bo zastanawiam sie wlasnie nad uzywanym tele na jednorazowy wyjazd do afryki - potem planuje sprzedac bo normalnie nie przepadam za ogniskowymi powyzej 105 mm. Nie chce wiec inwestowac kroci w szkla typu 100-400.

Co bralibyscie do 5d2: C70-300 czy moze w zamian nowego Tamrona 70-300 albo C70-200/4?

Z gory dzieki za rady...
    Zdecydowanie albo Tamrona 70-300VC albo ... Tamrona 70-200 f/2.8. W pierwszym przypadku masz stabilizację, a w drugim światło i perfekcyjną ostrość. Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy, a C70-300 jest gorszy od nowego odpowiednika Tamrona. Ponieważ między 200mm a 300mm nie ma znaczącej różnicy, to ja wybrałbym jednak Tamron 70-200 2.8 (z tym że o 1/3 jest droższy od pozostałych, za to dostajesz "gwarancję" niezłych fotek).

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Zdecydowanie albo Tamrona 70-300VC albo ... Tamrona 70-200 f/2.8. W pierwszym przypadku masz stabilizację, a w drugim światło i perfekcyjną ostrość. Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy, a C70-300 jest gorszy od nowego odpowiednika Tamrona.
    Dobrze prawisz, bardzo dobrze

...ja wybrałbym jednak Tamron 70-200 2.8 (z tym że o 1/3 jest droższy od pozostałych, za to dostajesz "gwarancję" niezłych fotek).
    No, tu dostajesz jeszcze dodatkowy bonus - podwójnie czuły centralny punkt AF,
    czyli wzrasta sprawność AF.

To szkiełko jest watre swoich pieniędzy. Optycznie nienagannie ostre od f/2.8

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

argumentem za T70-300 byl zakres i dobre opinie i wyniki w testach
    argumentem za C70-300 byl zakres i producent :-)
    argumentem za C70-200/4 byla latwosc kupienia uzywanego egzemplarza w dobrym stanie i latwosc pozniejszej odsprzedazy. Plus jakosc obrazka...

myslicie, ze latwo uda mi sie kupic uzywke T70-200 2.8 w dobrym stanie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Zdecydowanie albo Tamrona 70-300VC albo ... Tamrona 70-200 f/2.8. W pierwszym przypadku masz stabilizację, a w drugim światło i perfekcyjną ostrość. Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy
    albo moze kolorami na zdjeciach, bo Tamron nie daje takich zywych barw jak L. i to nawet, powiedzialbym, mocno odstaje.

predkosc AF laskawie pomine w porownaniu. moze miales Sony wczesniej, wiec nie bede kopal

Ponieważ między 200mm a 300mm nie ma znaczącej różnicy,
    nie no... skad... 200mm to prawie 500 i diabli wiedza po co ludzie kupuja te ciezkie i drogie 500/4. pewnie dla szpanu, no bo przeciez roznicy praktycznie nie ma...

no wiec, owszem, jest. bardzo duza w praktyce. polecam kupic jakikolwiek obiektyw 300mm i najpierw sprawdzic, zanim zacznie sie takie bzdury wypisywac...

to ja wybrałbym jednak Tamron 70-200 2.8 (z tym że o 1/3 jest droższy od pozostałych, za to dostajesz "gwarancję" niezłych fotek).
    zdecydowanie brzmi jak byly posiadacz Sony...

mialem tego Tamrona zapietego pod jakies 40D. moj 5D w polaczeniu z 70-200/4 to jest jak Lamborghini przy Maluszniku... to nawet przy robieniu landszaftow wpienia, a podejscie do jakiejkolwiek natury ozywionej badz sportu (innego niz szachy) to strzal w tyl glowy...

moze tak: milej zabawy ze swoimi Tamronami zycze, ale zalecalbym ostroznosc z doradzaniem tego innym. zwlaszcza 70-200/2.8, ktory jest zwyczajnie zolwiem...
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photogambler Zobacz posta
    Mam zamiar kupić jak w tytule do 5d mk1.Bawilem sie,wypadl nieźle.Szczegolnie w srodku klatki Mam pytanie do uzytkownikow:czy to prawda czy plotka,ze af początkowo dziala w tym szkle ok ale po jakims czasie sie <rozjeżdża>. Czy cos takiego potwierdzacie? Czy ewentualna naprawa jest prosta/droga? Dzieki za odpowiedz:-)
    sorry,prosba do admina zeby przeniosl post do <obiektywow> dziekuje:-)
    ten obiektyw ma raczej kiepskie opinie, a biorac pod uwage swietne wyniki Tamrona 70-300 mnie osobiscie trudno uzasadnic wydawanie kasy na szklo canonowskie. Tamron ma swietna stabilizacje i dosc przyzwoity AF i jesli takie rzeczy jak pancernosc konstrukcji, predkosc AF i soczyste kolory nie sa dla Ciebie kluczowe, to szkoda topic kase w ten 70-300 IS. tak z punktu widzenia uzytkowego jak i jakosci fot.
    Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    @ akustyk:
    czyli raczej 70-200 f4?
    to zalezy od konkretnych potrzeb i musisz niestety zdecydowac co najlepiej pasuje Tobie do wybranych zastosowan.

dla mnie np. idealnym telezoomem jest 70-300 L i na dniach ide zaniesc swoja krwawice do sklepu - na dodatek do spolki z nieodzownym dla mnie uchwytem statywowym, wiec kwota na paragonie bedzie mordercza...
    ale daleki jestem od przekonywania kogokolwiek, ze wlasnie ten 70-300 jest w konkretnym przypadku optymalnym wyborem. wrecz przypuszczam, ze dla wiekszosci osob byloby to utopienie koszmarnych pieniedzy, za ktore mozna wybrac lepiej dobrane szklo... to moze byc 70-200/2.8, moze byc 70-200/4 IS a z przystepniejszych cenowo opcji chocby Tamron 70-300 VC albo nawet Tamron 55-200 w cropie (mialem, zupelnie fajne szklo za 350 PLN!)...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-03-2011 o 16:55 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Irytuje mnie takie pisanie 200mm, 300mm, niem różnicy..taaaaaa...pewnie 10mm i 100mm to to samo Jeśli ktoś kupuje szkło tylko po to aby mieć, bo ma takie nieodparte ciśnienie aby wydać kasę na kolejny gadżet, i sam jeszcze nie wie do czego będzie potrzebował to ja się poddaję.
    Wracając do szkła choćby 70/200 f4 nie widzę lepszego w tym segmencie cenowym i jakościowym, uwzględniając choćby fakt ewentualnej odsprzedaży z kilka lat. ciekawe co więcej straci na wartości Tami czy Canon.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów