Dlatego dobrym rozwiazaniem jeat gdy klient placi kilka tygodni przed slubem calosc. Pozostaje tylko oddanie materialu zgodnie z umowa + ewentualne 'bonusy', najczesciej z wlasnej woli.
Tak niestety robią wszyscy w naszym krajuPatrzą jak wygodnie im wykonać zlecenie, niezależnie czy to dziedzina fotografii czy zakładania okien
To jak przebrną przez całość powiedz no to macie jeszcze 30 monut żeby zostało 50 fotekbo potem wychodzę do pracy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miało być minut :P
Ostatnio edytowane przez xsardas ; 11-08-2010 o 11:48 Powód: Automerged Doublepost
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
pank robisz ten reportaż dla nich czy dla siebie?
i nigdy nie dopuszczasz możliwości wymiany zdjęcia?
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Robię reportaż dla nich i właśnie dla tego ja go robię a nie oni. Dopuszczam różne możliwości bo różne mogą być sytuacje, raz miałem przypadek że młoda ze świadkową, przyjaciółki od kilkunastu lat niedługo po ślubie strasznie się pożarły i był koniec przyjaźni, dostałem taką informację i miałem ją na uwadze, no ale nie dało się nie mieć świadkowej na zdjęciach. W warsztacie nie patrzę mechanikom na ręce, w restauracji nie zaglądam kucharzom do garów i generalnie, jak coś komuś zlecam to wybieram profesjonalistę po to żeby nie musieć zajmować głowy nie swoją robotą. To samo w fotografii, klient zamawia reportaż i warunkiem koniecznym rzetelnego wykonania usługi jest m.in. to że klient nie wtrąca się do mojej pracy. Dużo czasu poświęcam przed podpisaniem umowy na wyjaśnienie młodym jaki mam system pracy, dla czego i czego można się po mnie spodziewać, ci którym to odpowiada rozumieją, podpisują umowę i niezadowolonych klientów, odpukać, jeszcze nie miałem, wiedzą za co płacą i dokładnie to dostają.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Jestem tego samego zdania co Pank. Sam wybieram zdjęcia i nie ma możliwości ich wymiany Zresztą Młodzi o tym wiedzą, podpisując umowę.
Jeśli Młodzi mają niedosyt / chcieliby więcej zdjęć itp - zapraszam - mogę zrobić więcej, ale oczywiście za dodatkową opłatą (xx zł / zdjęcie).
Bobeski musisz mieć świadomość że ilość zdjęć ma średni wpływ na jakość reportażu, natomiast dobór zdjęć na wpływ zasadniczy. Mogę sobie wyobrazić świetny fotoreportaż z dziesięciu zdjęć i bardzo słaby ze stu. Czasem wyjęcie jednego zdjęcia burzy cały zamysł a czasem dodanie jednego zmienia całą historię . Jeśli np. na jednym zdjęciu mam twarz zamyślonej babci to na sąsiednim nie dam czegoś co by fałszywie sugerowało ten smutek.
Takich przykładów można by mnożyć. Rozumiem że robiąc landszafty nie masz tego problemu co nie znaczy że nie istnieje. Jeśli ktoś wynajmuje fachowca to niech mu zaufa.
Ja wychodzę z takiego założenia jak Pank jeśli chodzi o wybór zdjęć. W zależności od pakietu klient otrzymuje ode mnie 60-200 obrobionych zdjęć, które wybieram sam.
Klient nie ma możliwości ingerencji w wybierane zdjęcia.
Dodatkowo w najwyższym pakiecie - zresztą który się najlepiej sprzedaje - klient dodatkowo dostaje wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem totalnie bez obróbki - pomniejszone na 10x15 cm jakość 70 %.
Ludzie bardzo często się później zgłaszają się z dodatkowymi numerkami zdjęć do obróbki. A rachunek jest prosty - dodatkowe zdjęcia do obróbki to minimum 50 sztuk , 10 zł/sztuka.
BeatX - pierwszy błąd zrobiłeś mowiąc im ze zrobiłes na weselu xxx a na plenerze yyy fot. bo teraz chcą wiecej. wystarczy powiedzieć "nieliczyłem" "nie sprawdzałem" "nie wiem" "trochę" albo "50 tak jak się umawialiśmy"
i połowa problemu z głowy
Jak chcą wybierać zdjęcia to pokaz im jak radza 250 z których mają wybrać 200, albo po bardzo bardzo ostrej selekcji gdzi ete najgorsze i które ci nie pasuja wywalisz, a zostawisz te których nie bedziesz się wstydzić. tylko też nie dawaj im 800 aby wybrali 30-50.
i tyle ale wiekszość już była napisana.
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.