Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: ef 70-300 is

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ponieważ między 200mm a 300mm nie ma znaczącej różnicy,
    Ostatnio widzę spory wysyp światłych idei na forum :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    ...pytanie czy 200mm to na FF wystarczajaco dlugo. mam wrazenie, ze nie, wiec watek bardziej w strone 70-300...
    IMHO trochę krótko może być. Proponuję jednak 70-300.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    moze tak: milej zabawy ze swoimi Tamronami zycze, ale zalecalbym ostroznosc z doradzaniem tego innym. zwlaszcza 70-200/2.8, ktory jest zwyczajnie zolwiem...

a w następnym poście (...)
    ten obiektyw ma raczej kiepskie opinie, a biorac pod uwage swietne wyniki Tamrona 70-300 mnie osobiscie trudno uzasadnic wydawanie kasy na szklo canonowskie. Tamron ma swietna stabilizacje i dosc przyzwoity AF i jesli takie rzeczy jak pancernosc konstrukcji, predkosc AF i soczyste kolory nie sa dla Ciebie kluczowe, to szkoda topic kase w ten 70-300 IS.
    post po poście... rozdwojenie jaźni?
    poza tym po co te Twoje wstawki o Sony? masz jakiś uraz do tej firmy? Martyna Ci się nie podoba? obawiam się, że miałem w rękach canona wówczas gdy Ty dzierżyłeś w nich dumnie grzechotkę.
    Zdaje się, że na forum można prezentować indywidualne opinie, a moja jest taka, że wymieniane obiektywy Canona są do d... w stosunku do dwóch konkretnych egzemplarzy Tamrona (choć znalazłyby się i inne). I zdaje się, że Twoja opinia po części jest taka sama przynajmniej w części dotyczącej zakresu 70-300.
    Co do różnicy w ogniskowej 200 a 300. Tak uważam, że nie jest to ogromna różnica, którą spokojnie można nadrobić nogami o wiele szybciej niż kompensacja innych ogniskowych, o których jeszcze ktoś pisał. I dla jasności Kolegi Akustyka - w przypadku ogniskowej 500mm jest różnica. To jednak temat na inną dyskusję.

Co do irytacji - mnie najbardziej irytuje negowanie czyichś indywidualnych poglądów. Ale to też na inną dyskusję.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Irytuje mnie takie pisanie 200mm, 300mm, niem różnicy..taaaaaa...pewnie 10mm i 100mm to to samo Jeśli ktoś kupuje szkło tylko po to aby mieć, bo ma takie nieodparte ciśnienie aby wydać kasę na kolejny gadżet, i sam jeszcze nie wie do czego będzie potrzebował to ja się poddaję.
    Wracając do szkła choćby 70/200 f4 nie widzę lepszego w tym segmencie cenowym i jakościowym, uwzględniając choćby fakt ewentualnej odsprzedaży z kilka lat. ciekawe co więcej straci na wartości Tami czy Canon.
    Najwięcej za kilka lat przyniesie Ci dobra lokata lub dobrze operujący fundusz private equity
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 01-03-2011 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

albo moze kolorami na zdjeciach, bo Tamron nie daje takich zywych barw jak L. i to nawet, powiedzialbym, mocno odstaje.

predkosc AF laskawie pomine w porownaniu...

... zwlaszcza 70-200/2.8, ktory jest zwyczajnie zolwiem...
    Niestety, szybkość i kultura pracy AF oraz kolory to bardzo subiektywne preferencje.
    Każdemu według potrzeb... to że Tobie nie pasi i jest za wolny... wolnoć Tomku
    Widzisz a dla mnie jest OK!

Mam T70-200 f/2.8 i kolorki ma naturalne i soczyste (nie przesycone).
    Prędkość AF też mi wystarcza - żółwiem bym go nie nazwał. Są wolniejsze szkła.
    Nie jest tak cichy i superszybki jak USM,HSM,USD, ale bez przesady...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

a czy prędkość T70-200 porównywalna jest z 28-75 ?? Bo powiem,że kusi mnie jakiś tańszy tele zoom...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    a czy prędkość T70-200 porównywalna jest z 28-75 ??
    IMO AF T70-200 jest trochę wolniejszy od AF-a T28-75.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Niestety, szybkość i kultura pracy AF oraz kolory to bardzo subiektywne preferencje.
    zgoda, ale to przeciez nie ja twierdzilem, ze...

(...)Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy(...)
    a to czy ktos to "cos ciekawego" potrzebuje lub chce (bo to dwie rozne sprawy), to juz osobna kwestia.

tego akurat nie mialem, ale wrazenia z uzywania T28-75 mam podobne. do zdjec ludzi wolalem jego odwzorowanie kolorow niz np. 70-200/4, ktory dawal wiekszy "przytup". dalo sie to poprawic, ale na zywca Tamron mial przewage.

ale juz do pocztowek... to nie ma zadnego porownania...

nie no, mialem sam Tamrona 55-200, wiec na pewno nie bede sie klocil - nierzadko szybciej wychodzilo odlaczenie AF, reczne przestawienie skali i ponowne wlaczenie AF moderator McGyver byl zreszta swiadkiem...

ale tak normalnie, to jak na 2011 rok, to jest bardzo wolno. zwlaszcza, ze ten uklad ma sie gdzie nabiegac skala ostrosci... juz chocby nieslawna Sigma 50/1.4 jest znacznie szybsza.
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

tego akurat nie mialem, ale wrazenia z uzywania T28-75 mam podobne. do zdjec ludzi wolalem jego odwzorowanie kolorow niz np. 70-200/4, ktory dawal wiekszy "przytup". dalo sie to poprawic, ale na zywca Tamron mial przewage.
    Mnie niestety kolory z T2875 nie odpowiadały, ciągle coś mi nie pasowało. W elkach nie mam tego problemu zupełnie. Dlatego poszedł do ludzi mimo że to w sumie bardzo przyzwoite szkło (na Af w nim nie narzekałem był bardzo szybki), ostrość na pełnej dziurze też zadowalająca.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-03-2011 o 00:36
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Widzisz a dla mnie jest OK!

Nie jest tak cichy i superszybki jak USM,HSM,USD, ale bez przesady...

Pozdrówka!
    I to jest kwintesencja. Oczywiście za chwilę dowiemy się, że tak to jest jak ktoś przesiadł się z Sony :-) Natomiast poza tematem: zawsze przy okazji pisania o kolorach - że canon daje takie, a tamron takie, etc. zastanawia mnie czy piszący o tym temacie pokusił się o wydrukowanie odbitki na papierze foto (w labie) czy też kolory ocenia wyłacznie na podstawie tego co widzi na monitorze
    ale znowu odbiegam od tematu

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Natomiast poza tematem: zawsze przy okazji pisania o kolorach - że canon daje takie, a tamron takie, etc. zastanawia mnie czy piszący o tym temacie pokusił się o wydrukowanie odbitki na papierze foto (w labie) czy też kolory ocenia wyłacznie na podstawie tego co widzi na monitorze
    ale znowu odbiegam od tematu
    Tak. I to nie tylko w labie ale też na własnych kalibrowanych drukarkach :cool:.

BTW: w kwestii szkieł w tym zakresie jest jeszcze bardzo przyzwoita sigma 100-300/4 - niestety bez stabilizacji. Ostrością i budową bardzo zbliżona do eLi (70-200) z kolorami już trochę gorzej no ale to jak rozumiem nie dla każdego jest priorytet .
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów