"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
post po poście... rozdwojenie jaźni?
poza tym po co te Twoje wstawki o Sony? masz jakiś uraz do tej firmy? Martyna Ci się nie podoba? obawiam się, że miałem w rękach canona wówczas gdy Ty dzierżyłeś w nich dumnie grzechotkę.
Zdaje się, że na forum można prezentować indywidualne opinie, a moja jest taka, że wymieniane obiektywy Canona są do d... w stosunku do dwóch konkretnych egzemplarzy Tamrona (choć znalazłyby się i inne). I zdaje się, że Twoja opinia po części jest taka sama przynajmniej w części dotyczącej zakresu 70-300.
Co do różnicy w ogniskowej 200 a 300. Tak uważam, że nie jest to ogromna różnica, którą spokojnie można nadrobić nogami o wiele szybciej niż kompensacja innych ogniskowych, o których jeszcze ktoś pisał. I dla jasności Kolegi Akustyka - w przypadku ogniskowej 500mm jest różnica. To jednak temat na inną dyskusję.
Co do irytacji - mnie najbardziej irytuje negowanie czyichś indywidualnych poglądów. Ale to też na inną dyskusję.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Najwięcej za kilka lat przyniesie Ci dobra lokata lub dobrze operujący fundusz private equity
Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 01-03-2011 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost
Niestety, szybkość i kultura pracy AF oraz kolory to bardzo subiektywne preferencje.
Każdemu według potrzeb... to że Tobie nie pasi i jest za wolny... wolnoć Tomku
Widzisz a dla mnie jest OK!
Mam T70-200 f/2.8 i kolorki ma naturalne i soczyste (nie przesycone).
Prędkość AF też mi wystarcza - żółwiem bym go nie nazwał. Są wolniejsze szkła.
Nie jest tak cichy i superszybki jak USM,HSM,USD, ale bez przesady...
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
a czy prędkość T70-200 porównywalna jest z 28-75 ?? Bo powiem,że kusi mnie jakiś tańszy tele zoom...
zgoda, ale to przeciez nie ja twierdzilem, ze...
a to czy ktos to "cos ciekawego" potrzebuje lub chce (bo to dwie rozne sprawy), to juz osobna kwestia.(...)Canon 70-200 f/4 nie wnosi nic ciekawego poza kolorem obudowy(...)
tego akurat nie mialem, ale wrazenia z uzywania T28-75 mam podobne. do zdjec ludzi wolalem jego odwzorowanie kolorow niz np. 70-200/4, ktory dawal wiekszy "przytup". dalo sie to poprawic, ale na zywca Tamron mial przewage.
ale juz do pocztowek... to nie ma zadnego porownania...
nie no, mialem sam Tamrona 55-200, wiec na pewno nie bede sie klocil - nierzadko szybciej wychodzilo odlaczenie AF, reczne przestawienie skali i ponowne wlaczenie AFmoderator McGyver byl zreszta swiadkiem...
ale tak normalnie, to jak na 2011 rok, to jest bardzo wolno. zwlaszcza, ze ten uklad ma sie gdzie nabiegac skala ostrosci... juz chocby nieslawna Sigma 50/1.4 jest znacznie szybsza.
Mnie niestety kolory z T2875 nie odpowiadały, ciągle coś mi nie pasowało. W elkach nie mam tego problemu zupełnie. Dlatego poszedł do ludzi mimo że to w sumie bardzo przyzwoite szkło (na Af w nim nie narzekałem był bardzo szybki), ostrość na pełnej dziurze też zadowalająca.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-03-2011 o 00:36
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I to jest kwintesencja. Oczywiście za chwilę dowiemy się, że tak to jest jak ktoś przesiadł się z Sony :-) Natomiast poza tematem: zawsze przy okazji pisania o kolorach - że canon daje takie, a tamron takie, etc. zastanawia mnie czy piszący o tym temacie pokusił się o wydrukowanie odbitki na papierze foto (w labie) czy też kolory ocenia wyłacznie na podstawie tego co widzi na monitorze
ale znowu odbiegam od tematu
Tak. I to nie tylko w labie ale też na własnych kalibrowanych drukarkach :cool:.
BTW: w kwestii szkieł w tym zakresie jest jeszcze bardzo przyzwoita sigma 100-300/4 - niestety bez stabilizacji. Ostrością i budową bardzo zbliżona do eLi (70-200) z kolorami już trochę gorzej no ale to jak rozumiem nie dla każdego jest priorytet.
Kapitan Wagner