Strona 38 z 66 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miłosz ... po co Ci to studio jeśli masz:
    1. robić własnym sprzętem
    2. dojeżdżać własnym samochodem
    3. oddawać to co zrobiłeś

Jak chcesz wycenić to policz ile tracisz na:
    - robienie zdjęć;
    - dojazd;
    - kontakty ze studiem (i ewentualne późniejsze szarpanie się o kasę);
    Wyceń ten czas, dolicz koszty dojazdu, koszty amortyzacji sprzętu i ewentualne podatki (umowa o dzieło?). Będziesz mieć to o czym mowa.
    No a ile weźmiesz Twoja sprawa .... 200 zł (fajnie jeśli 4x na miesiąc to masz na jakiś obiektyw po kilku miesiącach). 500 zł (jeśli 2x na miesiąc to całkiem miło masz na fajny obiektyw po pół roku) .
    No ale czy warto robić z siebie "TANIĄ dziwkę" za byle jaką kasę (np. 200zł 1 x miesiąc - uprzedzając żarty - nie korzystam i tylko szacunkowo podaję kwotę ) ?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Miłosz ... po co Ci to studio
    No ale czy warto robić z siebie "TANIĄ dziwkę"
    Po pierwsze po co studio? np. po to aby nic nie robiąc mieć zlecenia. Jest to jakiś sposób, aby zaistnieć na tym rynku. A przynajmniej się "otrzeć", rozejrzeć i ew. będąc mądrzejszym o własne doświadczenia podjąć decyzję czy zajmować się tym na własny rachunek.
    A skąd się wziął wniosek o taniej dziwce skoro nie było mowy o pieniądzach to doprawdy nie wiem.

Domyślnie

Robiąc dla "studio" dostaniesz 200-500 zł za zlecenie. W więcej nie uwierzę.

Domyślnie

Ja dostałem podobną propozycję współpracy na imprezy okolicznościowe.
    Sprzęt mam użwać swój, auto mam mieć swoje.
    Po np. weselu oddaję karty do zgrania zdjęć i dostaję około 600zł.

Gość powiedział, że ustawienia balansu bieli, ustawienia lampy błyskowej chciałby żeby były takie jak on proponuje ze względu na obróbkę zdjęć bo chce mieć jak najmniej roboty przy obrabianiu. Zaproponowałem mu, że ja mogę obrobić zdjęcia, ale cena wzrośnie bo ja będę robił w RAW-ach i mam opanowane ruchy w ACR, także nie zajmie mi to mega dużo czasu. Nie zgodził się on chce w JPEG- ach.

Na taki układ nie pójdę bo:
    1. Nie będę fotografował według schematów jakie chce "mój szef".
    2. Żaden to dla mnie rozwój własny w takich warunkach.
    3. Kilka wesel i komunii już obskoczyłem, więc wiem jak to wygląda.

Oglądam już od długiego czasu portfolia innych fotografów.
    Myślę, że lepiej będzie na własną rękę podjąć się takiej pracy (przynajmniej spróbować). Nie jest to łatwa robota, ale trzeba chcieć to osiagnie się cel.

Domyślnie

W ostatnią sobotę zrobiłem dla kolegi pół pleneru, ślub i wesele do 2 w nocy. Że tak powiem, nagle zabrakło mu stałego fotografa, więc się zgodziłem. Jakiś rok temu, kiedy raczkowałem zrobiłem dla niego pierwsze wesele, miałem swoje 350D+430ex+kit i pożyczonego T28-75, ze zdjęć nie byłem zadowolony bo jestem krytyczny ale ... dostałem 200 zł. Minął ponad rok mam to co w stopce, umiejętności i doświadczenie dużo większe niż wtedy. Nie uzgadniałem stawki przed impreza, byłem ciekaw na ile mnie kolega wyceni. Drugiego dnia po imprezie dostałem .... 200 zł :-| Cóż, zdziwiłem się, bo zdjęcia jakościowo powalają tamte, mam lepszy sprzęt od niego, wyjściowy obrazek myślę, że też. Mam zrobić kolejne 2 śluby, ale nie za 200 zł. Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz, ale ja się poczułem właśnie jak tania dziwka. Nie po to inwestowałem 8 koła w sprzęt, żeby teraz 200 zł "dobrej dniówki" dostać i zjechać licznik w FF. Po koleżeńsku zaproponuję 300 - 400 to i tak 1/3 tego co weźmie on.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

W Częstochowie takie pod-wykonawstwo oscyluje w granicach 300-400 zł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak czytam że tez fotozakłady obrabiają te foty to się rzygać chce , zgrywają na kompa , lecą z odbitkami i tyle obróbki. No ale mają łosia co im te zdjęcia za 500 zrobił a skasują 2000.

Jeśli cie to , autorze tematu , nie boli to idź porób parę imprez zrobisz sobie portfolio pod własną działalność.

Dla kogoś kto ma dajmy na to już sprzęt klasy FF i stałek , plus auto własne , robienie za 300-400 zł to śmiech ogarnia.
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Dla kogoś kto ma dajmy na to już sprzęt klasy FF i stałek , plus auto własne , robienie za 300-400 zł to śmiech ogarnia.

Rozumiem, że to do mnie się tyczy. Masz rację, robię to dla kumpla, dla innych podwykonawców nie mam zamiaru za taka kasę.

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przyjaciołom/dobrym kolegom to za darmo (w wyjątkowych okolicznościach przyrody) ... w innych przypadkach i innym - za kasę. Tak jest zdrowiej, przyjaciele-koledzy nie nudzą że chcą "po znajomości".
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Przyjaciołom/dobrym kolegom to za darmo (w wyjątkowych okolicznościach przyrody) ... w innych przypadkach i innym - za kasę. Tak jest zdrowiej, przyjaciele-koledzy nie nudzą że chcą "po znajomości".
    Ok, może jako prezent ślubny na ich własnym ślubie. Ale kolega, który kasuje 1500, a Tobie mówiłby "dzięki stary, fajnie że pomogłeś (zainkasować hajs) to chyba nie kolega.

Strona 38 z 66 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów